EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40471

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Uitgaan op de Markt

Beschrijving

De foto is uit de jaren zestig en toont een mooi overzicht van de horecawand van de Markt. Die begint rechts naast het winkeltje rechts van de Amsterdamsche Bank.
Het eerste pand heeft 'Hotel Wilton' en 'Grolsch Quelle' op de gevel. Op de begane grond was vanaf 1965 een van de eerste en bekendste disco's, Club 44 van Jo van Gestel. Een karakteristiek plaatje is 9574. Er draaiden een paar bekende DJ's, waaronder Carolus Swinkels (afkomstig uit de Savoy Jazzmen, zie foto 6319), Wally Rijks en Jos van de Ven. Personeel van Club 44 zwermde later uit naar andere cafés, zoals Joop, Hennie en Diana en de bekende portier Jan Snijders (zie foto 9767). Bedrijfsleider Ad werd dat later ook bij de door Van Gestel gestarte en nog steeds bestaande kledingwinkel Rambam. Bij Club 44 werd ook een lidmaatschapspenning ingevoerd (zie foto 37851) om vooral in het weekeinde het deurbeleid wat makkelijker te handhaven.
Het volgende gebouw is café-restaurant Old Dutch, op de plek waar nu Grand Café Centraal is. Het werd later dancing Maddox waar veel soul werd gedraaid. Op de bovenverdieping was Octovius, waar progressievere muziek de boventoon voerde. Daar draaide bijvoorbeeld ook Frits Ritmeester, de latere Frits Spits. De gevel van nu vertoont nog wat gelijkenis met het front op deze foto.
Daarna volgt het hoge gebouw met hotel-restaurant De Wildeman, dat ook nu nog bestaat. De gevel van dit gebouw is teruggekomen in de huidige gevel van winkelcentrum de Heuvel.
Het volgende pand is Carlton. Daar ging in 1959 het jaarlijkse Cabaret der Onbekenden van start. Die wedstrijd was voor een aantal Nederlandse artiesten het startpunt naar landelijke of internationale bekendheid, o.a. voor Anneke Grönloh, Peter Koelewijn, Herman van Loenhout (Armand), Lenny Kuhr enz. Ook deze gevel is vandaag weer herkenbaar en het café heet nu De Vooruitgang.
Naast Carlton staat de Poort van Kleef, dat in de jaren vijftig vooral een podium was voor jazz (zie foto 26625). In de jaren zestig traden er ook steeds vaker beatgroepen op. Een bekende bezoeker was de dichter Frans Babylon (zie foto 53808). In de weekeinden verbleven er veel in Duitsland (bijvoorbeeld in Bitburg) gelegerde Amerikaanse militairen, omdat die destijds door sommige Duitsers nog regelmatig negatief werden benaderd en bovendien mochten ze van legerautoriteiten niet met Duitse meisjes op stap. Een aantal van hen arriveerde hier met de kofferbak vol belastingvrij lekkers dat door jongeren hier was besteld, zoals LP's, kleding, rookwaar en drankjes.
Nog net zichtbaar is het lagere cafépandje van The White Horse (zie 13398). Ook daar lieten Amerikanen hun dollars goed rollen, maar later traden er nogal wat problemen met drugs op.
Naast de White Horse staat het hogere pand van Limburgia. Dan volgt een winkel en daarna de gebouwen van het Binnenziekenhuis.
Kijk eens op de grote versie van deze foto. Achter de geparkeerde scooters is een hekwerk. Op de rechterkant daarvan hangt het bordje 'Heren'. Op de hoek van het bloemenwinkeltje op de voorgrond staat een fiets en daar is nog zo'n hekwerk (zie ook foto 38888). Op dat tweede hekwerk stond natuurlijk 'Dames'. Bij beide hekjes liep een trap naar beneden. Die gingen naar een vroegere schuilkelder, die later dus werd gebruikt als openbaar toilet. De foto's 26088, 26089 en 26090 tonen het interieur van die ondergrondse ruimten in 2010. De toiletten zijn al jaren weg. Op de Markt is nu alleen nog een stalen luik (zie foto 7110) te vinden dat de toegang afsluit. De kelder wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als ruimte met aansluitingen voor elektriciteit bij evenementen. (Red.)


Geplaatst op

10-10-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto