EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12241

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Molenstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Molenstraat

Beschrijving

Links de wolfraam-molybdeenfabriek van Philips, een ergernis voor de buurt. Men was blij dat deze in 1959 werd afgebroken.
Zie ook foto 54366. (Red.)


Geplaatst op

25-06-2007

Reacties:

Datum: 25-06-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

En rechts (de hoek met Stratumseind) zat Firenze (friet én ijs) van Familie Lucchesi. De poort in het midden was de achteringang waar Bruno altijd zijn ijskarretje neerzette. Ze hadden drie dochters, o.a. Marina die de zaak heeft doorgezet op de Strijpsestraat, waar háár dochter het nu weer heeft overgenomen. De andere dochter heeft een zoon en een dochter. De zoon zit in de Heuvel (Roma) en de dochter in Best (ook Roma). Héérlijk ijs. De derde dochter woont in Italië, maar staat dikwijls met het ijskarretje in de Heuvel.


Datum: 25-06-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Roma zat in de jaren 50 ter hoogte van de splitsing Leenderweg-Aalsterweg. Later zijn ze naar het Woensels Winkelcentrum gegaan om uiteindelijk in het pand tegenover het Muziekcentrum en in Best terecht te komen. Inmiddels is de zoon van Giovanni zich al aan het voorbereiden om de familietraditie voort te zetten als zijn vader over een aantal jaren stopt. Heb er overigens lang aan moeten wennen dat Venetia in de Vrijstraat ineens weg was; kennelijk was daar geen opvolger in de familie.


Datum: 26-06-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Ik kreeg er geen zicht op maar door de aanvulling van Marjo viel het kwartje, de foto is genomen vanaf het Stratumseind. Die mooie dakoverstek is ook te zien op foto 11696.


Datum: 26-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Het witte pand bestaat overigens nog steeds. Later heeft het natuurlijk een horecabestemming gekregen. Er kwamen discotheken oa Heaven and Hell en de Black Steps. De hoek om het Stratumseind op zat oa cafe de Pint.


Datum: 26-06-2007
Naam: Ben Dankers  

Peer, ook Spider heeft in dit pand gezeten en er tegenover op de andere hoek zat de HasseBas, later BigBen. Er bestond een gezonde rivaliteit tussen bezoekers van de Spider en van de BigBen, twee verschillende muziekculturen dat was soms aardig knokken hoorde ik van mijn zonen. Maar wel gewoon op de vuist en geen wapens of zoiets, dat is tegenwoordig in de mode.


Datum: 26-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Ben, jaaa de Spider en de Big Ben. Tuurlijk ken ik die nog. Dan zullen we Cul de Sac en de Bakkerij ook nog maar noemen. Of dwalen we nu van de Molenstraat af? Tja, ik denk waar drank is kan geknokt worden. Ben er vrijwel altijd van geschoond gebleven terwijl ik toch al vanaf 1975 op 'Stratum' kom...(stap-jargon voor Stratumseind) mmm bijna een jubileum!


Datum: 26-05-2010
Naam: Cor Wijnen  
img

De fabricage van wolfraam en molybdeen zal voor de buurt zeker niet aangenaam zijn geweest. Zowel de wolfraam en de molybdeen als de benodigde chemicalien zullen de omgeving verontreinigd hebben. De lozing op de Dommel was een doorn in het oog van de apotheker (om de hoek) aan het Stratumseind. De vestiging aan de Molenstraat was het gevolg van het bombardement van 30 maart 1943. De installatie op de Emmasingel was vernield.Het alternatief was de oude leerfabriek aan de Molenstraat. Een pand dat in feite niet geschikt was. Toch is Philips er tot 1958 gebleven. De productie werd toen verplaatst naar de nieuwe fabriek in Maarheeze. Volgens de familie heeft de toenmalige bedrijfsleider, Drs. Schultink, het laatste oorlogsjaar op de bovenste etage onderdak geboden aan een aantal onderduikers.