Fotonr.: 43
Bijdrager Lucas Kwant
Jaar: 1936
Locatie 1.:Strijp |614 Schouwbroek |Strijpsestraat
Onderwerp.: Calamiteiten |Branden |St Trudokerk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St. Trudokerk, de grote brand in 1936. (1)

Beschrijving Een grote brand teisterde op 29 juni 1936 de St. Trudokerk. Met de brand ging het gehele interieur van de kerk verloren. Ondanks de inzet van de Eindhovense en de Philips-brandweer. Al heel snel, namelijk op 17 oktober 1937, werd de herstelde kerk weer in gebruik genomen. Nu met een (nieuwe) toren.



Geplaatst op 11-04-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 16-12-2005
Naam: Wil van Hout

Ook de brand van 1936 heb ik bewust meegemaakt. Ik stond voor de deur van bakker Van Meulen. De bakker die een groot gedeelte van Eindhoven van brood voorzag De Korenschoof, zie foto 2228 (8466 rhce).


Datum: 17-12-2005
Naam: Hans van Melis

Waar was die bakkerij?


Datum: 18-12-2005
Naam: Wil van Hout

Precies tegenover de kerk. Ik denk dat er nu zo'n dumpzaakje gevestigd is.


Datum: 31-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen

Het was niet bakker Van Meulen, maar Vermeulen. Hij had zijn bakkerij op de hoek van de Stijpsestraat met als buurman Van Gastel en als overbuur op de Hastelweg huize Beukenhof, dat er nog staat. Op de andere hoek Hastelweg-Strijpsestraat was het café van de familie Vosters. Dit pand heeft nu een andere bestemming.


Datum: 13-06-2008
Naam: Frans Smeets img

De bakkerij tegenover de St. Trudokerk op het Sint Trudoplein was toentertijd van Frans Rooijakkers. Iets verderop in de Strijpsestraat, op de hoek van de toenmalige Ekkkerstraat was ook een bakkerij en die was van de firma Van de Laar. Deze bakkerij werd op 15 augustus 1944 tijdens het bombardement waarbij de St.Trudokerk wederom vernield werd, eveneens totaal vernield.
Zie ook foto nummer 48 op pag. 61, van mijn boek Strijp, toen ons opoe nog 'n durske waar. Dat was alles wat er nog van over was!.


Datum: 02-09-2008
Naam: Jan v.d. Hurk img

Ik heb een 8-tal jaren bij de Korenschoof gewerkt. Tegenover De Korenschoof zat slager Vosters en niet café Vosters. Later is daar wel een café gevestigd dat werd gerund door Wimpke Verwimpt. Hij heeft later ook nog café de Lichtstad op de Markt in Eindhoven gehad.


Datum: 02-09-2008
Naam: J.vander Meulen img

Beste Jan v.d. Hurk, je hebt gelijk. Het moet slager Vosters zijn. Sorry voor mijn slordigheid.


Datum: 15-07-2009
Naam: Peter van de Laar img

Bij het bombardement kwamen een nicht en achternicht van mijn opa uit Sint-Oedenrode om. Ik heb nooit geweten waarom zij in Strijp waren, maar nu begrijp ik dat de bakkerij een van de vijf bakkerszaken van opa's neef Harrie van de Laar (hun broer en oom) moet zijn geweest. Een andere zat waarschijnlijk aan de Frederiklaan naast De Gruyter. Wie kent de andere zaken? Gerardusplein misschien? Volgens mijn gegevens heeft hij in 1959 op zijn vijftigste de bakkerszaken verkocht en is gaan rentenieren. Hij heeft er tot 2001 van mogen genieten!


Datum: 15-07-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Peter, bakker Van de Laar Loevendie, Gerardusplein, kijk eens bij foto 15348.


Datum: 15-07-2009
Naam: Wim Habraken

Op het Gerardusplein zat bakkerij Brabants Roem volgens mij. Van de Laar - Loevendie zat in de Orchideeënstraat.


Datum: 15-07-2009
Naam: Hans van Melis img

Kies maar uit. In de vijftiger jaren.
Firma A.C. van de Laar, Kloosterdreef 5a, groothandel in bakkersartikelen.
Bakker van de Laar, Bredalaan 63.
J.J. van de Laar, grossier in bakkerijgrondstoffen, Edisonstraat 165.
H. van de Laar, Leenderweg 313.
H. van de Laar-van Rooy, Frederiklaan 221. Wil, stond je hier voor de deur?
M. van de Laar-Loevendi, Orchideeënstraat 20.
H.W. van de Laar-van Rooy, brood- en banketbakker, Orchideeënstraat 21.


Datum: 15-07-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Wim, klopt helemaal en hier zit nog steeds Brabants Roem. Van de Laar-van Rooy, die ken ik niet. Zou dan aan de overkant moeten zijn.


Datum: 15-07-2009
Naam: Wim Habraken

Van de Laar - Loevendi - zie foto's 15348 en 15351


Datum: 15-07-2009
Naam: Mark van de Laar img

Op de hoek van het Trudoplein had mijn oma Tonia van de Laar-van de Meulengraaf, een dameshoedenzaak Elise. Zij was de vrouw van Johan van de Laar uit de Gestelsestraat en oprichter van busbedrijf LABETO. Heeft iemand nog verhalen of foto's van de dameshoedenzaak?


Datum: 15-07-2009
Naam: Hans van Melis img

De bakkerij van H.W. van de Laar van Rooy van Orchideeënstraat 21 was op de Frederiklaan 221


Datum: 15-07-2009
Naam: Hans van Melis img

Mark; Maison Elise Gestelsestraat 25B. Dameshoeden, telefoon 4369. Peter; zie foto 20699


Datum: 16-07-2009
Naam: Mark van de Laar img

Bedankt Hans, maar ik zie geen verband met foto 20699. Ik heb inmiddels info kunnen vinden over Maison Elise. Mijn oma heeft die zaak van 1932 tot haar dood in 1954 gehad op de Gestelschestraat, waar ze ook woonde. Daarnaast is ze eind jaren 30 op de Fellenoord een tweede zaak begonnen, maison Jeanette. Die zat naast de sigarenzaak van Heintje Maas, van EVV (voetbalclub Eindhoven). In de oorlog is de Fellenoord gebombardeerd, waarna mijn oma verder ging met maison Jeanette op het Trudoplein.
Volgens mijn vader zaten er toen de volgende winkels: op de hoek De Gruyter, daarnaast een manufacturenzaak, daarnaast Maison Jeanette, daarnaast herenmodezaak Klumpers en op de hoek met de Strijpsestraat zat Savenije, die o.a. meubels verkocht.
Mijn oma ging iedere middag vanuit Maison Elise met de fiets naar Maison Jeanette en had eens een kistje met hoeden bij zich die bij het Vonderke in de Gender viel. Een medewerker van melkfabriek St. Petrus heeft haar toen geholpen het weer boven water te krijgen.


Datum: 03-05-2010
Naam: Peter van de Laar img

Mark, op het gevaar af dat je dit al weet. Op www.kroniekvandelaar.nl is onder 'verhalen Liempde' Johannes, reisbureau Labeto en nog meer te vinden. Onder 'verhalen Liempde - Antonius Johannes Maria, zelfs een foto van de entree van de Hoedenzoek "Maison Jeanette". Overigens stam ik niet van deze Van de Laar's af.


Datum: 01-02-2012
Naam: Jan Konings

Voor mij is dit allemaal fantastisch. Ik liep op de Zeelsterstraat toen ik de brandweer naar de kerk hoorde komen en de pluim rook zag toen ik bij de kerk kwam. Bij het café van Harry Brouwers stortte de kleine toren brandend in de kerk. Op datzelfde punt waar ik stond, werd een paar jaren later de vrouw van Toon Schenkelaars doodgereden. Ik zag dat zij bij Harry Brouwers binnengedragen en daar op een mat neergelegd werd. Ik kwam in het donker thuis en moest dus uitleggen waarom en vertelde het verhaal. Mevr. Schenkelaars en haar man Toon waren goede vrienden van mijn ouders en Toon bracht elke dag brood en eierkoeken of kroonkoek en gewoonlijk kreeg ik die voor ik naar school ging. Jan Beinen, die een fietsenwinkel had naast de gang van de harenkapsters, de Zusters Smulders, die naast Frans Rooyakkers de banketbakker woonden en werkten. Frans Junior was een goeie schoolvriend en wij gingen verschillende jaren samen naar de Trudoschool.