Fotonr.: 3843
Bijdrager Bert Nouwens
Jaar: 1944
Locatie 1.: Strijp |638 Eindhoven Airport
Onderwerp.: Vliegvelden |Welschap / Eindhoven Airport |Overig Welschap / Eindhoven Airport

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Welschap kanaalzijde, 24 december 1944. (1)

Beschrijving De Duitsers maakten gebruik van 3 startbanen, aan elkaar gekoppeld in een driehoek. Alleen de rechter hoek, links in het midden (het witte kruis) is op deze foto zichtbaar. Deze driehoeksvorm is tot ca. 1999 vanuit de lucht zichtbaar geweest. Duidelijk is ook de laad- en losplaats te zien aan het kanaal midden op de foto.
Geplaatst op 11-04-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 16-04-2006
Naam: Piet van Hees img

Lijkt me leuk er een plattegrond van de huidige wijk overheen te leggen. Wie weet hoeveel blindgangers er nog onder de tuintjes liggen.....


Datum: 17-04-2006
Naam: Bert Nouwens img

In Meerhoven worden nog zeer regelmatig blindgangers gevonden en onschadelijk gemaakt. De EOD onderzoekt alleen terrein waar bebouwing komt, of waar wegen worden aangelegd, dus blindgangers liggen er nog vrijwel zeker in weilanden, bos, volkstuinen e.d.


Datum: 18-04-2006
Naam: Rini Talens img

Ik heb gehoord dat men blindgangers gezocht (en gevonden) heeft op de plaats waar je op dit soort foto's kleine gaatjes ziet!


Datum: 18-04-2006
Naam: Piet van Hees img

Men schat dat 10% van alle bommen blindgangers zijn geweest. De exacte aantallen tonnen kun je optellen uit de raids en het aantal gevonden blindgangers ook. Tijdens de hele oorlog is Welschap zeer vaak gebombardeerd, zelfs na de bevrijding nog door de Duitsers. Op deze foto zie je de inslagen die op 11 september zichtbaar zijn. Wat al weer dichtgegroeid is en wat naderhand viel is maar afwachten. Overigens is ook in de ruime omgeving van alles terechtgekomen. Op 15(?) september is bij een raid ter voorbereiding van Market Garden het grootste gedeelte van de bommen in Zeelst terechtgekomen. Gelukkig woon ik een paar wijken verderop. Ik ben benieuwd wat ze bij het onderzoek naar de Woenselse Poort nog vinden. Die plaats is bij verschillende bombardementen stevig omgeploegd. Dat moet sporen nagelaten hebben.


Datum: 09-07-2006
Naam: Frans Coppelmans img

De datums bij de toevoeging van Piet van Hees moeten 11 en 15 augustus zijn geweest, het laatste grote bombardement op Welschap was op zondag 3 september van ongeveer 16.00 uur tot 16.45 uur, waarbij ook een klein gedeelte van de bommen aan de achterzijde van de Zeelstersterstraat terecht zijn gekomen. Het meeste wat ernaast gegooid is, lag op de Welschapsedijk, waar onze boerderij toen op de bijgebouwen twee voltreffers kreeg, het huis zwaar beschadigd werd, en in de omgeving nog acht kraters te tellen waren. We hebben toen veel geluk gehad, we zaten met 12 personen in de kelder van het huis en ik kan U garanderen dat de angst er dan goed inzit. Dolle Dinsdag volgde twee dagen later en de dropping voor Market Garden was ook op zondag de 17e september. Vanaf ons huis konden we de parachutisten zien springen.


Datum: 25-07-2006
Naam: Piet van Hees img

Op de ochtend van 18 september kwamen de Engelsen die door Veldhoven de bevrijding van Eindhoven voltooiden tot hun afgrijzen in een forse begrafenisstoet terecht. Een aantal slachtoffers van een bombardement van een paar dagen eerder. Er moet dus rond 15 september nog een raid zijn geweest.


Datum: 12-05-2007
Naam: Annemieke Taphorn img

Op 18 augustus 1944 zijn er vele Eindhovenaren, met name middenstanders, op Welschap omgekomen. In de archieven wordt hier volop over gezwegen. Middenstanders werden opgetrommeld om naar Welschap te gaan om mee op te ruimen. Onder andere mijn opa Jan Bogaars van de boekbinderij is daarbij getroffen door een splinter. Kan iemand zich hierover mogelijk nog wat herinneren? Hij staat wel te boek als oorlogsslachtoffer in het boek van de Catharinakerk, maar de behandeling is er anders geweest. Verder kan ik over eerder genoemde datum niets vinden. Wie heeft de gouden tip?


Datum: 12-05-2007
Naam: A.J. van Lingen,

Op 18 augustus 1944 rond 18.40 uur werd Welschap gebombardeerd door 36 Vliegende Forten van de 1e Bombdivision. Zij wierpen 36 ton aan bommen. Zes op het vliegveld werkzame Nederlanders werden direct gedood en vier Nederlanders werden zwaar gewond overgebracht naar het R.K. Binnenziekenhuis in Eindhoven, alwaar zij overleden. Ook dertien Duitse soldaten lieten het leven. Het waren de negen bommen, die de Nederlanders troffen, en wel in de Heistraat te Veldhoven. Ik heb het vermoeden dat in de Heistraat een luchtafweerstelling stond, omdat de dertien Duitse soldaten behoorden tot een Flakregiment.


Datum: 12-05-2007
Naam: Will van Oers img

Onder die middenstanders bevond zich ook Hendrik Hooijen. Hij had een slagerij in de Lijmbeekstraat. Zijn sterfdatum is 26 augustus 1944 en hij was 57 jaar oud.


Datum: 13-05-2008
Naam: Redactie

Zie foto 15796 voor een foto van een groter gebied.


Datum: 14-05-2008
Naam: Albert Bockholts

Ik kan echt geen los- en laadplaats zien in het midden van de foto, maar volgens mij is het een zogenaamde zwaaikom, waar de schepen konden keren. In de smalle kanalen kwam je die op regelmatige afstanden tegen, zoals b.v. ook in het Eindhovens kanaal en in de Zuid-Willemsvaart.


Datum: 15-05-2008
Naam: Albert Bockhlts

Maar het is niet uitgesloten dat de Duitsers van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om er schepen af te meren voor het lossen van oorlogstuig en allerlei ander materiaal dat een vliegbasis nou eenmaal nodig heeft. In de jaren 1956 / 1958 toen ik er zelf gelegerd was, heeft de KLu daar zelf in ieder geval geen gebruik van gemaakt.


Datum: 16-05-2008
Naam: Rini Talens img

Foto 15796 is ook fascinerend. Het roept herinneringen bij mij op over mijn vader, die mij vertelde door de Duitsers gedwongen te zijn geweest om bomkraters dicht ter gooien. Behalve de startbanen ging er bij zo'n bombardementen natuurlijk ook de riolering en de elektrische bekabeling kapot en daarbij was ook een elektrische aansluitingsdoos, ofwel mof kapot gegaan. Mijn vader rapporteerde dat ook nog netjes aan een jonge Duitse soldaat en die had hem bijna ter plekke doodgeschoten, als er niet een oudere Duitse soldaat (kennelijk een van de eerste lichting) had ingegrepen. Wat een tijd.


Datum: 28-05-2016
Naam: Johan Vervest img

Er was wel degelijk een laad- en losplaats. Was gemaakt van damwandplaten. Er konden schepen aanmeren en achter een stalen deur in de damwand was een onderaardse gang die helemaal naar het vliegveld liep.


Datum: 28-05-2016
Naam: Johan Vervest img

Een soortgelijk netwerk lag er ook tussen de officiersmess en de Sliffertsestraat.