EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4122

Bijdrager:

Jaar:

1933

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

426 Vredeoord

Straat:

Grote Beek

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
R.P.I./ Woningen Personeel

Beschrijving

Dit gedeelte werd het Rode Dorp genoemd. Oorspronkelijk woonden hier medewerkers van het ziekenhuis, vanaf eind jaren 80 huisden er patiënten.


Geplaatst op

14-05-2006

Reacties:

Datum: 25-07-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

De straatnaam van het Rode dorp was opmerkelijk genoeg Boschdijk. Trea van der Schoot woonde met haar ouders en broer Toon en zus Marjo op nummer 645, als ik me niet vergis dat eerste huis rechts. Vader Theo werkte als chauffeur bij de RPI. De woningen waren in carré-vorm gesitueerd rond een binnenterrein en werden ontsloten via een toerit vanaf het huidige Vredeoord.
Achter de bomenrij lag de boerderij van Kemps.


Datum: 25-07-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

===Kijk even bij foto 784 voor Ria Valk en de opmerking van Ben brekelmans.=== Woonde Ria Valk ook in die buurt ?? Diep in mijn geheugen blijft de gedachte zweven dat zij ook in de buurt van de RPI woonde, misschien op de Boschdijk.


Datum: 27-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ria Valk kan overal gewoond hebben, maar in mijn jonge tijd had haar vader een schoenwinkel of schoenmakerij op het Mincklerplein. Van de Boschdijk gezien aan de rechterkant, helemaal in de hoek. ===Kijk voor een zangeres van het Minckleerplein bij foto 5169 en bij foto 5649 Kijk voor de naam van een zangeres die hier woonde hierboven bij het commentaar van Ben Brekelmans. Kijk voor Ria Valk naar het commentaar bij foto 4325 foto 784 In het algemeen kijk eerst even rond voordat je reageert===


Datum: 07-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Als je op "rooi dorp" zoekt vindt je het niet maar via de groep hieronder wel! Bij veel foto's die op de een of de andere manier bij elkaar horen staat zo'n verwijzing.


Datum: 09-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

mijn ouders woonden in 1946 op het rooie dorp (inderdaad officieel Boschdijk) op nr. 458, getuige een geboortekaartje uit die tijd. ik betwijfel dus of het huisnummer dat hierboven wordt genoemd, 645, wel goed is. zoveel huisjes stonden er immers niet op dat 'dorp'?


Datum: 09-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zo vreemd is dat adres niet, de ingang van dit wijkje lag aan de Boschdijk. Pas later is de ingang via het Vredeoord gekomen.


Datum: 09-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Ingrid, ik twijfel of jouw nummer 458 wel goed is, de Boschdijk heeft aan de kant van de Grote Beek oneven nummers. Ooit is er overigens wel flink omgenummerd. Ik heb hier iets van mijn vader, gedateerd 3-5-1934 met als adres R.K.G. Boschdijk 323.


Datum: 09-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

Tini, mijn oudste zus Marjan en mijn oudste broer Wim zijn op het 'rooie dorp' geboren en de blijde aankondiging van de geboorte van mijn zus heeft destijds in de krant gestaan. ik zal je het betreffende bericht even via email toesturen.


Datum: 09-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

J.J.H. Van Rooij verpleger RKG, was in 1934 dus intern op het RKG Boschdijk 323. De RPI zat in 1970 op boschdijk 771, toen zaten er 684 mensen op dat adres. Ook na de omnummering consequent aan de linkerkant van uit de stad gerekend. Ingrid de combinatie "Rooi Dorp" en Boschdijk 458 is een onmogelijke. Waar heb je zelf gewoond Boschdijk 474? Overigens stuur de aankondiging maar naar Eindhoven in Beeld.


Datum: 09-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

Hans, Mijn vader, de heer J.J.J. Levens, is 33 jaar verpleger geweest op het R.K.G., later R.P.I., gevestigd aan de Boschdijk 771. Als werknemer had hij een huisje op het 'rode dorp' waar hij, samen met zijn vrouw (ook verpleegster op de R.P.I voordat ze kinderen kreeg) en twee kinderen (Marjan en Wim) woonde. Omdat de kinderschare groeide en het huisje te klein werd, is het gezin verhuisd naar Boschdijk 519 (hoekhuis tegenover Alard Du Hamelstraat) alwaar de grond ook nogal vruchtbaar bleek. Op Boschdijk 519 zijn vervolgens de volgende zes kinderen geboren. Het voltallige gezin van tien personen is vervolgens, wegens ruimtegebrek, omstreeks 1963, de Boschdijk overgestoken naar huisnummer 474. Op andere adressen heeft de familie Levens niet gewoond, met uitzondering van mijn moeder op latere leeftijd (bejaardenhuis). Het krantenberichtje, dat de blijde geboorte van mijn zus Marjan aankondigt, vermeldt als adres Boschdijk 458. Gezien het feit dat mijn ouders, tijdens hun leven, maar op drie adressen hebben gewoond en dit bovendien altijd op de Boschdijk was, trek ik de conclusie dat Boschdijk 458 aan het 'rode dorp' was gelegen. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat in het betreffende berichtje een drukfout is geslopen.


Datum: 10-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

.J.J. Levens? Juist 1934, J.J.J. Levens, verpleger Boschdijk 323. "De krant brengt de leugens in het land." zei mijn oma, of was het mijn moeder? 458 is hierbij officieel fout.


Datum: 10-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

Ik vind het prima Hans. ik heb alleen gezegd dat mijn oudste zus Marjan op het 'rode dorp' is geboren en dat op haar geboorte-aankondiging Boschdijk 458 staat. Of dat verder mogelijk of onmogelijk is laat ik graag aan jouw deskundigheid over. Ik zal overigens trachten het betreffende bericht naar je toe te zenden.


Datum: 27-09-2006
Naam: Marjan Levens  
img

Voor alle duidelijkheid: ik ben geboren op Boschdijk 458, niet op het Rooie Dorp. Daar zijn we wat later gaan wonen. Overigens niet in een "eigen" huisje, maar inwonend bij het echtpaar R. de Boer. Ik heb fantastische herinneringen aan het dorp en het spelen bij Karel van Tuyl; op hun erf was een echte hooizolder. Daar verstopten wij ons uit angst voor de parapluman. Die kwam op gezette tijden met een zwart rijtuig en een zwarte hoge hoed op om evt. kapotte paraplu's te repareren. Maar hij nam ook stoute kinderen mee...


Datum: 02-10-2006
Naam: Anneke van Rijn van der Veen  
img

Ik ben in 1953 geboren op Boschdijk 627, op de foto het meest linkse huis. Ik heb 5 oudere zussen (!)die daar ook geboren zijn. De familie van der Schoot woonde aan de andere kant van het plein, naast de familie Peters. De familie van Tuyl was familie, mijn moeder was een zuster van mw. Janna van Tuyl. Ook ik heb veel leuke herinneringen aan mijn jeugd in die tijd. De naam van het plein, Rode Dorp, is volgens overlevering ontstaan nadat de RPI personeel ging werven in het hoge noorden. Deze noorderlingen werden vaak gezien als "rooien" (politiek)! Ook mijn vader, Arnoldus van der Veen, geboren in Slochteren, Groningen, is vanwege het werk hier terecht gekomen. Hij heeft bijna 40 jaar als verpleger gewerkt en is daarvoor zelfs geridderd.


Datum: 22-10-2006
Naam: Carla van der Veen  
img

Ik ben een van de 6 meiden van van der Veen, Boschdijk 627. Naast ons woonden tante Hennie en oom? Geen fam. Dan fam de Boer, fam. Meesters, fam.Verstraten (Joke en Liesje),dan ?, dan Fam ten Have(Bart, Marjan en Johnny). Aan de overkant Fam Peters(Leo en?), dan fam van der Schoot(Trea, Marjo en Toontje), fam met een tweeling(?), fam met heel dik hondje, dan onbekend en dan mijn vriendin Hetty (nog steeds), fam Neijenboer, fam.Minnaar, dan fam van Tuyl(Karel en Janny). Wat heb ik hier heerlijk gespeeld in de bossen en in het mooie plantsoen. En geruzied: dan was er weer verschil tussen katholieken en protestanten. We scholden elkaar dan uit. Maar dan weer naar het zwembad samen. Veel plezier in het mooie bos zwemwater. Wordt vervolgd.


Datum: 29-10-2006
Naam: Janny van der Veen  
img

Hier is de volgende van van der Veen. Ik ben Janny en op een na de oudste van de zes. Van voor de oorlog dus. In 1944 zijn de Engelse soldaten (Tommy's)ingekwartierd bij de bewoners en stonden er grote legertenten en voertuigen gedurende de winter van '44-'45. Voor de kinderen een paradijs, we kregen altijd wel wat lekkers en voor ons hebben ze een grote schommel gemaakt. Er waren ook evacuees van boven de rivieren bij mensen ondergebracht. Hoe het voor de volwassenen was weet ik niet, maar wij hadden het heerlijk. Ons huisnummer 627, is nooit een ander nummer geweest. Het was het eerste huis, dus de nummers 400zoveel, zijn daar nooit geweest.


Datum: 29-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Klopt de nummers 400zoveel zijn DAAR nooit geweest. Alle gebouwen en huizen van het RKG hadden een (1) huisnummer Boschdijk 323 ook het Rooi Dorp. Tot de bouw van de Pastoor van Ars en Woensel West was er aan de Boschdijk vrijwel geen bebouwing. Pas na 1934 is de nummering van 323 doorgeschoten naar 600zoveel. Ook jullie huis had ooit nr 323 voordat het 627 werd.


Datum: 02-11-2006
Naam: Marjan Levens  
img

Dames van der Veen, hebben jullie ook nog een zus Geesje? Ik herinner me als 3-jarige bij een Geesje in een groot gezin op schoot gezeten te hebben.


Datum: 13-11-2006
Naam: Anneke van Rijn van der Veen  
img

Jawel Marjan ! Mijn zussen : Geesje (Geeske), Janny, Elly, Kineke, Carla en Anneke (dat ben ik dus!). Mijn oudere zussen kunnen zich jullie nog herinneren van het Rode Dorp. Aan de andere kant van het pleintje stonden andere huizen, zie foto 7146. En zie foto 7209.


Datum: 26-11-2006
Naam: Hans van der Schoot  
img

Family van der Schoot heeft niet in een van deze huizen op de foto gewoond, deze staan meer aan de ingang van het rooie dorp. De familie woonde in de laatste blok van 2 rechts achterin. Later zijn er nog garageboxen achterin bijgebouwd.


Datum: 26-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Voor nieuwe bezoekers geldt: Eerst verder kijken, dan reageren.


Datum: 06-12-2006
Naam: Liesje Verstraaten  
img

Mijn huis staat op de foto, ik woonde op nr. 635. Ik heb een zus en dat is Joke, Mijn vader is op de RPI begonnen als stoker en later heeft hij als onderhoudsmonteur gewerkt. Ik heb nog contact met Marjo van der Schoot, en Joke heeft nog contact met Mieke Kemps.


Datum: 06-12-2006
Naam: Liesje Verstraaten  
img

Ik wilde nog even wat namen toevoegen aan de bewoners van het rode dorp. Dat waren tante Hennie en Ome Arend, naast ons woonde de Fam de Vries met dochter Mieke en haar man Joop, en kleinkinderen Elsje en Andre. Daarnaast moeke van de Goor met haar dikke hondje. Bij de fam. Tenhave mis ik Jan dirk die helaas op jonge leeftijd is overleden. Dan de Fam Peeters, (Leo Wim Marjan Lizet en Jose). Daarnaast fam van der Schoot, en dan de fam Molegraaf (Elly Tineke en Frans) en dan Men. en Mevr. Janssen, en dan Men. en Mevr. van den Berg (2zonen), dan Neijenboer, dan Minnaar met zoon Joop en dikke hondje tippie en dan de fam van Tuyl. Ingrid Levens heb jij nog een zus die Yvon heet en een broer die Tonnie heet?


Datum: 25-12-2006
Naam: Joke Mols  
img

Ik ben in 1970 getrouwd met Bart ten Have (we hebben een zoon en een dochter). Alweer jaren gescheiden trouwens. Nog wel veel contact met Marianne. Ik voeg nog wat namen van hun gezin toe: Jan-Derk (helaas overleden) Jaap en Jonnie. Ze woonden op de hoek achteraan. Daar waar de bossen begonnen naar de 'Landbouw'.


Datum: 17-05-2007
Naam: Arthur Grootjans  
img

Wij, (de familie Grootjans; Jaap, Truus, Arthur & Mathilde) woonden op nr. 633. Wij waren de buren van Liesje met haar zus, en ouders. Mijn ouders hebben er gewoond vanaf 1963 tot 1991. We hebben uiteraard nogal wat bewoners zien komen en gaan in die periode. In het eerste huis op de foto heeft lang de fam. Broekhuizen gewoond, daarnaast dhr. en mevr. vd Brink (tante Hennie & oom Arend) daarnaast de fam. de Volder, dan wij en dan de fam. Verstraaten met Joke en Liesje. Het was daar heerlijk en uniek wonen; in de stad en toch erbuiten. Het is eeuwig zonde dat het er niet meer is.


Datum: 24-05-2007
Naam: Anita Levens  
img

Beste Liesje Verstraaten, ik ben het jongste zusje van Ingrid Levens en aangezien zij niet erg reageert op jou vraag doe ik het wel. Inderdaad wij hebben een zus die Yvon heet en ook een broer die Tonny heet, wij waren thuis met 8 kinderen.


Datum: 13-09-2007
Naam: Willy Evers  
img

Ik heb ook een aantal jaren op dit mooie pleintje mogen wonen. Ben daar in 1966 geboren en in 1980 vertrokken met mijn moeder en zusje. Ik vind de discussies over de huisnummers razend interessant. Volgens mij heeft een ieder die hier gewoond heeft, of contacten gehad heeft, een eigen verhaal. Ik moet zeggen dat ik er veel positieve herinneringen aan heb overgehouden. Wat ik jammer vind is dat ik zelden nog iemand zie vanuit die tijd. Op het moment dat wij daar woonden (657 voor de detaillisten) waren de fam Willems en Broekhuizen onze buren. Verder woonden er de families: Heeren, Schuermans, Dijkman, Van de Schoot, Peeters, Molengraaf, Ten Have (later Dekkers), Van de Brink, Verstraaten, de Volder, Grootjans en van Berlo.
Ik kom zo nu en dan nog wel eens op dit bouwterrein (zomaar even terug naar toen). Jammer dat dit gesloopt is.


Datum: 21-03-2008
Naam: Pietro le blanche.  
img

Ik wordt helemaal stil van bovenstaande teksten en de namen van de toenmalige bewoners. Op het rode dorp heb ik min of meer mijn jeugd versleten. Toon van der Schoot was 'n vriendje van mij in mijn jeugdjaren waar we heel wat voetballen hebben versleten. Ik schrik 'n beetje dat Jan-Dirk ten Have al zo vroeg is overleden. Zijn moeder en ik waren destijds echte Feijenoord supporters en hebben samen nog 'n rondje rode dorp gelopen toen Feijenoord de Europacup I had veroverd. Jan-Dirk had ook nog 'n klein broertje Jaapie.
Wat is er van hem geworden?


Datum: 18-05-2008
Naam: Jaap ten Have  
img

Pietro le Blanche is natuurlijk Pietje de Wit, van tegenover het Philips hoofdgebouw aan de Boschdijk.
Ja, Jan Derk is al weer een tijdje geleden overleden, met mij gaat het goed natuurlijk. Alweer jaren geleden Eindhoven verlaten maar toch steeds heimwee naar het Rode Dorp. Alle namen roepen herinneringen op van de mooie tijd op het terrein van de RPI. Ik moet me aansluiten bij de opmerking over de oriëntatie van de foto van het Rode Dorp. De huizen die er staan werden volgens mij (in mijn tijd) bewoond door de familie's Nijenboer, de Volder, Grootjans, ?? van den Brink en van der Veen.


Datum: 19-05-2008
Naam: Piet de Wit.  
img

Dag Jaap, helemaal goed. Ik ben inderdaad Pietje de Wit. Complimenten! Ik ben nieuwsgierig hoe het met jou is vergaan.