EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3301

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Ploegstraat, H.Hartkerk. (1)

Beschrijving

Dit monument van het H. Hart van Jesus bevindt zich in de Parochiekerk aan de Ploegstraat en is in koper vervaardigd door Jan van Eijl.


Geplaatst op

03-03-2006

Reacties:

Datum: 06-11-2006
Naam: Henk den Exter (archivaris van de parochie)  
img

In de kerk van het H. Hart van Jezus hangt dit H.Hartmonument, in het gidsje uit 1977 waar de parochie zich presenteert, staat het volgende vermeld:
In het kader van de recente ontwikkelingen in de kunst, mogen we dit H.Hartmonument wel een uniek kunstwerk noemen, al waren de de verwachtingen van velen heel anders; zij verwachtten zo ongeveer een sprekend gelijkend portret of althans een emotionele benadering van de werkelijkheid door de kunstenaar. Maar...... De nieuwe kunst sticht graag wat verwarring of laat de toeschouwer gissen naar de bedoelingen van de kunstenaar. De moderne kunst bestaat niet uit kant-en-klare produkten. Zij geeft wel informatie, maar laat de toeschouwer een kans. Zij laat bij hem de vraag opkomen: Wat is dat nu? en daarom heeft ze vaak tekst en uitleg nodig. Deze wordt gegeven in bovengenoemde beschrijving, die ook naast het H. Hartmonument is aangebracht.
Deze tekst luid als volgt:

Het H.Hartmonument verwijst ons naar de voltooiing van het verlossingswerk (dat begon in de menswording- kruisdood- verrijzenis- Hemelsevoorbede van Christus )in deze voltooiing heeft de Liefde van God en Christus haar eindpunt en hoogtepunt bereikt volgens de woorden van St. Paulus. (die inspireerden tot dit monument)
Daarna komt het einde; als Hij het Koningschap aan God de Vader zal overdragen; na alle machten en krachten te hebben vernietigd + want Hij moet Koning zijn totdat Hij alle vijanden onder Zijn voeten heeft gelegd + en de dood is de laatste vijand die vernietigd wordt.......
wanneer alles aan Hem onderworpen is; zal ook de Zoon Zich onderwerpen aan diegene; die alles aan Hem onderwierp; opdat God zij; alles in allen +
1 Cor. 15, 24-26, 28
Het monument is vervaardigd door Jan van Eyl (oud parochiaan) heeft gewoond in het huis op de hoek van de Edenstraat/Jan Smitslaan en is nadien in Enschede gaan wonen.


Datum: 06-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Nog wat extra informatie H.Hartmonument,
De ronde opening in het bovenstuk, omgeven door de omega, de laatste letter van het griekse alfabet, de voleinding, verwijst naar de Vader in de Hemel, ons levensdoel. De figuren op dit bovenstuk symboliseren het mensdom. Op de voorgrond het beeld van Christus, die de vijanden, met name de dood, overwonnen en ingekerkerd heeft. En nu zijn liefde(hart) en verlossingswerk (kroon)presenteert Hij aan de vader.
Het monument is geslagen koper. Deze Jan van Eyl heeft ook de kerststal met prachtige beelden vervaardigd, deze volgen in de kersttijd.