Bijdrager Roberto Werrelman
Jaar: 2006
Locatie 1.:Stratum |236 Nieuwe Erven |Mimosaplein
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Stratum, Don Bosco
R.K. Don Boscokerk. (3)
Beschrijving | Interieur van de Johannes Don Boscokerk op de dag waarin de kerk aan de eredienst werd onttrokken. De kerk is speciaal versierd en links van het Christusbeeld is een afbeelding te zien van pastoor Sleegers, de bouwpastoor van de kerk. |
---|---|
Geplaatst op | 19-03-2006 |
Reacties
Naam: Harry M.Boom
Nostalgie in topvorm. Hebben toen nogal wat tegengewerkt. De kerk kwam er op ons voetbalplein en speelgrond. Lekker vechten tegen de Tulpstraat. Het Madjoe-voetbalplein ging er eerder al aan.
Maar dit beeld van de kerk met pastoor roept toch ook veel fijne herinneringen op. Zoals de bouw van de pastorie met de gekregen barakken uit de polder. En vooral, waaraan veel mensen uit de parochie hebben deelgenomen, de vier weken van het kijkspel De geheimen van de H. Mis. Al die tijd met nog wat maten de lampen bediend boven op het koor (docsaal). Fijne tijd, fijne pastoor. Ik groet iedereen in Stratum. Woon al bijna 40 jaar in België, maar naar Stratum kom ik steeds met plezier terug.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Ik herinner me ook nog de opening van de kerk met het toneelstuk. Het was er zo druk dat de mensen niet eens allemaal in de kerk konden. Het werd meerdere malen opgevoerd. De kerk prachtig versierd. Wij hoorden niet bij de parochie, maar bouwpastoor Sleegers was kapelaan geweest in onze Gerardus Majella parochie. Hij heeft daar ook volop geschooid voor zijn nieuwe kerk. Vele acties hebben plaatsgevonden. Hij was erg geliefd. Mijn ouders mochten hem ook heel graag en op zondag gingen wij dan ook vaak naar de mis in de Don Bosco. De nieuwe moderne kerk sprak ook meer aan dan de oude kerk, denk ik nu. Terwijl je nu het oude vast wilt houden, koesteren en je druk maken als er al weer iets wordt gesloopt.
Naam: Sjef van Grootel
Bij het zien van deze foto denk je meteen Waar is het priesterkoor gebleven? Er is een heel stuk van de kerk afgehaald zoals de zijbeuken. In een van deze beuken is Den Herd gevestigd. Nu de kruidenbuurt zo aan het veranderen is denk ik terug aan mijn jeugd in Stratum en Tivoli. Ik was bij de Koningsgarde aan het Arnaudinaplein en wij behoorden tot de St.Josephparochie voordat de Don Boscokerk er was. Toen de bouwplannen bekend waren en de bouw vorderde heb ik me bij pastoor Sleegers, mijnheer pastoor, aangemeld als misdienaar. Hij woonde toen in het St.Josephziekenhuis aan de Aalsterweg. Ik zat toen op de Franciscus Xaverius jongensschool aan de Thijmstraat, in de vijfde klas. Dat moet in 1953 zijn geweest. Wat ik me van de eerste periode herinner, was een confrontatie tussen de moeder en mijnheer pastoor tijdens de inwijding. Ook de preken van deze pastoor zorgden ervoor dat de kerk stampvol zat. Kapelaans van het eerste uur waren Opgenoordt en Van Beek. Koster was Leo van Helvoirt. Ook waren er destijds stripboeken over Johannes Bosco.
Naam: Henk Mariën
Ik weet nog dat wij voor kapelaan Slegers, bouwpastoor van de Don Bosco, karrevrachten oud papier opgehaald hebben. Ik had er zelfs een speciale kar voor gebouwd met kinderwagenwieltjes. (Later ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren!) Wij haalden elke week best veel op. Dat werd dan verzameld onder het afdak van de speelplaats van de Tarcisiusschool. Later hoorden wij dat wij (met onze school) de hele doopkapel gefinancierd hadden met ons oud papier. Een geweldige tijd en de mensen in de buurt deden allemaal mee!
Naam: Hans Vlemmings
Van Den Herd heb ik in de Don Bosco kerk nooit gehoord, wel van de Tref, daar kon je gezellig een pintje drinken, achter de bar stond destijds Jan de Kuster. Deze had ook een rijwielzaak aan de Leenderweg. De rest van de zijbeuk werd gebruikt voor feesten en partijen. In mijn beleving hebben we er ook wel eens zaalvoetbal gespeeld met de jeugd van Tuindorp.
Naam: Lian Heerings-vd Heijden
Mijn schoonvader (Tiny Heerings) heeft ook veel geholpen in de Don Boscokerk, hij is misdienaar en koster geweest. Hij heeft kandelaars van hout gemaakt voor in de kerk, bij pastoor Slegers had mijn schoonvader een duivenhok en een stukje grond. Hij was heel goed bevriend met de pastoor. In Den Tref ging mijn schoonmoeder wekelijks kienen met veel plezier. Mijn man en ik zijn er getrouwd, en wij hebben onze twee kinderen in de Don Boscokerk laten dopen. De begrafenismis van mijn schoonzus is ook in de Don Boscokerk gehouden, zo ook die van mijn schoonvader en twee jaar geleden mijn schoonmoeder.
Naam: Ria van Tongeren- van Bruggen
Wij woonden bij de watertoren en mijn vader, Henk van Bruggen en zijn broers en diverse andere mannen, hebben voor pastoor Sleegers de bouwkeet in de noordoostpolder opgehaald. Zelf ben ik met vastenavond bij mensen langs de deur gegaan om geld op te halen voor de nieuwe pastorie. Wij hoorden bij de Gerarduskerk maar gingen altijd naar de Don Boscokerk.
Naam: Ton van der Donk
Mijn vader heeft de adventskransen van de Don Bosco kerk nog helpen maken. We hebben ooit nog een taart gekregen omdat we het grootste gezin van de parochie waren.
Ikzelf ben nog enkele jaren misdienaar geweest. Leuke tijd want we kregen er vrij voor op school als er weer eens een trouwmis of begrafenismis was. Ook kregen we vriendinnetjes die 's morgens ook al om 7.00 uur naar de kerk kwamen om de mis bij te wonen of om ons te versieren. Na de mis brachten we de dames gauw naar huis nadat we eerst nog in de toren geklommen waren van de gereformeerde kerk (later omroep Brabant). En natuurlijk door de politie werden weggejaagd. De namen van de dames ben ik inmiddels vergeten. Theo van Hoek kan ik me nog herinneren, die woonde in de Korianderstraat. Ik vind het wel jammer dat het zo lang geleden is dat er iemand reageert.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Inderdaad Sjef, de koster was Leo van Helvoort, met dubbel 'o' dus. Het was een broer van mijn vader en is helaas twee weken geleden overleden na een lang ziekbed. Wellicht weet je dan ook nog, dat ons opa Janus van Helvoort, het onderhoud verzorgde van de dahliatuin achter de kerk.
Naam: Jeanne-Melters-Hooijen
Volgens mij, was pastoor Sleegers de eerste die begon met een parochiefamilie. Daar was je dus lid van door wekelijks of maandelijks een bijdrage te te geven. Dan hoefde je bij trouwen of overlijden niet te betalen voor de mis. Ik vond het heel bijzonder, dat we zelfs bij ons huwelijk een lepeltje met de afbeelding van de Don Boscokerk cadeau kregen. Ik gebruik het nog dagelijks, dat is nu al meer dan 47 jaar.
Naam: Theo Dekkers
Inderdaad hebben de leerlingen van de hoogste klassen van de Tarcisiusschool een paar jaar oud papier ingezameld t.b.v. de nieuw te bouwen kerk door kapelaan (bouwpastoor) Jan Sleegers. Elke zaterdag en woensdagmiddagen togen we er met een zelfgemaakt karretje op uit. We hadden zelfs eigen wijken en adressen waar iedereen zich strikt aan hield. Het papier werd eens per week in de klas verzameld en gewogen en later onder het afdak op de speelplaats gestapeld om te worden opgehaald door een handelaar. Als dank, zo herinner ik me, mocht een leerling van de school tijdens de bouw van de kerk een loden koker met document inmetselen. Hiervoor moest worden geloot onder de leerlingen. Ik had het geluk het goede lot te trekken dus stond ik enkele dagen later op ’n steiger bij de kerk met een truifel in de hand. Op dat document zal waarschijnlijk een dankwoord aan de school geschreven staan. In mijn herinnering denk ik nog te weten op welke plaats de koker is ingemetseld.
Naam: Ties van den Berge
Het stuk dat opgevoerd werd voor de opening van de Don Boscokerk heette, naar ik meen, "Het Paasmaal des Heren". Ik herinner me dat de Christusrol toen gespeeld werd door de heer Karel (Charles) Meijs, leraar aan de Augustinusmulo aan de Le Sage ten Broeklaan. Tijdens dat spel werd er ook gezongen, met name liederen en psalmen van Gelineau en Deiss, Franse liturgische muziekvernieuwers. Overigens zongen we ze in het Nederlands. Pater Smulders dirigeerde toen. Ik zat zelf als jongen bij die zangers, op een grote tribune in de zijkapel van de kerk.
Op deze foto is het altaar een stuk naar voren gehaald en heeft men een wand geplaatst voor de absis. De kerk was namelijk een stuk dieper.
De kerk is overigens gebouwd naar het model van Italiaanse basilica-kerken. Geen wonder met Don Bosco als patroon.
Naam: Mieke Ardon -Cornuit
Hallo, ik kom uit de Pioenroosstraat en ben geboren in 1947. Ik moest eerst naar de Gerardusschool en toen de Don Boscoschool klaar was mocht ik daar naar toe, ik denk in 1955 en natuurlijk ook naar de Don Boscokerk iedere week. Ik heb daar mijn communie en vormsel gedaan en ben er ook getrouwd. Mooie jeugdherinneringen.
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Mieke, de Gerardusschool was in die tijd toch een jongensschool. Bedoel je niet de Mariaschool of misschien de St. Josephschool?
Peter, het orgel uit de Don Boscokerk staat momenteel in de Gerardus Majellakerk, zie foto 18242.
Naam: Lenie Streun Thans
Af en toe surf ik het op de EIB-site. Vandaag, 31 januari, zag ik de Don Bosco site, de feestdag van St. Johannes Bosco. (In Eindhoven is het al 1 februari.) Wat een mooie kerk. Toen men met de bouw begon was ik al weg. Is de kerk nog in gebruik? Jammer, dat veel kerken gesloten zijn.
<<< Onder de foto is te lezen dat de kerk aan de eredienst werd onttrokken. (red.) >>>
Naam: Arnoud van Stiphout
Deze foto is genomen rond het afscheid van pastoor Jan Sleegers in 1998. Daarvoor had ik toen als vrijwilliger het portret van hem (met onafscheidelijke pijp) gemaakt. Terecht want ik had veel respect voor hem. Hij was als een vader voor me. Ik was ook jaren misdienaar en meer op de pastorie en aan het helpen in zijn moestuin dan thuis. Geweldige tijd!
Het portret was groter dan je zo zou zeggen, volgens mij ong. 150 x 240 cm. De foto waar het van nagemaakt is, stuur ook nog in, stond nog op mijn PC.
Naam: Loes Mesman-Dassen
Ook ik heb veel herinneringen aan deze kerk. Ik zat op de basisschool ernaast. Heb nog in het kinderkoor gezongen onder leiding van juffrouw Bax, en later mochten we ook blokfluiten. In 1973 zijn wij er getrouwd. Mijn man was bij de politie. Pastoor Sleegers vond al die politieagenten in de kerk heel bijzonder. Ook de begrafenissen van mijn ouders vonden er plaats.
Naam: J.Kraker
De Don Bosco kerk staat er nog maar er wordt flink aan verbouwd. In de dahliatuin achter de kerk zijn nu verzorgingsappartementen gebouwd. De zijbeuken en de plek van het altaar worden verbouwd tot koopappartementen. Zie www.vansantvoort.nl/nieuwbouw-aanbod/eindhoven-don-bosco/appartementen-hemels-wonen-eindhoven/. In de rest van de kerk zit nu een kindercrèche. Na het overlijden van pastoor (Jan van 't perdskont zoals hijzelf altijd zei) Sleegers, zijn de zusters die aan de overkant in een barak woonden vertrokken. Ik herinner mij dat Sleegers graag ging peuren en dat dus laat in de middag. Ik bracht hem dan naar zijn visplek. Ik moest wel de tijd in de gaten houden want hij moest de avondmis doen. Na enkele malen gewaarschuwd te hebben, Sleegers stop er nu mee anders zijn we te laat. Ja eindelijk. Hij verzamelde zijn visgerei en op hoge snelheid rechtstreeks naar de Don Bosco kerk. Hij had niet voldoende tijd meer om zich om te kleden en stond met zijn vislaarzen nog aan de mis te doen. Mooi om te lezen dat er goede herinneringen aan de kerk zijn. Ik zat op de Margueritaschool (in de volksmond Don Bosco-school) bij Toos Backx. Via haar op zangles, muziekles, blokfluitles, bij de bruidjes, tijdens de mis voorlezen van evangelie en epistel. Misschien zijn er nog "bruidjes" onder lezeressen die hiervan foto's hebben? Ik heb er geen enkele. Van pastoor Sleegers mocht ik zijn fotoalbums lenen maar ook daar stond niets in van de dopen. Ik ben nog een paar maal bij Toos Backx geweest maar ook zij had geen enkele foto daarvan. Tijdens die bezoeken werden veel herinneringen opgehaald. Zij had veel foto's van haar leerlingen en die kende zij allemaal nog bij naam! Via Jan Beeks had zij ook heel veel foto's van de bouw van de kerk o.a. waarop Jan zelf zat te metselen. Helaas is Toos op 28 mei 2018 overleden. Josee Kraker, geboren 1948, Korianderstraat.