EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

38763

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Nachtegaallaan

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gashouder

Beschrijving

Stratum direct ten zuiden van het kanaal. De Hertogstraat (hier stond eerst 'Vestdijk') loopt vanuit de hoek rechtsonder en loopt hier vanaf het kruispunt met de Tongelresestraat met een slinger door als Bleekstraat. Die gaat vanaf het Havenhoofd over in de Nachtegaallaan. Linksonder ligt het kruispunt van de Geldropseweg en de Tongelresestraat. Die straat loopt dan schuin naar rechts omhoog naar de hefbrug en vervolgens verticaal naar de bovenkant van de foto. 
Op de achtergrond de gashouders op het terrein van de Gemeentebedrijven, tussen de Kanaaldijk, Nachtegaallaan, Patrijsstraat en Dommelhoefstraat in stadsdeel Tongelre. De opvallendste is de witte, die ooit een Persil-reclame had (zie foto's 1834 en 23764). Die gashouder was de grootste en werd in 1941 geraakt bij een aanval en brandde uit. Erachter, richting Dommelhoefstraat, stonden tot tientallen jaren later vijf andere gashouders op het NRE-terrein (zie foto 37011). Rechts daarvan staat het witte fabrieksgebouw van de Picus, op de hoek van de Treurenburgstraat en de Dommelhoefstraat (zie foto 32036). Daar staan tegenwoordig appartementen (zie 51972). Aan de noordkant van het kanaal is ook het fabrieksgebouw van "De Rietvink" te herkennen (zie bijvoorbeeld foto 20152). Links van de Tongelresestraat ten zuiden van de hefbrug is het fabriekspand van Karel I herkenbaar (zie 41839).
Omdat de grote witte gashouder op deze foto staat is de foto gemaakt tussen 1932 en 1941. (red.)


Geplaatst op

16-08-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-08-2021
Naam: Fred Looijmans  
img

De Vestdijk staat niet op deze foto. De Bleekstraat liep vanaf de brug bij de Kanaalstraat tot aan het kruispunt met de Geldropseweg/Tongelresestraat. Nadat de Vestdijk in 1954 was doorgetrokken over de Dommel (de Burgemeester Verdijkbrug) is het laatste stuk van de Bleekstraat Vestdijk komen te heten.