Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 29041
Bijdrager Frans Dekkers
Onderwerp.: Overige Groepen |Zoekplaatjes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Zoekplaatje

Beschrijving Waar stond dit kantoor van de Soc. Voorman en wie herkent een of meer van de afgebeelde personen ?

Achter op de foto staat de naam Vroegindeweij vermeld.
Geplaatst op 18-08-2011

Reacties

Datum: 18-08-2011
Naam: Gerard de Beurs img

Misschien weet er iemand welk bedrijf driehoekige speldjes uitgaf bij zoveel dienstjaren? Er zijn hier enkele personen die zo'n speldje op hun kraag hebben.


Datum: 19-08-2011
Naam: Gerard de Beurs img

Ik heb zelf ook nog wat onderzoek gedaan naar dat speldje, en volgens mij is het niet van een bedrijf maar van een politieke beweging.


Datum: 19-08-2011
Naam: Sjef van Eijk img

Heb net als Gerard ook wat zitten googlen en kwam de volgende informatie tegen : op 1 sept. 1942 werd de hr. J.C.K. Vroegindewey (de naam die achter op de foto vermeld staat) benoemd tot sociaal voorman bij Philips namens het Nederlandsch Arbeidsfront. Het artikel toonde een foto waarop ik de man, die op bovenstaande foto als derde van links zit, meen te herkennen. Jaartal etc. werpen dus een heel ander licht op deze speldjes (die Gerard overigens zo goed opgemerkt heeft).


Datum: 22-08-2011
Naam: Eric Kemperman img

In de oorlog gebruikte de Nazi's driehoekige speldjes om 'ongewenste elementen' van een merkteken te voorzien. Het beruchtste voorbeeld is de jodenster (dubbele driehoek). Als deze foto echt uit de jaren '40-'45 is, dragen deze mensen het speldje beslist niet uit vrije keuze. Zie ook Wikipedia: "Merktekens_in_Duitse_concentratiekampen"


Datum: 22-08-2011
Naam: Sjef van Eijk img

Ik weet het nog niet zo net over die 'al dan niet vrije keuze'. Vergeet niet dat ook NSB-leden driehoekige speldjes droegen.


Datum: 22-08-2011
Naam: Eric Kemperman img

Sjef, dat zou ook goed kunnen. De man op de 2e rij, rechts van het midden, lijkt een NSB insigne te dragen. Helaas is de foto niet scherp genoeg om dat te kunnen ontcijferen, maar de letters NSB lijken zichtbaar. De NSB speldjes hadden de punt naar boven; de 'ongewensten' speldjes hadden de punt naar beneden.