Fotonr.: 3445
Bijdrager Anneke van Esdonk
Jaar: 1940
Locatie 1.:Gestel |723 Rapelenburg |Hoogstraat
Onderwerp.: Verenigingen |Jeugdorganisaties / Scouting |De Jonge Wacht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De padvinderij en Sjef van Esdonk.

Beschrijving Anneke schreef: Het kleine manneke in het midden is mijn schoonvader Sjef van Esdonk. Maar we willen meer weten. Welke verkennersgroep (scouting kenden we toch nog niet) is dit? Waar werd de foto gemaakt? En wie herkent zich op deze foto?
Geplaatst op 10-03-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 13-03-2006
Naam: Hans van Melis img

Anneke, je schrijft zowel padvinderij als verkennersgroep bij deze foto. Bij welk van deze twee was je schoonvader? Het kan helpen om de plaats te bepalen.
Overigens valt me nu pas op dat die benamingen allemaal betrekking hebben op het vinden van de (levens)weg Gids, Padvinder en Verkenner. Allemaal als opvolgers van de scouts van Lord Baden Powell.


Datum: 30-10-2006
Naam: Jan Jegerings

Is Sjef van Esdonk niet een zoon van caféhouder Van Esdonk op de Hoogstraat (hoek Botstraat) in Gestel? Zie mijn boek Oud Gestel - Tussen Gender en Tongelreep. Of zijn er nog meer Sjef-fen van Esdonk in Eindhoven?


Datum: 03-11-2006
Naam: Guido img

Vreemde uniformen, donkere bloes, stropdas en capje duiden niet op een standaard padvindersgroep, die hadden kaki bloes, opgerolde driehoeksdas en een hoed (met stok). Ik ga dit eens nazoeken in ons scoutingarchief van www.wielewaalgroep.nl.


Datum: 03-11-2006
Naam: Mari Kieneker img

Dit lijkt me de voorloper van jeugdbeweging Jong Nederland.


Datum: 14-04-2007
Naam: Ben Tonneijk img

Zo te zien op deze foto is die gemaakt naast de Lambertuskerk. Als ik me niet vergis was dat het Jongenspatronaat aan de Hoogstraat. Achter bij het kerkhof was het meisjespatronaat


Datum: 04-05-2020
Naam: Leendert Smit img

Dit zijn geen KV-verkenners, maar leden van de Jonge Wacht (JoWa), zo te zien aan hun kledij. Toen de JoWa werd opgericht, bestond er al de organisatie van de Katholieke Verkenners. De sfeer bij de JoWa zou een reëlere moeten zijn dan bij de verkenners. Er waren zelfs geestelijken die dachten dat een sterke JoWa op den duur de katholieke Verkennerij overbodig zou maken. In 1942 vond de bezetter het genoeg: de JoWa werd verboden en er was alleen nog plaats voor de Hitler Jugend. Na de oorlog keerde de Jonge Wacht niet meer terug. De Nederlandse katholieke kerkleiding besloot op 9 juli 1945 om te komen tot één jeugdorganisatie in plaats van de huidige vier: de Jonge Wacht, de Katholieke Verkenners, de Kruisvaart en Jong Nederland: de Katholieke Jeugdbeweging.