EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35383

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Pastoriestraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Woensel, St Petrus Canisiusschool / St Maria Gorettischool / Neveninstromers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
klassefoto van een school in woensel

Beschrijving

Deze foto is genomen op een school in Woensel, dit moet ergens in de buurt zijn van destijds de Woenselschestraat, nu Tonnaersstraat. Mijn vader, Theo Sanders, staat ook op deze foto, echter kan ik niet meer achterhalen waar hij zit. Misschien weet iemand mij meer te vertellen over deze foto, welke school? En eventueel namen van klasgenoten. De mensen op deze foto moeten nu ergens tussen de 77 en 80 jaar oud zijn.


Geplaatst op

19-08-2014

Reacties:

Datum: 19-08-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik zie alleen jongens in de klas, het zal dus een lagere school zijn, kleuterscholen waren gemengd. Gezien de simpele blokkendozen is het een lagere klas, ik neem aan klas 1. De kinderen zijn dan 6 a 7 jaar oud. De foto is dus van halverwege de jaren 30. Rene, wat is het geboortejaar van je vader?
Als het een katholieke school was dan was die parochie gebonden. Dat voorste stuk Woenselsestraat hoorde bij de Petrusparochie en die school stond op de Pastoriestraat. Ik heb zelf op die school gezeten maar wij hadden ander meubilair.
Is het een openbare school dan zou het de school op de Kronehoefstraat kunnen zijn. Op de Woenselsestraat was ook nog de Petrusschool maar die lag veel verder richting Vlokhoven, bij de Nieuwedijk. Die school hoorde bij de parochie Vlokhoven.


Datum: 21-08-2014
Naam: René Sanders  
img

Beste Tini, mijn vader was van 1936, vandaar ook mijn inschatting '42/'43. Het was in ieder geval een zwaar katholiek gezin. Zij woonden in het witte huis op foto 17586 misschien dat je met deze informatie wat meer kan vertellen.


Datum: 21-08-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

In dit geval hoorde hij ongetwijfeld tot de Petrus Parochie en zat hij op de Petrus Canisiusschool, foto 12890. In die tijd waren veel scholen in gebruik bij de bezetter, als onderkomen voor hun manschappen. Het zou dus kunnen dat deze foto niet in hun eigen schoolgebouw is gemaakt maar op een noodlocatie.
Mijn ouders woonden precies tegenover de school in de Pastoriestraat. Ik ben daar ook geboren in 1943. Maar ik heb ze nooit iets horen vertellen over duitsers in die school. Wel over Engelsen na de bevrijding. Maar ze vertelden sowieso weinig over de oorlog.


Datum: 23-08-2014
Naam: René Sanders  
img

Tini bedankt voor de reactie en de info, je zou best weleens gelijk kunnen hebben, mijn oma is gestorven in 1980 en zover ik weet is zij toen ook begraven in de Petruskerk.


Datum: 24-08-2014
Naam: Gerard van de Vorle  
img

De boerderij in deTwijgstraat werd in de oorlog ook als school gebruikt. De Duitsers hadden de school in gebruik .


Datum: 25-08-2014
Naam: René Sanders  
img

Beste Gerard, de Twijgstraat was die in de buurt van de Woenselschestraat / tonnaerstraat? zou het dan kunnen zijn dat deze foto daar is gemaakt?


Datum: 25-08-2014
Naam: Antoon Franse  
img

René kijk eens naar foto nr. 22325 .


Datum: 25-08-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor de Twijgstraat zie foto 3404. Je ziet dat deze straat vlak achter de kerk van OLV van Altijddurende Bijstand begint. Een andere parochie dus.
Misschien dat Wil van Hout iets weet, hij zat in het begin van de oorlog nog op school.


Datum: 25-08-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Antoon, dat rapport gaat over de periode vlak na de bevrijding. Ik heb mij laten vertellen dat de school toen in gebruik was door de Engelsen maar dat vertelde ik al in een eerdere reactie, blijft de vraag of er in 1942 duitsers in deze school zaten.


Datum: 26-08-2014
Naam: Wil van Hout  
img

Uitgezonderd de school in de buurt van de Valklaan in Tongerle, lagen in geen andere school permanent Duitse soldaten. De andere scholen werden alleen als onderkomen bezet door doortrekkende troepen. Dus werd er m.i. nooit met complete schoolmeubels op en neer gesjouwd. En dan moet je denken aan enkele dagen of weken. Nu denk ik dan ook dat de foto gemaakt is in een gewoon klaslokaal. Ik meen ook enkele kinderen te herkennen, maar kan er geen naam bij bedenken.


Datum: 26-08-2014
Naam: Wil van Hout  
img

Op foto 11417 zie je enkele jongens op iets latere leeftijd. t.w. Koks en Derks. Tweede rij L. boven langs elkaar. en foto 11417 zie zelf.


Datum: 26-08-2014
Naam: René Sanders  
img

Wil bedankt voor de reactie, zegt jou de naam Theo Sanders nog iets... hij is in 1983 overleden en niemand kan nog aangeven waar hij op deze foto staat..