Vrijstraat en haar bewoners.
Beschrijving | Kijken we deze keer eens naar de rechterkant en gebruiken we het adressenboek 1917 erbij dan komen we tot de volgende opsomming: Geheel rechts op nr 5 modemagazijn D Wijnheimer (Dames en Heeren Ondergoederen zoowel gebreide als katoenen en aanverwante artikelen) nr 7 drankslijterij C Witlokx nr 9 sigarenmagazijn Medan (van M Paaijmans-van der Sommen) nr 11 zadelmakerij en rijtuigfabriek Th Waelbers nr 13 kruidenierswinkel (koloniale waren) J.N. Aukes nr 15 vischwinkel J Tecklenburg (jawel, waar heeft die niet gezeten) nr 17 slagerij W Sijbers nr 19 café Desmet |
---|---|
Geplaatst op | 14-05-2006 |
Reacties
Naam: Kees van der Hoeven
De veranderde huisnummering zal wel met 1920 te maken hebben. Toen moest een aantal straatnamen aangepast worden doordat ze door de annexatie van Stratum, Strijp etc dubbel voorkwamen. De huisnummering zal toen ook consequenter en eenduidiger zijn toegepast: rechts = even, muv plein = even + oneven. Die laatste regel hebben ze recentelijk weer laten varen trouwens. Ga maar eens kijken op het Clausplein.
Naam: Hans van der Weide
De man uiterst links met de bolhoed is juist het pand, dat op foto 10858 frontaal te zien is, aan het passeren. De toekomstige bouw van V en D, die aan die linkerzijde veel panden zal wegvagen is nog ver weg. Zie foto 479! Wat een prachtige sfeervolle winkelstraat was de Vrijstraat zo met veel afwisseling in woonhuizen en winkels, allerlei bouwstijlen en door uithangborden en opschriften duidelijk herkenbare handel en nering.
Naam: M vd W
Het pand dat de naam J.N. Aukes nr 15 draagt, heeft jaren geleden dienstgedaan als schoenwinkel Shoe-time (nu zit er een andere schoenwinkel), ik werkte daar zo'n 8 jaar geleden en ik ben een keer met wat collega's boven de winkelruimte van het pand geweest. Op onze ontdekkingstocht vonden we achter een deur een donker gang met loopbruggetje dat leide naar een andere deur. Naast die deur stond een enorme grote boedha. Toen we de deur erlangs opende kwamen we in een grote ruimte uit met uitkijk op de Vrijstraat. Aan de rechterkant bij het rechtse raam op de eerste verdieping was een deur en daarachter een trap die naar boven leidde... eenmaal boven kwamen we in een ruimte, die alleen ramen had aan de straatkant. De ruimte was opgedeeld in kamers en toiletten. Wat ons als jonge meiden helemaal versteld stond staan was dat in een van de kamers een gele heren slip lag :S. Nu ben ik dus benieuwd of iemand weet wat er aan bedrijven in dat pand hebben gezeten voordat het een degelijke schoenwinkel werd. Toen ik er nog werkte ging het gerucht namelijk dat er ooit een sexclub had gezeten, en die onderbroek zou dat kunnen bevestigen voor een deel, maar waar die boedha dan voor diende, en dat loopbruggetje.... geen idee.