EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1707

Bijdrager:

Jaar:

1977

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vrijstraat anno 1977. (2)

Beschrijving

Al ruim een kwart eeuw geleden. Met rechts onder meer de nachtclub Palermo en Cinema Parisien. Ook van het pand op de hoek van de Vijksteeg is de gevel nog redelijk ongeschonden.


Geplaatst op

23-10-2005

Reacties:

Datum: 23-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Ik herinner mij nog dat er elke donderdag een nieuwe film was. Behalve als er veel belangstelling voor een film was, want dan ging die film nog een weekje door en dat vond de jeugd niet fijn. Het was niet altijd warm in de bios, en dat merkte je als je handen, die in een bepaalde houding hadden gelegen even verplaatst waren (ondubbelzinnig). Je was dan enkele minuten bezig dat warme plaatsje terug te zoeken. En dan de reclame van de kunstschider Kuhr. Prachtig allemaal.


Datum: 20-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Cinema Parisien evenals het City theater eigenlijk een bios voor de jongeren. Als je een beetje groot van postuur was dan werd de leeftijd niet zo nauw genomen. Vooral in de zestiger jaren toen A. Huizenaar (de Bokser) er werkte. Hij is ook nog een jaar bedrijfsleider geweest. Vanaf het begin behoorde het toe aan de fam. Desmet, die ook het Chicago theater al leidde. Een bekende in het Eindhovense was D. Monnickendam, eerst hier bedrijfleider van 1929 tot 1940. Later ook bij de Chicago, maar dat was na de oorlog.


Datum: 23-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Uithangbord met een gestileerde olifant net voorbij de Vijksteeg. Ik was ervan overtuigd dat ook het te koop staande hoekpand bij de Olifant hoorde.


Datum: 23-06-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

Met rechts naast de Parisien de ijssalon van de familie Talamini, Venezia. Vader, moeder en zoon runden de zaak. Maar moeder was de baas. Mijn zussen en ik waren er serveerster in de drukke zomermaanden. Drie-ploegendiensten, van 10 uur 's morgens tot 23.30 uur 's avonds. Alleen als er geen klanten in de zaak waren, mocht je gaan zitten. Er zijn genoeg dagen geweest dat ik alleen zat tijdens het halfuurtje pauze.


Datum: 28-01-2007
Naam: Y. Denkers  
img

Ik zie daar het uithangbord van Tik-Tak, een zeer trendy kleding- en schoenenwinkel (met duurdere merken) voor die tijd. Die was ineens verdwenen. In Den Bosch heeft nog heel lang een Tik-Tak gezeten.


Datum: 02-03-2007
Naam: Ben Dankers  

Op de andere hoek van de Vijksteeg zat toch de bontzaak van Schamineé?


Datum: 05-03-2007
Naam: René Teunissen  
img

Ik heb van 1945 tot begin 1953 naast Venezia gewoond. Mijn vader was filiaalhouder van de Edah. Ik werd vaak met wat papiergeld en een juten zakje naar Aldo Talamini gestuurd om kleingeld te halen. Terwijl hij het razendsnel aftelde, mocht ik bij Victoria of Toos een ijsje halen. Overigens wist toen niemand dat Victoria de vrouw van Aldo was en dat zij samen een zoon hadden die in Zwitserland op een kostschool zat. Ik hoor bij wijze van spreken nog de boven iedereen en alles uit komende stem van Victoria. Daar heb ik vaak naar liggen luisteren als op warme zomeravonden het raam van de slaapkamer open stond.
Van 1984 tot en met 1988 ben ik directeur geweest van eerst de BEM en daarna de Minerva Groep, die eigenaresse was van het Rembrandt Theater en Parisien. Grootaandeelhouder Jo van Willigen had die theaters, die oorspronkelijk van de Belg Thijs Desmedt waren, rond 1975 gekocht van de in het Eindhovense zeer bekende mr. J.H. Passtoors.


Datum: 05-03-2007
Naam: Renee van Loon - van Dijk  
img

Volgens mij was Tik-Tak de eerste winkel van Addy v.d. Krommenacker, de bekende modeontwerper, zo heb ik het ooit gehoord. Echter, in zijn biografie wordt er niets van gezegd, dus ben ik er niet zeker van. Wel had Sandra Reemer in die tijd vaak kleding aan die ook bij Tik-Tak verkocht werd, misschien was hij toen inkoper voor deze winkel(s).


Datum: 05-03-2007
Naam: Anneke van Rijn van der Veen  
img

Ik heb als vakantiewerk een blauwe maandag bij Tik Tak gewerkt, de eigenaar was een echtpaar uit Den Bosch. De winkel was heel hip met posters en gadgets en mooie mode, maar het bijzonderste was de paskamer in de kelder. Dat was een grote ruimte in plaats van de gebruikelijke pashokjes, dus iedereen kon elkaar zien, zeer modern maar wel wennen! Addy v.d. Krommenacker kan ik me niet herinneren, die zou dan toch heel jong moeten zijn geweest (we praten over ongeveer 1970).


Datum: 29-05-2007
Naam: Francois Sterken  
img

Ik ben operateur geweest in de beroemde Cinema Parisien, met Toontje van Bergeijk, Jack Wiggers en Theo Klokgieters in de Rembrandt, Jan Albers in de Select en Jan van Agt in de Chicago. Ook deed ik jaren voor alle theaters de filmexpeditie. Traantje in het oog bij deze foto. Dank je.


Datum: 29-05-2007
Naam: Francois Sterken  
img

De kunstschilder speciaal voor de Rembrandt was eerst zijn vader, later Jan Kuhr. Wat een artiest deze man. We hebben samen gehuild bij het overlijden van Ton Renders, administratief medewerker van Thijs Desmet. Ik dacht rond 1962.


Datum: 18-08-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Palermo was van Piet van Woezik en zijn vrouw. Een broer van Piet beheerde Carlton aan de Markt. De vele artiesten en muzikanten waren bij ons kind aan huis. Dat was wat in die tijd. De buitenwacht snapte er niks van. Maar plaatjes kijken des te meer. Ik weet dat er ook een indisch/chinees restaurant in zat. De portier heeft er lang gewerkt. Was een forse man en verhuurde stropdassen aan de ingang. Zonder stropdas geen entree. Het was een mooi gebouw van binnen. Alleen het trappenhuis met die immens grote spiegel was kolossaal.
Venezia had de opslag en garage in de Heilige Geeststraat. Was vroeger waar Firenze hun eerste ijs fabriekje/makerij had. 's Winters werden er vaak schaatsen verkocht. Bananasplit was er erg lekker.


Datum: 25-08-2007
Naam: Arthur Keith  
img

I can remember that, as I was growing up in Eindhoven, my grandmother and I would walk from our house on the Hoogstraat to the Rembrandt bioscope and then have an ice cream afterwards in the Italian place next door.


Datum: 25-08-2007
Naam: Helene Boselie  
img

In dat hoekpand bij de Vijksteeg zat vroeger banketbakkerij Verschuuren. Mevrouw Verschuuren was de oma van mijn buurmeisjes. Zij heeft nog lang boven in dat pand gewoond en wij kwamen daar eind jaren 50 en begin 60 regelmatig op bezoek.


Datum: 03-03-2008
Naam: Joop Heldoorn  
img

Ik ben lange tijd vaste klant geweest bij Palermo in 1953-54. Altijd leuke muziekgroepjes uit allerlei landen. Ook bezoekers waren van vele nationaliteiten. Erg netjes en gezellig met een piepklein dansvloertje. Het was toen wel The Place to Be.


Datum: 03-03-2008
Naam: René Teunissen  
img

Van Woezik heeft de zaak gekocht van Van Herpen. Palermo heette toen nog Trianon.


Datum: 19-04-2008
Naam: Arie (Ad) van den Heuvel  
img

Bij de Olifant, speelgoedzaak in de Vrijstraat, heb ik nog een tijdje gewerkt als chauffeur eind jaren 60 begin jaren 70. Eigenaar Willems zwaaide daar de scepter met drie dochters. De heer Van Sebille was er bedrijfsleider. In de Vijksteeg in het hoekje was de achteringang waar ik mijn spulletjes moest laden en er eerst wat fietsen weg moest zetten om erbij te kunnen. Een leuke tijd gehad in een winkel vol met leuke dames.


Datum: 22-06-2010
Naam: Henri Sertonq  
img

Ik herinner me de nachtclub Palermo nog. Toen in de jaren 80 de cafés van het Stratumseind om twee uur sloten hadden we de gewoonte om naar Palermo te gaan. Niet dat mijn vrienden en ik de in die tijd de drankjes daar konden betalen maar zo rekten we nog even het uitgaan.


Datum: 22-06-2010
Naam: Ad van den Heuvel  
img

In de zeventiger jaren zat tegenover  Kluitmans de nachtclub Femina. Ik heb daar als taxichauffeur vele malen, tot groot genoegen, op klanten moeten wachten. Ik heb ook nog enige tijd als chauffeur bij speelgoedmagazijn "de Olifant"gewerkt.


Datum: 22-06-2010
Naam: Toon Geevers  
img

Nachtclub Femina zat niet tegenover maar naast Kluitmans.


Datum: 23-06-2010
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Ja,dat klopt in het rijtje van Braun&Broos, Kluitmans, Femina zat inderdaad naast Kluitmans.


Datum: 24-06-2010
Naam: Toon Geevers  
img

Venezia werd gedurende de winter gebruikt door bonthandel Schaminee als showroom. Naast Braun en Broos zat boekhandel Van Haaren. Een van de gebroeders Van Haaren, Jan, heeft het beroemde muziektijdschrift Tuney Tunes destijds opgericht en uitgegeven.


Datum: 24-06-2010
Naam: René Teunissen  
img

Niet alleen TT, maar ook Rhythme en Muziekspectrum (klassieke muziek). Mijn broer Frans was van alledrie de redacteur in de periode na Pieter Sweens en voor Skip Voogd.


Datum: 28-04-2011
Naam: Wim Roxs  
img

In het hoekpand links aan de Vijksteeg, dat goed bewaard is gebleven, zat ook een tijdlang op de eerste etage, met een opgang halverwege de steeg, een club (café-bar), gerund door Appie en Peter, die eerder de eigenaren waren van gaybar De Paardenstal aan het Stratumseind, en later van de luxe sauna aan de Kanaaldijk.


Datum: 28-04-2011
Naam: Wim Roxs  
img

Een aantal panden rechts van nightclub Palermo bevond zich destijds een gezellige bar, smal en diep, de Twenty One-bar. De zus van mijn tante vulde daar langere tijd de glazen: Nelly van Asten. Later verhuisd naar Woensel in winkelcentrum Vaartbroek, waar zij samen mer haar man Piet een nieuwe bar opende: de Cascade bar.


Datum: 29-04-2011
Naam: Willem van de Ven  
img

In het Groot Eindhovens Kroegenboek uit 1972 staat bij de Twenty One bar:
Vrijstraat 18 uitbater L. van Gestel. Ja, als men er twintig gehad heeft, is dit dan de 21e. Deze bar bestaat al meer dan 15 jaar en heeft in de inrichting het sfeertje van een mannensalon. Aan de donkerbruine lambrisering scheppen wat Parijse Chagall-prenten een wat wuft karakter. De smalle ingebouwde spiegel achter de bar doet vermoeden dat daarachter iemand de hele zaak observeert en dat roept neigingen op om de tong uit te steken. De bar heeft veel binnenstad-klandizie, met daarnaast studenten en sportlui. Er wordt veel geboomd en gekaart en het geheel is, inclusief de stamgasten, niet zonder traditie.


Datum: 30-04-2011
Naam: René Teunissen  
img

Willem van de Ven, het zal best allemaal waar zijn, maar het huisnummer klopt niet. Kan ook niet kloppen als Wim Roxs de Twenty One op de goede plek gesitueerd heeft.


Datum: 30-04-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Bevond zich in de jaren zestig ook niet de bar "La Casita" aan de rechterkant?


Datum: 30-04-2011
Naam: Ad/Arie van den Heuvel  
img

Klopt Lieke, en ernaast was nog een café van Tiny Timmermans, maar de naam is mij ontschoten.Deze twee café's naast elkaar zijn nu (of waren) La Folie en de White Horse.


Datum: 30-04-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Nelleke Hoeks was de uitbater van La Casita. Zij is daarna het Corner House begonnen aan de Schootsestraat.


Datum: 13-02-2013
Naam: Frits de Vries  
img

Waar is de kapperszaak van Bartels gebleven? Volgens mij zat die midden jaren vijftig in de Vrijstraat ongeveer tegenover de Rembrandt.


Datum: 06-03-2014
Naam: Tinie Cleven  
img

In de Vrijstraat: drankhandel Van Kol, kruidenier Notten, bonthandel Van de Ven, apotheek Van Tilburg, slager Blomhof en Hezemans, en daarboven kleermaker Wijheimer.


Datum: 07-03-2014
Naam: Ans van Trigt de Wert  
img

De bar naast "La Casita" heette volgens mij de "Scabello bar".


Datum: 07-03-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Helemaal correct, Ans. Zie ook foto 13492.


Datum: 11-09-2014
Naam: Frank van der Krieken  
img

Mijn oom en tante hebben nog bij Palermo gewerkt; mijn tante bij de garderobe en mijn oom volgens mij aan de deur.


Datum: 11-09-2014
Naam: René Teunissen  
img

Frits de Vries, ik herinner me alleen maar kapper Reemers en die zat volgens mij tegenover de Parisien.


Datum: 11-09-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Mr Passtoors kwam in het bezit van die bioscopen nadat hij Desmet i.v.m. een levensdelict succesvol wist te verdedigen. Jaren 70 was BEM een van de werkmaatschappijen van mr. Passtoors. Hij had ook een financieringsmaatschappij. Was betrokken bij het fiasco Steentjeskerk. Hoe het andere bedrijven (met uitzondering van de ETC) is verlopen weet ik niet.


Datum: 11-09-2014
Naam: René Teunissen  
img

Johan Vervest, klinkt interessant. Ik werd in 1984 bij de BEM (eigenaren Jo van Willigen en Robert Nasette en president-commissaris Passtoors) binnengehaald om de tent te saneren. Maakte via sterfhuisconstructie doorstart naar Minerva-bioscopen die (na mijn tijd) door toenmalige eigenaren werden verkocht aan Pathé.


Datum: 12-09-2014
Naam: Ad Pluijm  
img

ik heb in 1964-1965 ook bij Palermo gewerkt, garderobe en sigaretten e.d.


Datum: 12-09-2014
Naam: Frank van der Krieken  
img

Ad, mijn oom heette Nico en mijn tante Ria.


Datum: 23-09-2014
Naam: Frank van der Krieken  
img

Was volgens mij bij Piet van Woezik.


Datum: 18-12-2015
Naam: Marco Broos  
img

Ik woonde als tienjarig jongetje in de Vrijstraat, nr. 17, boven de bloemenzaak van mijn vader Koos Broos en Gielle Braun, Giel Braun & Co. Later nam mijn vader de zaak over met de naam Braun en Broos. Zondags gingen mijn zusje en ik rolschaatsen in de gangen, tussen de etalages van Vroom en Dreesman. Later werkte ik tien jaar in de zaak tot 1975. Ik zat een korte periode in het bestuur voor de Vrijstraters.


Datum: 11-08-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Zat naast de Olifant ook niet een poelier? Of was het een slagerij? Ik denk aan een poelier omdat een van de werknemers voor ons kippen en ganzen slachtte die mijn vader in de omgeving bij boeren kocht. Mijn vader was een boerenzoon en hield nogal van andere beestjes dan bij de gewone slagers te koop waren: wilde konijnen, hazen, kwartels, fazanten, patrijzen. Het liefst had hij zich bij een jagersclub aangesloten. Eind jaren '40 kan ik me herinneren was er een tijdje walvisvlees te koop. Nederland had een walvisvaarder, de Willem Barentsz, waarmee in de Noordelijke IJszee op walvissen werd gejaagd, voor de traan (walvisvet). Normaal werd het vlees, geloof ik, niet in de detailhandel verkocht maar toen toch kennelijk wel. En natuurlijk was mijn vader er als de kippen bij om het te proberen, tot wanhoop van mijn moeder die helemaal niet van zulke buitenissige dingen hield.