Bijdrager Michel Janssen
Jaar: 2018
Locatie 1.:Stratum |215 Joriskwartier |St Jorislaan
Locatie 2.: Stratum |214 Tuindorp |Gasthuisstraat
Onderwerp.: Gezondheidszorg |Verzorgings-, Verpleeghuizen / Ouderenhuisvesting |Wilgenhof / St Josephgesticht
Woonzorgcentrum 'De Wilgenhof'
Reacties
Naam: Tini van Rooij
Beste Michael. In het luihuis kon je niet wonen. Het luihuis was een gebouwtje waarin de kerkklokken waren ondergebracht. Die werden dan bij gelegenheid geluid. Het luihuis had deze functie totdat de kerktoren van de Joriskerk gereed was en de klokken daarin konden worden opgehangen. De toren kwam gereed in 1911, ik neem aan dat het luihuis daarna werd gesloopt. Zie foto 2134 met links op deze foto het luihuis.
Naam: Sjef van Eijk
Beste Tini, alhoewel het een uitzondering zal zijn geweest kwam het toch voor dat een lui- of klokkenhuis werd bewoond, zoals we konden lezen in het Eindhovensch Dagblad van 13 maart 1916: Door de "Klokkenhuisbewoonster" verhinderd. STRIJP. Het gebeurde jl. zaterdagmorgen dat een man uit het Philipsdorp werd begraven. Volgens oud gebruik worden dan door buren voor en na de H. Mis de klokken in het bekende "klokkenhuis" geluid. Toen nu de klokkenluiders het klokkenhuis binnentraden vonden zij daarin een schreiend en vervuild kind in een soort krib liggen, doch zij stoorden zich daaraan weinig en begonnen de klokken te luiden. Niet zoodra waren zij daarmede bezig of eene vrouw, A. Sm., kwam aangeloopen en verbood de mannen het luiden, waaraan zij in den beginne niet, maar later wel gevolg gaven, echter niet zonder protest aan den burgemeester, die juist ter plaatse verscheen. Na de H. Mis moest weer geluid worden, doch nu bleek genoemde vrouw de deur van het klokkenhuis gebarricadeerd te hebben en had zij zich aan den binnenkant met den rug tegen genoemde barricade geplaatst, zoodat niet geluid kon worden en het lijk, tegen de gewoonte in, zonder luiden begraven moest worden. Ter toelichting diene, dat de tegenwoordige tijdelijke bewoonster van het klokkenhuis is de onlangs wegens diefstal en bedreiging uit de gevangenis ontslagen A. Sm., die bij hare terugkomst geen woning vindende, door het gemeentebestuur in het klokkenhuis een voorlopig onderdak werd verleend. (Overigens zijn ook van dit Strijpse luihuis bij de St. Trudo-kerk op deze site diverse afbeeldingen te vinden.)
Naam: Tini van Rooij
Mooi verhaal Sjef en als je het zo bekijkt kun je vrijwel overal wonen. Toch neem ik aan dat de opa van Michel in het Liefdesgesticht heeft gewoond, in het bejaardenhuis voortgekomen uit het gasthuis waarnaar ook de straat is genoemd waar dit liefdesgesticht stond.