EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

36130

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Dommellaan*

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Dommellaan*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Dommellaan 12 verwoest

Beschrijving

Bij het Duitse bombardement van 19 september 1944 werd het pand Dommellaan 12 verwoest. Daarna werd het door de Britten als oefenplaats gebruikt.
Later zou de Dommellaan verdwijnen en werd de Stationsweg doorgetrokken naar de Parklaan.
Voor nog een tweetal foto's van dit verdwenen pand klik hier.
Zie ook foto 8439


Geplaatst op

23-08-2015

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-09-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Volgens mij was er na de oorlog al een verbinding tussen de Fuutlaan en de Dommelstraat t.o. Huize de Laak. En dat is denk ik het stukje straat dat we op de voorgrond zien.


Datum: 13-09-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Sterker nog Paul, die verbinding was er voor de oorlog al. Is ook te zien op luchtfoto 28142 (goed inzoomen). Daar staat dit pand in aanbouw; het heeft dus nog geen 10 jaar bestaan...


Datum: 15-09-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Klopt Eric, heb ook foto gezien van het huis dat in de jaren dertig gebouwd is. Maar ik weet niet of die verbindingsweg na de oorlog nog Dommellaantje heette. En ook niet waar precies de Parklaan begint, bij de brug of bij de Nachtegaallaan.


Datum: 15-09-2019
Naam: Hans Michels  
img

Ik kwam in 1967 en 1968 vaak in de villa tussen de Dommel en de verbindingsweg van de Parklaan naar de Stationsweg en Fuutlaan, toen daar de familie Hoppenbrouwers woonde. In die jaren had dat pand al het adres Parklaan 66. Ook de panden tussen die verbindingsweg en de Nachtegaallaan hebben Parklaan als adres. Het eerste pand is nummer 62, dan volgt 60 enz. Het ontbrekende huisnummer 64 is tegenwoordig te vinden als ingang van een moderne glazen doos achter Parklaan 62. In dat moderne gebouw huist een kantoor, waarvan de ingang aan de verbindingsweg van de Parklaan naar de Stationsweg en Fuutlaan ligt. De Parklaan begint dus bij de Dommelbrug.


Datum: 16-09-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Hans, sommige plattegronden (o.a. Google Maps) laten de Dommelstraat doorlopen tot aan de kruising met de Parklaan. Dat is dus niet juist; Staal Bankiers is Parklaan 66, en daarmee het einde van de Parklaan. De huisnummering dateert nog uit de tijd dat Tongelre een zelfstandige gemeente was, vandaar de oplopende nummering van oost naar west. De Dommelstraat begint bij nummer 2 direct bij de brug (nu de Effenaar), maar dat was, als ik het goed heb, Woensels gebied.