Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Centrum |114 Fellenoord |Boschdijktunnel
Onderwerp.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Tunnels |Boschdijktunnel
Onderwerp 2: Religie |Katholieke Kerken |Woensel, St Antonius Fellenoord
Boschdijktunnel
Beschrijving | De Boschdijktunnel in de jaren vijftig. Het hoogspoor werd in 1953 geopend. De Woenselse kant van de stad werd hiermee uit een hopeloos isolement verlost. Op de achtergrond de toenmalige St. Antonius Fellenoordkerk, in het volksbuurtje aan het begin van de Boschdijk in Woensel, vlak achter het station, bijgenaamd "Fellenoordkerk". De kerk werd in 1973 afgebroken. |
---|---|
Geplaatst op | 16-09-2021 |
Reacties
Naam: Paul van der Cingel
De foto is van begin jaren vijftig. Het hoogspoor dat inderdaad in november 1953 in gebruik werd genomen is hier nog niet voorzien van de elektrische bovenleiding. Tijdens het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942 werd door de RAF geprobeerd de productie bij Philips te stoppen. De schade bij Philips viel mee, maar zowel aan de zuidzijde als de noordzijde van de Woenselse overweg was de schade groot. Een groot deel van het noordelijk deel van het centrum van Eindhoven, destijds het winkelgebied van de stad, werd nagenoeg platgegooid en wat nog overeind stond werd op een klein stukje na, nog tijdens de oorlog gesloopt en het puin werd afgevoerd. Aan de Woenselse kant gebeurde dat wat later, na de oorlog. Er stond daar ook meer nog overeind, op de Fellenoord bijvoorbeeld en begin Boschdijk. De Citybioscoop heeft het nog lang volgehouden, zelfs tot na de ingebruikname van het hoogspoor en ook de winkel van De Gruyter vlak bij de overweg en een paar panden ernaast. De Boschdijktunnel werd al in 1951 of 1952 in gebruik genomen voor het wegverkeer, maar zolang de treinen er geen gebruik van konden maken bleef de Woenselse overweg in gebruik tot grote ergernis van degenen die er dagelijks een of meer keren voor gesloten overwegbomen moesten wachten. De Gruyter was een bedrijf dat overal in het land filialen had en levensmiddelen verkocht. Zo'n winkel had geen zelfbediening, het ging er net zo aan toe als in een gewone winkel met bedienend personeel. Niks zelf pakken, wachten tot je bediend werd.
Naam: Paul van der Cingel
Beste Wil, bedankt voor het compliment maar een zolder heb ik niet, ik woon in een klein appartementje. Ik moet het hebben van de opslagruimte in mijn hoofd die inderdaad gevuld is met herinneringen aan mijn gelukkige jeugd in Eindhoven. De werking van ons geheugen is nogal merkwaardig, van vroeger weet ik nog veel, maar vraag me niks over vorig jaar. Ik was als kind altijd onderweg, vanuit school ging ik liefst met een klasgenoot naar diens huis en als dat om de een of andere reden niet kon, kon ik uren zwerven door de stad en kwam dan meestal te laat thuis voor het avondeten. In die tijd hadden de mensen maar 1 vacantieweek per jaar en dan stond er een kermis in zowat elk stadsdeel en dan liep ik van het Wilhelminaplein, naar het Eedenplein en de Markt, gewapend met een paar dubbeltjes die ik zo lang mogelijk in mijn zak hield. En alles te voet, ik kreeg mijn eerste fiets pas toen ik 10 of 11 was.
Naam: Bert van Diepen
Op deze foto uit 1956 is het nieuwe kruispunt Boschdijktunnel/18 Septemberplein/Emmasingel/Mathildelaan in gebruik. De oplevering voor het wegverkeer in voorjaar 1951 van de Boschdijktunnel (toen nog Emmasingelviaduct genaamd) en de ingebruikname van het hoogspoor in november 1953 betekenden nog niet het einde van de Woenselse overweg. Dat obstakel verdween pas nadat ook het Bels lijntje op het hoogspoor was aangesloten in juni 1955. Toen werd direct begonnen met het opbreken van de sporen en de aanleg van het definitieve kruispunt (zie foto 36809, waarop uiterst links nog net het Bels lijntje te zien is dat van de spoordijk naar beneden loopt richting de nieuwe overweg in de Mathildelaan).