Bijdrager Marco Sijnen
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Molenstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bevrijding
Eindhovense collaborateur.
Beschrijving | Op de foto is te zien hoe twee mannen in de Molenstraat een vrouw meesleuren van wie ze wisten dat ze het liefje was van een Duitse soldaat! Ook is goed te zien dat de omstanders niet echt moeite doen om haar te helpen, dus hieruit kan geconcludeerd worden dat men het met deze actie eens is. De foto komt van de Chicago Tribune en is een originele persfoto, gedateerd 15 oktober 1944. <<< foto is overschreven door een ander exemplaar van K. van der Hoeven (red.) >>> |
---|---|
Geplaatst op | 31-01-2013 |
Reacties
Naam: Frans van Beers
Een zwarte bladzijde in de Eindhovense geschiedenis. Het kaalscheren van 'foute' vrouwen gebeurde op grote schaal. Ik heb er een serie foto's van, maar die heb ik niet openbaar gemaakt. Zie foto 25413.
Naam: K. van der Hoeven
Dit is de Molenstraat, zie foto 5625 en 12241. De huizen links zijn Molenstraat 3-5 (hogere pand) en 7-17 (laag rijtje). Dit is een Amerikaanse persfoto van 28 september 1944, waarbij als tekst werd gegeven "twee Nederlandse mannen slepen deze Nederlandse vrouw door een zijsteegje in Eindhoven. Ze hadden haar herkend als de maîtresse van een Duitser". Opgemerkt wordt verder dat "er geen massa mensen komt kijken, Nederlanders werken zoiets nuchter en rechttoe rechtaan af", dat in tegenstelling tot Frankrijk waar zoiets met veel commotie en bombarie gaat.
Naam: Pieter Janssen
Ik denk dat de heren Van Hout en Vervest niet goed weten waarover ze praten. In het midden van het rijtje huizen aan de linkerkant woonde toentertijd mijn "tante Mieke". Haar zoon was ongeveer een maand eerder opgepakt door de Duitsers toen hij met zijn auto bij een controlepost werd gestopt. In die auto zaten ook twee Engelse piloten. Hij is naar het kamp Vught overgebracht en dat is het laatste van wat er van hem bekend is. Ondanks jarenlang onderzoek is er nooit een spoor van hem gevonden. Bij "tante Mieke" is tot haar dood, de deur nooit meer op slot geweest.
=== Pieter, iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan de oorlog. Hier gaat het om het meisje op de foto en wat zij hier ondergaat. Dit is niet goed te praten. (Red.) ===
Naam: Sjef van Eijk
Piet Haagen wordt, volgens de website van het Nationaal Monument Kamp Vught, op 19 aug. 1944 's avonds om half negen daar terechtgesteld, samen Harry Aarts en Rien van Bruggen. Een half uur later wordt Jan Brunnekreef gefusilleerd. Op deze website is overigens ook een beknopte biografie van Petrus J. Haagen te lezen.
Naam: Joop Haagen
De foto is genomen in de Molenstraat enkele dagen na de bevrijding. De man die de vrouw wegsleept is de vader van mijn vader. De man in het midden die komt toelopen is “van Rooij” . Mijn vader woonde in een huis aan de linkerzijde, met de achtertuin grenzend aan de Dommel. Rechts de fabriek van leerlooierij Keunen. Dit pand is later verhuurd aan Philips chemisch. Later is dat onderdeel van Philips naar Maarheeze gegaan.