EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1267

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Parklaan

Onderwerp 1.:

Stadsbus / Lijnbus

Onderwerp 2.:

City

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Die oude Magirus-bussen.

Beschrijving

Dit type Magirus bus werd gebruikt van 1952 tot 1961. Ook daarna zouden nog andere typen van dit merk door Eindhovens dreven rijden. De bovenstaande bus is van de City N.V., die later in handen kwam van Openbaar Vervoer Eindhoven N.V.


Geplaatst op

09-09-2005

Reacties:

Datum: 28-02-0006
Naam: Sierd Loman  
img

De bussen die je bedoelt, Piet, zijn Magirus Deutz bussen van het type zoals je kan zien op foto 3330 en hadden de bedrijfsnummers 78 tot en met 82. Ze kwamen al in 1958 en 1959 in dienst. De typische carrosserie werd gebouwd door Carrosserie fabrieken Hoogeveen en Medema uit het hoge noorden. De aan de achterzijde naar beneden lopende daklijn kwam door grote de lucht-inlaat op het dak, die bedoeld was om de achterin liggende motor te koelen. Daardoor bleef er voor het achter uitzicht maar twee kleine raampjes over. Dit waren wel de eerste nieuw gekochte bussen met een doorlopende achterbank, in plaats van het open achterbalkon dat de "neusbussen' hadden. Van dit type was er ook een toerbus met nummer 85, waar met sierlijke letters De City op was geschilderd. Deze luxere bus werd vaak ingezet op de lichtjesroute. Later volgden veel meer Magirus Deutz bussen (nummers 87 tot en met 99 en 111 tot en met 118), waarvan ook voorbeelden op de foto 3352 te zien zijn.


Datum: 20-09-2005
Naam: Klaas Westland  
img

Foto van een Magirus-Deutz O 3500, een zogenaamde bolkop. Met de invoering van deze
nieuwe, moderne carrosserie verdween ook het merk Magirus en werd voortaan als
Magirus-Deutz aangeduid. Het chassis en de motor waren gelijk aan de Magirus O 3500 die
voorheen gebruikt werden.


Datum: 07-04-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

En nog wel zo dicht bij het RHCe.... Is dit niet de Dommelbrug in de Dommelstraat?


Datum: 09-04-2006
Naam: Henk Meelen  
img

Deze Bus ging via de Dommelstraat naar de Parklaan richting Tongelre
Lijn B richting Gerard Davidstraat, Kwartier dienst, Tongelre-Stratum
Lijn C richting het Hofke, kwartier dienst, Tongelre-Woensel
Lijn L richting Jan v Riebeecklaan, half uur dienst, Tongelre-Gestel


Datum: 09-04-2006
Naam: Henk Meelen  
img

Deze Bus ging via de Dommelstraat naar de Parklaan richting Tongelre Lijn B richting Gerard Davidstraat, Kwartier dienst, Tongelre-Stratum Lijn C richting het Hofke, kwartier dienst, Tongelre-Woensel Lijn L richting Jan v Riebeecklaan, half uur dienst, Tongelre-Gestel


Datum: 06-07-2006
Naam: Sierd Loman  
img

De laatste bus van dit type (bus nummer 63) deed nog onregelmatig dienst in 1966. In de kleine stalling aan de Lucas Gasselstraat is deze bus nog enige tijd bewaard gebleven, samen met enkele andere oudere bussen (de mottenballenvloot) van De City. Van hetzelfde type reden eerder bij de City ook bussen met een meer vierkante neus (zie foto 3352 te zien zijn.


Datum: 26-12-2006
Naam: Frans Donders  
img

Ik weet nog wel dat ik altijd ziek werd in de stadsbus omdat ze op diesel reden. Ook lag bij iedere halte een dikke zwarte vette olielaag op straat. Ja, jaren lang, want toen werd niet "om de vijf minuten" een halte verplaatst. Ook weet ik nog goed dat we van ons moeder voor oudere mensen op moesten staan! Moet je nou eens mee afkomen.


Datum: 26-12-2006
Naam: Ida Wagemakers-Schriks  
img

Dat stond ook op de buskaartjes: "opstaan voor ouderen misstaat niemand" en "jong geleerd is oud gedaan". Moet je nu zien, zelfs de kleine kinderen blijven zitten, hoeft niet meer ven de ouders. Wat een tijd was dat.


Datum: 26-12-2006
Naam: Dick Bonekamp  
img

Op het kinderkaartje stond, ik zal het nooit vergeten, "Jong geleerd oud gedaan het is beleefd om voor ouderen op te staan". Als we al iemand zagen instappen die ouder was dan wij wisten we al dat we een por van ons moeder konden verwachten. Niet dat dat erg was, want het was veel leuker om achterin aan een paal te hangen en te genieten van de bochten


Datum: 28-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Begin 60-er jaren reed er er nieuw type Magirus-Deutz bus die zo erg deinde dat je er zeeziek in werd. Vooral in de bochten. De bus deinde al als er iemand instapte. Weet iemand welk type bus dit was? Als ik mij goed herinner liep het dak aan de achterkant naar beneden waarbij aan weerszijden twee delen achterruit overbleven.


Datum: 28-12-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Piet, kijk eens op foto 3352. Ik denk dat jij de vierde bus van rechts bedoelt. Vraag me niet welk type het is. Ik weet wel dat dat ook een Magirus Deutz was. Overigens, bovenstaand type kon ook wat van overhellen, dat zie je al op de foto. Als je via de andere rijstrook naar Tongelre reed, moest ie door die chicane. Het was dan net een achtbaan. Ik voel de kriebels alweer in mijn buik!


Datum: 30-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Ben, dat is inderdaad de bus die ik bedoel. De volgende link www.magirustig.nl/Dbase/B_Magirus%2093.jpg laat een bus zien van lijn A waarmee ik van de Halvemaanstraat naar de 'stad' ging (en nog meer oude Eindhovense bussen).


Datum: 11-02-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Als ik mij goed herinner hadden die Magirusbussen met die dakinlaat luchtvering, vandaar dat geschommel. Met die bussen met dat achterbalkon gingen we wel met z'n allen op dat balkon staan dansen om de chauffeur kwaad te maken.


Datum: 13-04-2015
Naam: Theo Need jr  
img

Ik ben ook veel met die bussen meegereden.Wij hadden een dierenzaak op de Heezerweg, Theo Need. Daar kwam de directie van de bussen duivenvoer kopen. Als ik mij niet vergis was dat de heer Boon, een heel aardige man. Was een mooie tijd met die bussen.