Fotonr.: 20756
Bijdrager W.F. Ullings
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Vestdijk
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Nieuwstraat
Onderwerp.: Horeca |Restaurants / Eetcafés / Lunchrooms |Verheugen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hoek Nieuwstraat/ Vestdijk

Beschrijving Het pand Verheugen bijna gereed. Links de Nieuwstraat, rechts de Vestdijk.
Geplaatst op 19-07-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 19-07-2009
Naam: Peter Vermeulen

Eindelijk gevonden! Deze prachtige foto van de lunchroom van Verheugen die gebouwd werd na het bombardement op de Demer. Helaas zou dit pand op 19 september 1944 ook gebombardeerd worden (zie bv. foto 18032).
Vergelijk de foto ook met de maquette 14664.


Datum: 19-07-2009
Naam: Bauke Hüsken img

Nooit geweten dat dit pand hier gestaan heeft. Wat een geweldige vondst!


Datum: 19-07-2009
Naam: Hans van Melis img

Ja wat een geweldig pand. Wie was de architect? Hebben we daar andere voorbeelden van? Ze zullen toen ook wel gezegd hebben: "dit past totaal niet in de omgeving".


Datum: 19-07-2009
Naam: M van Straten img

Lunchroom Verheugen op de hoek Nieuwstraat/Vestdijk is van architect F. Korteweg. Lees ook het artikel uit het Dagblad van het Zuiden van zaterdag 9 oktober 1943:
Deze week is Eindhoven weer "Verheugen’s lunchroom” welke gebouwd werd aan den hoek van de Nieuwstraat-Vestdijk rijk geworden. In ’t stadsleven werd het gemis van “Verheugen” zeker niet het minst bij de stedelingen gevoeld. Verheugen is echter weer verrezen en herbergt opnieuw zijn gasten en zijn bekende orkesten. ’t Nieuwe gebouw dat nog niet geheel en al is “aangekleed” bevat gelijkvloers het snelbuffet en de banketbakkerij, welke voorheen afzonderlijk op den Demer waren gevestigd en het trappenhuis, dat naar de lunchroom leidt. De trappenhal verkreeg door het kunstzinnig bewerkte en verlichte glas een fraai effect terwijl de smeedijzeren leuningen den voornamen toon waarin de aankleding van dit gebouw werd gehouden, verkregen.
Op de tussenverdieping op de galerij werd de gelegenheid gevonden aan gezelschappen die “Verheugen aan doen” te ontvangen des gewenst apart te serveren.
De lunchroom zelf bestaat uit ’n zaal met orkestpodium waaraan annex een bar en een apart buffet voor de bediening. Tevens werd gelegenheid gevonden in een rustiger hoekje de leeskamer in te richten. Beneden, dus onder de zaak, liggen de keukens en de dienstvertrekken welke op gemakkelijke wijze met snelbuffet en lunchroom in verbinding staan.
De indirecte verlichting welke opvalt “doet” het in het gehele gebouw uitstekend. De architect de heer F. Korteweg zal de zaak geleidelijk aan een steeds gezelliger en intiemer karakter geven wat in de huidige moeilijke bevoorradingstijd niet altijd even snel loopt als dit gewenst wordt.
Eindhoven is eer een “zitje” rijker geworden, dat gezocht zal blijken te zijn.


Datum: 20-07-2009
Naam: Wim Habraken

Zo zie je maar. De geschiedenis is nog niet zo heel oud en we weten er helemaal niets van. Ik heb nooit geweten dat daar zo'n mooi pand heeft gestaan. Ontzettend jammer dat het zo'n kort leven was beschoren. Ze mogen van mij zo'n pand met dezelfde uitstraling nabouwen. Dat geeft een prachtsfeer.


Datum: 20-07-2009
Naam: Tini van Rooij img

Frans Korteweg, architect, werkte voor de gemeente Eindhoven. De woning die hij voor zichzelf bouwde is nog steeds een van de mooiste panden in de Vesaliuslaan. Zie foto 20766.


Datum: 20-07-2009
Naam: Tini van Rooij img

Ook de uitbreiding van 't Silveren Seepaerd was van de hand van Frans Korteweg, zie foto 897.


Datum: 21-07-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Ik was zeer verrast vanmorgen een grote uitgave van deze foto te zien en het verhaal erbij te lezen. Wat fijn dat de foto boven water is gekomen en dat er gelukkig nog mensen zijn die de geschiedenis van het pand kennen. Ik heb ook nooit geweten dat het pand er ooit stond.
Nu zie ik ook de gelijkenis met het huis in de Vesaliuslaan. Dezelfde stijl als bovenstaand pand. Het huis in de Vesaliuslaan heeft hier in de omgeving de naam het "duikplankhuis". Met wat fantasie kun je uitbouw naar voren, naar de weg toe, een soort overkapping, zien als een duikplank. .


Datum: 23-07-2009
Naam: Kees van der Hoeven img

Korteweg tekende ook voor de 'witte Sintenbuurt', het noordelijk stuk (tussen Thomas a Kempislaan en Piuslaan).


Datum: 24-09-2009
Naam: Jan v.d.Meulen img

Vanaf 1936 ben ik iedere dag hier voorbij gekomen, heb ik de nieuwbouw van Verheugen zien groeien, maar kan niet met zekerheid voor het volgende instaan. Op de plek van deze nieuwbouw van Verheugen lag naar mijn mening het Hotel Noord-Brabant van Mina Martens die na een bombardement naar de Jan van Lieshoutstraat vertrok. Heeft Verheugen nu voor een gedeelte gebouwd in de Nieuwstraat o.a. op de plaats van Hotel Noord-Brabant en het grote deel op de kleine Vestdijk. Dan zou hotel Noord Brabant bij het bombardement van 6 december 1942 moeten zijn weggevaagd. Zo niet, dan zijn Verheugen en Noord Brabant tezamen op 19 september 1944 ten ondergegaan. Met mijn broer Lambert en Hanny Bijnen hebben wij die avond de plunderaars bij Eichholz verdreven enz. Ik heb Jan Retera die met zijn gezin precies tegenover deze plek woonde en evenals wij alles dagelijks heeft gezien, navraag gedaan en, hoe vreemd het ook klinkt, hij heeft geen antwoord.
Maar dit moet toch vast te stellen zijn, gemeente, kadaster, schaderegeling oorlogschade enz. Wat ik me wel herinner is dat enkele uren voor het Duitse bombardement de bevrijders op deze hoek Vestdijk-Nieuwstraat een mijn op het kruispunt ingroeven omdat zij vreesden dat Duitse tanks die in aantocht waren de binnenstad zouden bereiken. Daarvoor waren alle vlaggen enz. opgeruimd uit vrees voor represailles van de vijand.


Datum: 17-10-2011
Naam: Eric Kemperman img

Hotel Noord Brabant zat naast Verheugen, en is tegelijk ten ondergegaan. Zie foto's 4340 en 14666.


Datum: 17-10-2011
Naam: Kees van der Hoeven img

Verheugen, met name zijn vrouw en de kok, zouden tijdens de oorlog een beetje te duitsgezind zijn geweest. Er kwam daar flink geld binnen van al die goed verterende bruinhemden en soldaten. Men vond het ook wel vreemd dat hij dit aantrekkelijk plekje mocht invullen, terwijl de andere gebombardeerde Demer-winkeliers het met minder moesten doen. Verheugen had een vette zak geld die het mogelijk maakte, en misschien ook de connecties.


Datum: 17-10-2011
Naam: Tini van Rooij img

Hotel Braband (niet Noord Brabant en Braband gespeld met een d) was voor de oorlog al verhuisd naar de Jan van Lieshoutstraat. Zie foto 16051 waarop de naam is ondergeschilderd. Het pand van voormalig hotel Brabant is niet gesloopt, Verheugen is ernaast gebouwd en de panden zijn wel samen ten onder gegaan op 19 sept. 1944. Zie ook foto 22113.


Datum: 18-10-2011
Naam: Ad Pluijm img

Tini, op foto 15305 staat toch echt BrabanT.


Datum: 18-10-2011
Naam: Tini van Rooij img

Ad zie het onderschrift bij foto 16051. Na de verhuizing is ook de naam veranderd van Braband in Brabant.


Datum: 26-12-2011
Naam: Johan Vervest img

Had voor die tijd een wel heel moderne uitstraling.


Datum: 23-07-2012
Naam: Paul van der Cingel img

De stijl van dit gebouw is na de oorlog teruggekomen in tal van andere gebouwen. Ik heb geen kennis over Duitsgezinde Eindhovenaren. Had Verheugen de tent moeten sluiten? Ik weet het niet. Het soort zaak dat hij uitbaatte was natuurlijk erg aantrekkelijk voor jonge mensen, zoals soldaten.


Datum: 24-10-2017
Naam: Peter ernest img

Rechts, naast het nieuwe pand van Verheugen, staat een kleinere lagere bouw (wit). Dat was het pand van mijn oom en tante. Zij hadden daar een restaurant onder de naam Eindhovensch Eetsalon, foto 37829 en 378930. Nadat het pand van Verheugen was gebombardeerd stond dit pand eigenlijk jaren op de hoek Vestdijk-Nieuwstraat. Daar heeft men, aan de zijde van de Nieuwstraat, destijds een luik met bel geplaatst waar je een frietje kon kopen.