Fotonr.: 25717
Bijdrager M.L. Heesakkers
Locatie 1.: Stratum |236 Nieuwe Erven
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Stratum, Don Bosco

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Panorama omgeving Don Boscokerk

Beschrijving Fraaie opname van de Don Boscokerk. Rechtsonder de Korianderstraat, linksonder het Mimosaplein.
Geplaatst op 11-10-2010

Reacties

Datum: 11-10-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Geheel rechts boven, op de linkse hoek van hieruit gezien, woonde Leo van Helvoort. Hij was jaren lang de koster van de Don Boscokerk.


Datum: 11-10-2010
Naam: Ger van der Palen img

Was hier net een luchtalarm gegeven, of is het een foto van een maquette?;)


Datum: 11-10-2010
Naam: ML Heesakkers img

Luchtalarm weet ik niet, maar het is een briefkaart van KLM aerocarto, mij lijkt dat die geen opname van een maquette heeft gemaakt.


Datum: 11-10-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Inderdaad geen maquette, maar een luchtfoto van de juist in gebruik genomen kerk. Reliwiki.nl vertelt: Nieuwe parochiekerk in Eindhoven-Stratum, opgericht jaren 1950 vanwege toename R.K. bevolking aldaar. Zeer belangrijke, monumentale kerk, in traditionalistische vormen, gebouwd onder invloed van de vroegchristelijke kerkbouw in Italiƫ uit de zesde eeuw (o.a. Ravenna, San Appolinare in Classe). Christocentrische plattegrond en indeling: priesterkoor bevindt zich in de viering (kruising van schip en dwarsschip), waardoor de traditionele koorpartij hier ontbreekt . Forse, semi-vrijstaande, ronde toren links naast voorgevel en imposante vieringpartij. Belangrijk werk uit oeuvre van C.H. de Bever.
Begin jaren 1970 is de binnenruimte, voor gebruik als R.K. kerk, al gereduceerd tot alleen het schip. In het transept vond toen inbouw plaats voor diverse buurtvoorzieningen.
De RK Don Boscokerk (1953, C. H. de Bever) is gesloten en verkocht aan een vastgoedbedrijf.
Buiten gebruik als R.K. Kerk 2006 (slotviering zo. 19 maart 2006). Vanaf 2007 tijdelijk in gebruik door de Antilliaanse Pinkstergemeente Team Ministries, die een sponsoractie voert om deze kerk te kunnen kopen. Het historische orgel is in 2008 overgeplaatst naar het koor van de nabij gelegen St. Gerardus Majellakerk.


Datum: 11-10-2010
Naam: Piet Habich img

Deze foto lijkt me kort na de bouw van de kerk genomen (zie 2 door paarden getrokken wagens) op zondag rond 10.30 uur (iedereen zit in de kerk, behalve de fietser naast de zijingang. Die was zeker te laat. Heel vreemd om te zien, zo'n wijk zonder mensen.


Datum: 11-10-2010
Naam: Ger van der Palen img

Ik wist natuurlijk wel dat het geen maquette was, maar ik had met de beste wil geen levend wezen ontdekt. Nu ik het weet moet ik zelfs nog al mijn fantasie gebruiken om ze wel te zien.


Datum: 12-10-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Kom Ger, even klikken voor de grote versie en inzoomen. Er zitten er zeker 4 op de fiets en ik zie er twee lopen. Niet veel, maar het zal dan wel zondag zijn zoals Piet zegt.


Datum: 12-10-2010
Naam: Jan Wijn img

Een prachtige foto met een goed tijdsbeeld. Ik zie de was buiten hangen: dus het zou maandagochtend kunnen zijn. Mannen naar hun werk kinderen naar school en de vrouwen aan de strijktafel. Zo rustig en stil was het in de vijftigerjaren op een doordeweekse dag in elke wijk ook bij ons in Tongelre: ik herinner me van mijn schooltijd het gekras van kroontjespennen in de klas en die stilte werd van buitenaf soms verstoord door de paardenhoeven van de melkkar over de straatklinkers.
Op de grote foto tel ik een tiental passanten op straat.


Datum: 14-10-2010
Naam: Wim Habraken

Zondag? Kijk eens naar de was die buiten hangt!! Dat was in die tijd absoluut Not Done. Soms en zo hier en daar als er babytje geboren was. Maar inderdaad: ook nog een paard met wagen met dat kromme mannetje erbij (bovenin) wijst niet naar zondag. Misschien, ... heel vroeg in de morgen dan? Wel een leuke, maar kale foto, bijna griezelig.


Datum: 21-05-2011
Naam: Lisette van der Krogt-Zwart. img

Met inzoomen zie je ook dat er deurtjes van de schuurtjes in enkele tuinen open staan, het is volgens mij een gewone doordeweekse dag. Zo rustig was het altijd in de buurt als de scholen aan waren en de leveranciers aan de deur waren geweest. Rond het middaguur van 12.00 uur kwam er weer leven in de brouwerij.


Datum: 22-05-2011
Naam: lisette van der krogt-zwart img

Mogelijk is ook dat de wijk net opgeleverd is en nog niet totaal bewoond. Lisette.


Datum: 22-05-2011
Naam: Ger van der Palen img

Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik vorig jaar oktober nog niet wist hoe die grote versie precies werkte!!! Bij inzoomen raakte ik steeds een heel stuk foto kwijt ( ja, lach maar).


Datum: 22-05-2011
Naam: Wil van Hout img

Ger, dom is hij die niet weet wat een ander pas geleerd heeft.


Datum: 22-05-2011
Naam: Gerard de Beurs img

Gezien de huizen met tuinen, en de nog niet aanwezige afscheidingen hier tussen, maar wel al bewoond schat ik de foto op 1957. Ook de kerk is begin 1950 (1953-1954) gebouwd.


Datum: 22-05-2011
Naam: Gerry de Bie img

Wat een verschil met tegenwoordig, want op de hele foto kan ik maar één auto ontdekken.