Bijdrager Jac van Dijck
Jaar: 1969
Locatie 1.:Woensel |413 Gildebuurt |Woenselse Markt
Locatie 2.: Woensel |413 Gildebuurt |Bakkerstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten |Edah
Reacties
Naam: Jac van Dijck
Is inderdaad uit de jaren zestig. Dat had ik ook vermeld bij mijn e-mail. De auto is een Ford Cortina GT kenteken 12-24 MA dacht ik, want dat was de auto die ik bij me had toen de foto gemaakt is. Die auto had ik in ca. 1969-1970.
===We hebben het jaartal aangepast. Red.===
Naam: Leo de Wit
Boven de EDAH woonde onze ome Frans de Wit met zijn vrouw Lenie en dochter Marianne. Franske, zoals iedereen hem kende, heeft jarenlang voor EDAH de boodschappen op een transportfiets bij de mensen thuisgebracht. De familie van Franske de Wit woonde vroeger op Kronehoefstraat 7.
Naam: Henny van Melis
De familie Roelen (met de kinderen Frans?, Ludi, Theo en Ineke) woonden evenals de familie De Wit boven de EDAH. Het pand was zo groot dat er zeker twee gezinnen boven konden wonen. Roelen aan de zijde van de Woenselse Markt zijde en de Wit aan de Bakkerstraat.
Naam: Henny van Melis
Ben, Saris van Hoorn zat weer wat verderop richting centrum waar nu de Prijsmepper zit, na dat mooie grote pand van Kuipers-van den Heuvel van meneer Eij (nu zit er Piet Engel met z'n lampenzaak in). Hoewel het kan wel zijn dat Saris eerst in dat kleine pandje naast de Edah zat en later in het grotere nieuwe pand. Hoezo De Slijterij van Woensel? Je bedoelt dat kleine pandje van Babbie en vader van Ruth. Dat zat weer meer richting Kloosterdreef, ongeveer op de plek waar nu de ingang naar de bovenwoning zit, aan de linkerkant (als je met je gezicht er naar toe staat) van de tegenwoordige AH-winkel.
Naam: Henny van Melis
Om het plaatje nog wat completer te maken, na Hageman richting centrum zat ook nog de familie Ballegooijen, met o.a. zelfgemaakte roomboter, ze hadden ook een groothandel in die roomboter. Daarna de familie Swinkels, hij was grimeur (vooral rond Sinterklaas was het er een drukte van belang) en herenkapper. De Gruyter, die kruidenier met versgebrande en gemalen koffie, en op het hoekje slager Jozef Schnaubelt met zijn geweldige runderrookvlees, gerookt van de beste biefstuk van de haas. Het was overigens ook een erg lief menneke.
Naam: Henny van Melis
Tja Ben op die school heb ik natuurlijk ook gezeten en Tini en ik weet het natuurlijk ook zeker dat Frans er toen zat. We gingen op weg naar school bij Roelen witte kandijsuiker kopen en in de Bakkerstraat bij de rooi Lien? wit-zwart. Mengden dat in een blikje en aten het stiekem op, achter de deksel van de schoolbanken. Meisje Sanders had toch een andere voornaam, ik kan me niet herinneren dat het Ankie was.
En sorry Mari het is Cooijmans en niet Crooijmans zoals ik schreef.
Naam: Hans van Melis
Niet bij de Rooie Lien, Henny. Toen de Edah in dit pand zat, was het al eigendom van de grootgrondbezitter Bastiaans. Mechelina Catharina Alewijns, de Rooie Lien, is al op 6-12-1932 gestorven. Haar kinderen Petra (Pietje) en Tinus erfden de winkel en de naam Rooie Lien. Ook Cees van der Reyden, de man van Pietje, werd zo genoemd.
En nu merk ik dat je probeert ook Wally Loots zo te noemen.
Naam: Toon Cooijmans
Slagerij Cooijmans zat en zit op de Woenselse Markt nummer 15, dit is de winkel van mijn vader (Toon Cooijmans), en daarvoor van zijn vader (Jan Cooijmans). Van een slagerij op de Edisonstraat weet ik niets. Ik weet wel dat mijn opa, en later mijn vader, een schuur op de Dasstraat gebruikte als opslag. De familie Cooijmans woonde destijds inderdaad op de Frankrijkstraat.
Naam: Toon Cooijmans
Het verhaal over de slagerij op de Edisonstraat klopt. Hier was Jan Cooijmans oorspronkelijk gevestigd, waarna hij een tijdje het pand op de Woenselse Markt erbij huurde (en er dus twee winkels waren). Mijn vader heeft het pand uiteindelijk gekocht (als ik me niet vergis van de firma Bastiaans, van de modezaak op de Woenselse Markt en op de hoek van de Marconilaan/Edisonstraat).
Naam: Mari Kieneker
Bedankt Toon Cooijmans, ik begon te twijfelen of wat ik geschreven had over de slagerij in de Edisonstraat wel klopte. Tegenover deze slagerij was een groentezaak. De naam is me ontschoten, maar ze waren volgens mij familie van het toen zeer bekende Eindhovense zangduo de Wilmari's, bekend van de liedjes als Barcelona, toreador van Toledo, en niet te vergeten Maantje boven Havanna. Wie weet hierover meer? Ik zou graag mijn verhaal bevestigd zien.
Naam: Roel van der Mark
Om even enkele dingen recht te zetten:
1. Rechts van de Edah zat eerst een klein winkeltje waar je elektrische apparaten (radio, T.V. enz.) kon kopen en dat was van de familie Van Dint(h)er (kinderen: o.a. Joop, Nico, Tineke, ?). Deze zaak is later nog door Joop voortgezet op de Leenderweg naast cafetaria Machiels, schuin tegenover de Plaza. Rechts van dit winkeltje zat V.d. Spoel met een (ouderwetse) stomerij en rechts daarnaast zat pas de slager Frans Sanders en een van hun (5?) dochters was volgens mij inderdaad Ankie.
2. Het snoep- en viswinkeltje in de Bakkerstraat tegenover de Slagerstraat was van de familie Saas of Saes (daar bracht ik mijn zakgeld ook altijd naar toe in ruil voor snoep).
3. De naam Jose Loots hoort niet zozeer thuis in de Bakkerstraat (tenminste niet in de tijd waar jullie over praten). Toen woonden er wel mijn oom en tante Toon en Marie Loots met hun kinderen Ans en Fred.
4. En als ik mij goed herinner ken ik Ben Brekelmans nog van de kapper in de Spinnerstraat en kwam hij ook wel eens bij ons in het winkeltje (Bakkerstraat 44) vuurwerk of knellen of zoiets kopen.
Naam: Ben Brekelmans
Klopt Roel, geen vuurwerk maar wel knellen en pezen e.d. Nu herinner ik me jullie winkel ook weer, zowat tegenover slager Van Houts, met dochter Marijke.
Ben kijk eens op foto 13697 (Tini)
Naam: Roel van der Mark
Nog een aanvulling op Frans de Wit, die niet alleen de boodschappen van de Edah rondbracht, maar met een aantal leden van de familie Bakker (Bakkerstr. 47?) hebben zij samen jarenlang iedere zaterdagmorgen de halve Bakkerstraat vol gezet met houten klapschragen, die als bewaakte fietsenstalling dienst deden voor de bezoekers van de Woenselse weekmarkt. In de huidige moderne tijd is zoiets ondenkbaar en moet iedereen zijn fiets maar ergens neerkwakken.
Naam: Roel van der Mark
Beste Henny. Tot mijn spijt moet ik je vertellen, dat je in de war bent met de familie Sanders (hadden geen zaak), die op de Woenselse Markt naast de bloemenzaak van Henk van Loon woonde (deze weer links naast bakker Buskens/later Michiels). De slager Frans Sanders had bij mijn weten vijf dochters, maar die zul jij niet gekend hebben, want die waren allemaal een stuk jonger dan jij en ik. Met Martien en Betsie/Ellen heb ik samen met de rest van mijn leeftijdgenootjes volop gespeeld achter de huizen in de Bakkerstraat.
Naam: Roel van der Mark
Beste Henny, voor zover ik me kan herinneren heb je het helaas helemaal mis over de kinderen van Frans Sanders. En van mijn verhaal over Ellen en Martien Sanders ben ik 100% zeker. Dat Frans Sanders later als chauffeur bij de Rabobank heeft gewerkt weet ik ook. Als een van zijn dochters daar ook heeft gewerkt is dat waarschijnlijk de oudste geweest (vermoedelijk Ankie). Misschien weet jullie Hans dit nog.
Naam: Jan Kneepkens
Nog een leuke anekdote. Toen Anke op de boekhoudafdeling kwam werken, zat daar ene Cedrie en die nam altijd de telefoon op met Cedrie. Toen Anke voor de eerste keer de telefoon moest opnemen nam ze op met afdeling Cedrie. Wist dat bleue meisje van toen veel. Als ik Anke wel eens belde op een ander kantoor zei ik wel eens met afdeling Cedrie en dan wist zij na al die jaren meteen dat ik het was. Een hele toffe meid.
Naam: Mart Sanders
Beste Roel, wat jij zegt klopt helemaal, wij woonden naast Henk van Loon, de bloemist, met zijn 4 knappe dochters Mieke, Ineke en nog twee waar ik de namen niet meer van weet. Ons adres was Woenselse Markt 7 en rechts van ons woonden Hub van Moorsel met 1 dochter Ineke.
Naam: Ineke van Bragt - van Loon
Geweldig deze site! Ik, Ineke van Loon, kreeg de tip van mijn zusje Jaqueline. Die had ouw woensel ingetikt! De namen van de Van Loontjes, Mieke, Ineke, Yvonne, Jaqueline en de jongste Corina. Ik geniet van alles over Woensel, omdat ik al 11 jaar in Spanje woon!
Naam: Annelies Pardoel
Ik ben ook in de Bakkerstraat geboren. Wij hebben naast de speelgoedwinkel gewoond, schuin tegenover slager Van Houts en daarnaaast een kleine levensmiddelenzaak. In het weekend kon je daar achterom nog even boodschappen doen. Michiels, de bakker, had bij ons achter de keuken de bakkerij en daar mochten we vaak helpen. Yvonne van Loon ging met mij naar school. Naast de Edah zat Saris. Die stopte kousen en kleding, zover ik mij herinner. In ieder geval vond ik het niet leuk toen we '63 naar de Boschdijk verhuisden. Ik ben lang niet in Eindhoven geweest en woon al bijna 40 jaar in Duitsland, maar als ik dat allemaal zo lees komen fijne herinneringen op.
Naam: Jan Putman
Nu ik zo over de Bakkerstraat lees, reageer ik hierop door even te vermelden dat recht tegenover Houts de slager en levensmiddelen van Lenie Houts nog een winkeltje was van de familie van Grimbergen, die ook levensmiddelen verkocht. De dame die in de winkel de mensen bediende, was een dochter, maar haar naam weet ik niet meer. Ikzelf ben ook in de Bakkerstraat geboren en wel op no.19. Dit is het gedeelte na het pleintje richting Verwerstraat. Ik fiets nog regelmatig door de buurt, en denk dan met veel plezier terug aan de tijd dat we nog met veel kinderen samen speelden.
Naam: Peter Vervoort
Jan, recht tegenover het winkeltje van Lena Houts stonden enkele woonhuizen. In een hiervan woonde de heer Jan Sloendrecht (destijds werkzaam bij de PTT als postbode). Ook woonde er iemand bij hem in, die wij Zus Sloendrecht noemden. Iets meer naar de kant van de Woenselse Markt toe, naast de doorgang naar de achterzijde van de winkels van de Woenselse Markt, was wel een winkeltje, maar dit was volgens mij geen levensmiddelenwinkeltje, maar handelde volgens mij meer in huishoudelijke artikelen. Ik fiets ook nog regelmatig door deze buurt. Ik woonde destijds (van rond 1955 t/m 1972) in de Schoenmakerstraat.
Naam: Annelies Pardoel
Peter, klopt dat was de winkel langs ons wij hebben op 46 gewoond en de doorgang daarnaast ging naar de garages en de bakkerij van Michiels aan de andere gang van de doorgang woonde de familie Sleegers. De jongste zoon heette Peter, de dochter was iets ouder. Haar naam weet ik niet meer, maar wel dat ze goed gitaar kon spelen *smile*. Jan Sloendrecht was uiteraard bij de PTT en het was zijn zus die bij hem woonde en die hij ook verzorgde. Ik geloof dat zij geestelijk een beetje terug gebleven was. We hebben zusje, zoals wij haar noemden vaak afgehaald en mee naar de speeltuin genomen.
Naam: Ben Brekelmans
Hallo Peter, kan het zijn dat dat winkeltje bij die doorgang ook petroleum verkocht? 's Winters moest ik daar regelmatig het koperen reservoirtje laten vullen van het kacheltje dat bij ons op de douchecel stond, in de Spinnerstraat. Het staat me bij dat ik door een achterdeur naar binnen moest voor dat spul.
Naam: Theo Roelen
Ik heb met veel plezier de verschillende verhaaltjes gelezen over de Woenselse Markt, waar ik zelf geboren ben in mei 1946 boven de winkel van EDAH waar mijn vader bedrijfsleider van was. Ik heb al een aantal bekende namen voorbij zien komen, zoals Annelies Pardoel uit de Bakkerstraat die tegenover de familie Loots woonde, Roel van der Mark, die een winkel hadden naast Pardoel als ik me niet vergis waar we in de winter altijd petroleum gingen halen voor onze kachel. Ine van Loon, een van de dochters van Henk van Loon de bloemist naast bakker Buskens en later Michiels. Martien Sanders niet te vergeten, die naast Vermoorsel woonde in een van de kleine huisjes die er stonden. Hennie van Melis, zus van Will en Hans die op de Kruisstraat een winkel hadden, en al die anderen die hier hun verhaaltje hebben geschreven over vroeger.
Naam: Jacqueline Driessen v. Loon
Wat leuk allemaal van vroeger. Ik denk dat ik als dochter van Henk van Loon, Jacqueline, wel het langst op de Woenselsemarkt heb gebivakkeerd. Ik ben namelijk getrouwd met Erik, die de frietzaak heeft gehad. Kom d'r in op de Woenselsemarkt in het pandje van Spoel stomerij en stoppage. Links van ons inderdaad Van Dinther elektro, voorheen V.d. Weydeven (ome Ad en tante Toos Weydeven-Groenendaal). En rechts Sanders slagerij, later was dit inderdaad Cooymans, de jonge en de oude Toon. Wij zijn in 1995 na bijna 25 jaar gestopt met de frietzaak en wonen nu in Someren.
Mijn vriendinnen van vroeger waren van de Maria Gorettischool. En van de omgeving van de Woenselsemarkt een paar namen: Hannie van Geffen, Leo Brekelmans, Wiesje Bressers, Silvia de Jong, Marijke Kip, Heintje Hendriks (groenteman), Johnny Hendriks, ... Ik kan wel doorgaan, ik weet nog zoveel, laat de vragen maar komen.
Naam: Frans Sanders
Hier een bericht van Frans Sanders, kleinzoon van Frans Sanders van de Woenselse Markt 15. Mijn grootvader Frans Sanders (1881-1957) kwam in 1918 vanuit Helmond als slager op de Woenselse Markt 15 terecht en was getrouwd met Betje Verhoeven, dochter van Arnold Verhoeven, slager op de Boschdijk. In 1918 hadden ze ook inkwartiering van drie soldaten vanwege WO1. Ik heb een gezinsfoto uit die tijd waar die drie mannen ook op staan.
Ze hadden zes dochters, o.a. Fien (die nog bij de EDAH heeft gewerkt) en Leny, die later met Han Pijnenborg een kunsthandel had op de Keizersgracht en twee zonen. Noud (mijn vader, onderwijzer te Asten en Frans, mijn oom). Na het overlijden van mijn grootvader heeft mijn oom Frans (1921-1987) de zaak voortgezet, die later is overgenomen door Cooijmans, terwijl hij zelf koerier bij een bank werd.
Hij was getrouwd met Riet v.d. Boomen van de Runstraat en ze hadden twee dochters: Anke en Betty. Ik kan me nog wel herinneren uit de 50er jaren dat ze tijdens de kermis slaatjes en zure bommen maakten en verkochten en dat mijn ooms graag naar de bokstent gingen en ik zelf naar de sjimmie. Volgens mijn fotoarchief is nummer 15 wel drie keer verbouwd.
Leuke site!
Naam: Theo Roelen
Om even terug te komen op het berichtje Frans Sanders, over zijn oom Frans Sanders. Ik woonde boven de EDAH waar ons pap Jan Roelen bedrijfsleider was. Ik was toen, in 1960/1961,14 of 15 jaar. Daar werkte ik af en toe mee in de winkel om de lege flessen in ontvangst te nemen. Dat leverde dus niet veel op wat geld betreft, waarop ons moeder, Annie Roelen die ook in de winkel meehielp, tegen mij zei, 'ik zal eens aan Frans Sanders vragen of hij geen werk voor jou heeft in de slagerij'. Ze had gehoord dat Frans iemand nodig had om twee keer per week te komen helpen in de slagerij. Dus begon ik als slagersjongen bij Frans op dinsdagsavonds en vrijdagsavonds mee te helpen achter in de slagerij met het maken van verse worst, balkenbrij, warme zult, gehakt en nog vele andere dingen. Als we dan klaar waren met de hele handel zei Frans altijd, 'Theo ik ga eventjes een bak koffie drinken, begin jij maar vast met het schoonmaken van de slagerij'. Dat was een smerig werkje met al dat vette gedoe van pannen, potten en machinerie. Meestal was het vuile werk al door mij gedaan als Frans terugkwam van zijn bak koffie. Als beloning voor mijn werk kreeg ik vrijdags altijd een kilo biefstuk mee, die we dan met z'n allen bij ons thuis opaten. Omdat ik aan Frans niet durfde te vragen of ik in plaats van biefstuk geld wilde hebben, omdat ik voor een bromfiets (Zündapp) wilde gaan sparen, heb ik dit tegen ons moeder gezegd. Zij heeft dit bij Frans aangekaart en toen was het zo geregeld, ik kreeg voor mijn werk voortaan betaald in geld. Het heeft toch nog ruim twee jaar geduurd voordat ik mijn centjes voor een nieuwe brommer bij elkaar had, want betalen deed Frans maar karig. De biefstukken waren wel drie keer zo veel waard. Dit was en van de vele anekdotes van de tijd dat ik daar woonde, een prachtige tijd die helaas niet meer terug komt maar wel veel mooie herrineringen oplevert. Dus ouwe Woenselnaren blijf schrijven en anekdotes vertellen van die tijd.
Naam: Jacqueline Driessen van Loon
Ja Theo en alle andere Woenselnaren het was wat in die tijd. Zo weet ik nog dat ik bij jullie pap werkte (Jan Roelen). En bij Ome Frans heb ik een keifijne tijd gehad en ben ik werelds geworden. Mijn eerste verdiende centjes: honderd een en zestig gulden in de maand. In die tijd was dat voor mij heel veel. Moest ook nog alles afgeven en kreeg een tientje per maand traktement. Haha, tot aan mijn trouwen. Maar ik heb er wel mijn grote liefde leren kennen, Eric van de frietzaak "Kom d'r In" waar ik nu al 35 jaar mee getrouwd ben. Dus toch ergens goed voor geweest. Leuk deze site hè, nostalgie. Woon alweer 30 jaar in Someren maar blijf Woensel volgen. Tot schrijfs.
Naam: Ben Brekelmans
Kijk ook eens op foto 26469, een van die mooie nieuwe Woenselse Markt-plaatjes van de afgelopen week.
Naam: Petrie Steijger
Goede dag, ik ben de dochter van Nellie Saes. Mijn moeder had drie zussen en vijf broers en woonde op de Woenselse Markt, vlak bij het stroomhuisje. De namen van de meisjes waren: Nelllie, Lenie en Toos. De namen van de jongens: Lowie, Tjeu, Janus en Lowieke. De familie Saes was een stratenmakersfamilie. Wie kan mij foto's of informatie verstrekken over deze familie? Dat zou ik heel leuk vinden.
Naam: Rieki de Puit Hendirksen
Leuk om alles te lezen. Heb zelf in de Wassenaarstraat gewoond op 27 en 33 tot mijn trouwen 42 jaar geleden. Veel mensen kenden mijn vader, hij was postbode, en noemden hem "de lange rode postbode" .Ook ken ik de familie Sases en de familie Houts. Het was er altijd gezellig om buiten te spelen. Heb er leuke herinneringen aan.
Naam: Theo Roelen
Beste Frans Sanders. Even een reactie op de vraag van jou wat betreft bouwjaar en opdrachtgever van de EDAH winkel. Mijn vader was daar vroeger filiaalhouder. Ik ben daar geboren in 1946, en toen was de bedieningswinkel er al. Die is later omgebouwd naar een zelfbedieningswinkel toen ik ongeveer 10 jaar was. Het juiste bouwjaar van de winkel is me niet helemaal, bekend, maar in ieder geval voor 1946. Wat de opdrachtgever betreft, denk ik dat dit gedaan zou kunnen zijn door de toenmalige vier directeuren Eebbema, Daams, Aukes, en Hettema, die samen met hun eerste voorletters de naam EDAH vormde. Of alle namen goed zijn, weet ik niet, maar de voorletters kloppen wel.
Naam: Fritz Panke
Hallo Roel van de Mark. Jij hebt op 29 oktober 2007 geschreven dat De Wit die fietsenstalling in de Bakkerstraat neergezet had. Die fietsenstalling was door mijn stiefvader, Harrie Pardoel, Bakkerstraat 46, daar neergezet. Wij hadden een speciale permissie van de gemeente. De rijwielstalling kostte toen 10 cent. Het was een mooie extra inkomstenbron voor ons.
Naam: Ans van Trigt de Wert
Mooie verhalen over de Woenselse markt e.o. Fijne tijd. Ook ik zat op de Maria Gorettischool in de klas met o.a. Ine Roelen, Marian de Wit, Marijke van Houts (overleden), Kitty Huygers, Fransje Mikkers, Ans Staals, Thea Lukkassen, Marjan van Lier, Miep Wouters, Rosita Wenting (overleden) was mijn vriendin.
Lekker frietje halen bij Jo van den Hurk na het dansen op zaterdagavond in het patronaat (onder toeziend oog van kapelaan Vogels) met limonade natuurlijk.