EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

412

Bijdrager:

Jaar:

1965

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

426 Vredeoord

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het Rijkskrankzinnigengesticht (2)

Beschrijving

Een van de weinige luchtopnamen van de De Rijks Psychiatrische Inrichting aan de Dr.Poletlaan 1 - v/h Boschdijk 771. Mogelijk heette dit toen nog Rijkskrankzinnigengesticht, de datum van de naamswijziging is ons niet bekend.
Hoewel de kwaliteit van deze foto slecht is hebben we deze toch opgenomen omdat deze de enige was welke een overzicht uit die tijd biedt.


Geplaatst op

02-06-2005

Reacties:

Datum: 04-10-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Ten tijde van deze opname was het adres Boschdijk 323 en de naam Rijkskrankzinnigengesticht (RKG). Later werd de naam veranderd in Rijks Psichiatrische Inrichting (RPI), het huisnummer werd 771 maar waarschijnlijk niet gelijktijdig. Bij de laatste naamsverandering in Ziekenhuis De Grote Beek werd de Dr. Poletlaan aangelegd en de hoofdingang daarheen verplaatst waarmee het adres veranderde in Dr. Poletlaan 1. Dokter Polet was de eerste geneesheer directeur van dit psychiatrische ziekenhuis.


Datum: 05-10-2006
Naam: Wim Levens  
img

Van 1918 tot 1946 was het RKG, van 1946 tot 1986 RPI, van 1986 tot 1996 Grote Beek en vanaf 1996 GGzE. Dit voor de mensen die daar belangstelling voor hebben.


Datum: 05-10-2006
Naam: Peter Vermeulen  

De oorspronkelijke foto van het RHCe was dermate slecht van kwaliteit dat ik deze met een beter (iets afwijkend) exemplaar heb overschreven.


Datum: 05-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bestond het Rooi dorp toen nog niet of kijk ik op de verkeerde plaats?


Datum: 05-10-2006
Naam: Hillebrand Wind  
img

Het Rooie dorp staat niet op de foto omdat het links van de foto ligt. Uit beeld dus.


Datum: 06-10-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Ik zie de grote groep patienten nog lopen. In de weekends mochten patienten die verlof hadden zich buiten het afgesloten terrein begeven. Lopend over de Boschdijk richting het centrum om een bioscoopje te pikken. Door hun sobere kleding waren ze toch gestigmatiseerd en duidelijk herkenbaar. Enkele uren later keerden zij weer terug.


Datum: 06-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De foto is van 1926 volgens Peter. Was toen het Socialistische Dorp al gebouwd?


Datum: 06-10-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Sorry Hans, ik had de foto wel overschreven maar nog niet de datum aangepast. Deze foto komt uit circa 1965. Binnenkort plaats ik er wel een uit de jaren 20.
Volgens het jubileumboek Joseph Alexis K. bestond het rooie dorp in ieder geval in 1933. Ik vermoed dat het niet veel ouder zal zijn.


Datum: 06-10-2006
Naam: Ida wagemakers-Schriks.  
img

Ik ben daar wel eens naar binnen gegaan, netjes door de poort, en allemaal volwassen mensen in het grote park, tot er een achter mij liep, ik vlugger ging lopen, hij ook, ik nog harder hij ook, ik holde naar de grote deur, hij ook, deur dicht, wilde al kloppen, maar hij stond achter mij, en zijn armen strekte hij al uit om mij te pakken, ik wild net gaan schreeuwen van angst, toen zei hij, = tik ik heb je=en liep weer weg.Ik was zo geschrokken, dat ik ook rechtsom keer ben gegaan, dat was mijn eerste ervaring met de R.P.I. het zag er toen ook zo uit.


Datum: 06-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Verdorie, als het RHC-e bij een foto uit 1919 schrijft: Ewofa neem ik dat onmiddelijk aan. Zo ook met 1926 bij deze foto.


Datum: 08-10-2006
Naam: Wim Levens  
img

Peter, deze foto is zeker van na 1967, omdat toen werd begonnen met de bouw van het Klinisch Centrum, het carrevormige gebouw links achter het hoofdgebouw. Hier is het Klinisch Centrum al gereed. Ik schat dus 1968. Maar wat is 3 jaar op een eeuw.

<< ach Wim, het was ook maar een schatting en dan is een verschil van 3 jaar niet eens zo slecht (Peter)>>


Datum: 08-10-2006
Naam: Wim Levens  
img

Hans, de sobere kleding die de patienten toen droegen was de uniforme patientenkleding van de tijd, allemaal hetzelfde dus. Als ik me goed herinner grijs gestreept. Het betrof de patienten die vrij wandelen hadden en dus in het week-end buiten de poort mochten. Dat vrij wandelen kon verdiend worden door o.a. goed gedrag. De patient had dan ook een vrijwandelkaart bij zich waarmee hij zich bij de politie kon verantwoorden dat hij buiten de poort was.


Datum: 24-10-2006
Naam: Peter Vermeulen  

In het Eindhovens Dagblad van 5/5/1994 staat vermeld dat het Rode Dorp al sinds de opening in 1918 bestaat en 16 woningen omvat voor huisvesting van werknemers uit het westen en het noorden van het land. In 1994 werd het afgebroken.


Datum: 25-10-2006
Naam: Anneke van Rijn van der Veen  
img

Het Rode Dorp had de huisnummers (Boschdijk) 627 t/m 657. Zie ook foto 4122. Eeuwig zonde dat dit is afgebroken.


Datum: 04-03-2007
Naam: Paul van Hees  
img

Helemaal bovenaan links is volgens mij het openluchtzwembad te zien. In de jaren vijftig en zestig kon het personeel en familie daar zomers zwemmen.


Datum: 07-05-2007
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Ik had nog nooit van dat Rode Dorp gehoord, tot ik deze reacties las. En ik ben toch een rasechte Eindhovenaar... hahaha. Die werknemers uit het Westen en Noorden, is dat ook de reden dat dat het Rode Dorp genoemd werd (omdat die overwegend socialistisch ingesteld zijn, SP-ers en PVDA-ers e.d.)?
Ik rijd 's zomers trouwens wel eens over het terrein van de Groote Beek en dan valt me altijd op dat het kerkhofje, dat ook op het terrein ligt (vlakbij de ingang aan de Dr. Poletlaan) zo onderkomen en slecht onderhouden is. Dat is dan weer jammer, want ook achter die graven zit vast vaak een hele geschiedenis.


Datum: 21-06-2008
Naam: Vic van Lijf  
img

Inderdaad, linksboven zien we het natuurbad. Ik was bevriend met Robbie, zoon van dokter Haxe. 's Zomers gingen wij daar zwemmen. Het stikte er van de horzels, maar evengoed waren we daar nondedju bevoorrecht.


Datum: 30-06-2008
Naam: Berry Huizinga  
img

Wat een prachtige foto van het R.P.I. Mijn grootvader, Koop Ponne, is in 1927 aan de opleiding tot verpleger op het R.P.I. begonnen en heeft er gewerkt tot aan zijn overlijden in 1959. Hij kwam oorspronkelijk uit Meppel. Ook mijn oma heeft nog op de inrichting gewerkt. De Inrichting zag er dus zo uit, toen hij er begon, zoals op deze foto. Ik ben benieuwd of er ook nog fotomateriaal van binnen de inrichting bestaat, uit die tijd. In oude papieren, die ik van de familie heb gekregen, kom ik tegen op een Kennisgeving van de pensioenraad dat er in 1946 nog sprake was van het Rijkskrankzinnigengesticht Eindhoven en op een zelfde document van de pensioenraad uit 1948 is de naam Rijkskrankzinnigengesticht doorgestreept en is er met een stempel boven geplaatst de naam Rijks Psychiatrische Inrichting Eindhoven.


Datum: 24-07-2008
Naam: Sjoerd Haxe  
img

Over dat zwembad in het bos; 's zomers fietsen wij (mijn vader, Rob en ik) vaak via het Rode Dorp naar dit zwembad. Er stond een witgeschilderd stenen gebouw waar je je kon omkleden en, ondanks de vele horzels, lekker kon zwemmen. Je moest je kleding op een haakje inleveren en dan doken we het water in. Periode rond 1952-1960.