Reacties
Naam: Jan van der Vleuten
Mijn herinnering van ca. 1964 is als volgt: rechterzijde Verhappen, hek, café Boons, op de hoogte waar man oversteekt schoenmaker Kneepkens, drogisterij Mandigers, Accufit, kruidenier Verbaal. Linkerzijde: fam. Schats, garen en stoffen Trina, Schalmstraat, huishoudelijke artikelen en loodgieter V.d. Vleuten, aannemer Daamen, het naar voren staand huis fam. Valkenburg, Wilakkerstraat (Witte Dorp), op hoek bloemen Waterreus, slagerij Van Hoorn, vis Koelewijn, groenten Muller, fietsen Weken, garen Kneepkens, schuimrubber Keeman.
Naam: Jan Muis
Knap dat jullie dat allemaal nog weten. Bij de opsomming van Jan van der Vleuten komt bij mij alles weer terug. Fantastisch! Heb ik het goed dat een eindje zuidelijker nog bakker Jansen zat, op de hoek van de Heistraat een winkel van de familie Van Gestel en aan de overkant van bakker Jansen een dierenwinkel en een kapper?
Naam: Willy van den Akker
Ja Jan Muis, dat klopt. De familie Willem van Gestel-van den Akker was een oom en tante en woonde op de Heezerweg 170. Ons tante Mietje had toen de winkel en oom Willem werkte bij het kadaster. Deze waren eerst met een kruidenierszaak begonnen en later alleen maar met rookartikelen en snoep. Daar schuin tegenover zat toen Puck van Erp met muziekinstrumenten.
Naam: Joke Teelen
Vóór schoenmakerij Kneepkens zat daar Van Breugel, ook schoenmaker. Waar Accufit was, is voordien een kruidenierswinkel en dat was Tonna. Op de hoek van de Gasthuisstraat was ook een bakker Theunis, tevens snoepwinkel. Daar ging je snoep kopen voordat je naar school ging. En tegenover de Heistraat had je ook nog een frietzaak van Harrie de Rooij, later geloof ik Van Overbruggen, als ik me niet vergis. Naast van Happen Nelleke en Nico van der Zanden met textiel. Tegenover de Heistraat Van der Horst, een klompenmaker.
Naam: Jan Kneepkens
Schoenmaker Peter (Piet) Kneepkens is mijn vader. De naam van de schoenmakerij was De Schoenendokter. Mijn vader heeft in 1954 de schoenmakerij overgenomen van Van Breugel. Mijn vader deed ook in steunzolen en pedicuren. Zo rond 1963 is hij gestopt met de schoenmakerij en is gaan werken als verpleger op de RPI. De groentezaak Van Happen reed nog met paard en kar en menigmaal ontsnapten deze paarden en renden over het veldje achter de Heezerweg. Een van de jongens Van Happen rijdt nog steeds met een groentewagen en heeft zijn loods nog steeds op dezelfde plek. Bij Van Happen werkte ook een blind familielid dat borstels maakte. Onze buren Muurmans zijn destijds naar de nieuwe huizen Spireastraat/Amarylisstraat verhuisd. Er is toen zaadhandel Moons in gekomen en naderhand weer een viszaak. Aannemer Daemen en zijn vrouw zijn in de jaren 60 omgekomen bij een zwaar verkeersongeval in Lommel in België. De kleinzoon van aannemer Daemen is nu mijn buurman in Lommel. Ook Jopie van Happen van de groenteboer woont bij mij om de hoek. De wereld is maar klein. Ik denk vaak terug aan die oergezellige tijd.
Naam: Jan Kneepkens
Er zaten trouwens op een klein stukje Heezerweg drie schoenmakers. Eén bij de viszaak Koelewijn (van Erp?) en één tussen bakkerij Gino en bakkerij de Teunis. Tegenover bakker Gino zat aannemersbedrijf Simon Doreleijers. Zijn zoon Hans Doreleijers was mijn kameraad (woont in Valkenswaard) en zijn broer Peter heeft het aannemersbedrijf later overgenomen en zit er nu waarschijnlijk nog. Op de hoek van de Heezerweg/Rozemarijnstraat zat café Oud Stratum van Stratman. Als we een straatreünie zouden houden, zouden we elkaar nog herkennen? Ik ben wel een tijdje op zoek geweest naar Jantje van Accufit (van Mierlo) maar heb de familie niet kunnen traceren. Iemand info hierover? Naast café Oud Stratum woonde destijds een familie Van der Heijden die naderhand verhuisd is naar de Schalmstraat schuin tegenover kolenhandel/transport Schoenmakers.
Naam: Jan Kneepkens
Even voorbij sigarenzaak van Gestel (hoek Heistraat) zat ook nog foto Radar. Zij hadden volgens mij ook nog een studio aan het begin van de Heezerweg tegenover de Gasthuisstraat. Zat die juwelier niet twee à drie huizen verder vanaf het gangetje (Heezerweg/Spireastraat) bij Verbaal? Naast Accufit woonde volgens mij de familie Bogers. Hij was duivenhouder en ik hoor hem zondags nog staan te rammelen met z'n blik om de wedstrijdduiven binnen te lokken. Daarnaast woonde dacht ik een familie Harks. Voor de Amarylisstraat zijn toen vanaf het café twee van de drie huisjes afgebroken. In het eerste huisje woonde een man alleen. Ik dacht Snoeks. In het tweede huisje woonde de famile Smulders(?). Een zoon daarvan, Jan, hielp wel eens mee in de schoenmakerij van mijn vader. Het derde huisje naast groentenzaak Van Happen staat er nog steeds. Ik herinner mij ook nog altijd het viskarretje van de Krukelman die op zaterdag of zondag de vaste stop had in het café van Teelen.
Naam: Jeannette Wassink
Luc van de Linden was inderdaad een juwelier, zijn vrouw heette An. Toen ik 18 werd, mocht ik van mijn ouders bij hen op de Boulevard een armband uitzoeken. Luc is niet oud geworden. Ik weet niet of zijn vrouw de zaak nog alleen heeft voortgezet na zijn overlijden.
Naam: Jan Teelen
Hallo allemaal, ik ben diegene die deze foto aan Michel Jansen ter beschikking heeft gesteld. Ik ben ook geboren in het café dat op deze foto staat dat later is overgegaan naar een oom en tante van mij (Wim en Anneke de Groot-Boons). Het heeft mij wel bijzonder verrast dat er zoveel reacties zijn gekomen over de geschiedenis van de destijds oergezellige buurt waar ik en mijn familie bijzonder graag hebben gewoond.
Ik wil nog wel enige toelichting en informatie geven op deze foto d.w.z. over de buurt die er volgens mij destijds woonde.
Rechts van de poort woonde inderdaad een alleenstaande man en hij heette Jef Broeks. Daarnaast woonde familie Van den Boogaard, waarvan de oudste zoon Gijs met mijn oudste zus Clara is getrouwd, inmiddels al bijna 50 jaar. Daarnaast woonde familie Smulders en de oudste zoon Jan heeft inderdaad zoals Jan Kneepkens heeft vermeld bij zijn vader gewerkt, maar volgens mij was dit meer in de vrije tijd dan dat het een baan was. Daarnaast woonde familie Van de Oever en daarnaast was de groentenwinkel van Verhappen en daarnaast weer de textielwinkel van Van der Zanden.
Aan de andere zijde van ons woonde familie Muurmans. Ik weet dat Christ nog in Eindhoven woont maar niet precies waar. Vervolgens was er een schoenmakerij Kneepkens, waar vroeger een schoenmakerij was van Van Breugel, die in de begin jaren 50 naar Australië is geëmigreerd. Daarnaast woonde mevrouw Niessen met haar twee zoons Leo en Jan en één van hen is volgens mij ook destijds geëmigreerd, want dat was toentertijd wel populair.
Naast Niessen was de drogisterij en schildersbedrijf van Mandigers. Dan was er een brede gang met een poort die behoorde bij het pand van Mandigers en dan was er een kruidenierswinkel die werd uitgebaat door, zoals mijn zus Joke noemde, mevrouw Tonna. Naast deze winkel woonde familie Bogers, die inderdaad een zeer fervent duivenmelker was en daarnaast woonde familie Vossen. Vervolgens woonde familie van Roij dat trouwens weer familie van mij was.
Destijds was er dan een gang die vanuit de Heezerweg uitkwam op ons speelterrein achter de Heezerweg en later toen de Spireastraat werd verlengd uitkwam in deze straat.
Dan was er weer een kruidenierswinkel van Verbaal met als buren familie Lodewijks, waarnaast familie Verbeek woonde die vervolgens als buren hadden de juwelier van Verlinden. Verder woonden in deze rij nog de families Kuijs en Harks en als ik mij niet vergis woonde familie Kuijs op Heezerweg 150.
Zoals je ziet kunnen er nog heel wat herinneringen worden opgehaald, want aan de andere zijde van de Heezerweg tegenover ons woonde ook nogal wat bekenden uit de historie: Trina Smulders in de textielwinkel, die nu een bloemenzaak is. Daarnaast woonde familie Mariën en vervolgens familie Schats. Vervolgens was er een gang en dan woonde er een alleenstaande man Jan Kouwenberg en daarnaast familie Dirks. Verder was er een woninginrichting Mandigers. In dezelfde rij woonde familie Brügel en was er nog een bakkerswinkel van Iding en een of twee huizen verder was er nog een schoenreparatie Kneepkens? en was er nog enige huizen verder, op de hoek van de Gasthuisstraat, een bakkerij en snoepwinkel van Theunis.
Zo zijn er nogal wat herinneringen ook vanuit de Gasthuisstraat, Rozemarijnstraat en Schalmstraat, alsook over andere gedeeltes van de Heezerweg en niet te vergeten de scholen in de Gasthuisstraat en de Tuinstraat.
Uit de reacties die ik heb gelezen is het misschien nog niet zo'n gek idee om de oude buurtgenoten eens samen te brengen om de gedachten en herinneringen nog eens uit te wisselen.
Naam: Willy van den Akker
Beste Jan Teelen, in die tijd zat er toch ook nog een muziekwinkel van Waudman op de Heezerweg (ik weet niet of ik de naam goed schrijf) want daar heb ik ooit mijn eerste instrument gekocht, dat ik nu nog heb. En bij de familie Kuijs in de buurt woonde volgens mij ook nog familie De Wert. Ik heb vele jaren met Loek de Wert gezongen bij de Southern Comfort Barber Mates.
Naam: Jan Kneepkens
Wie weet nog van het centje tikken achter ons huis Heezerweg 112 op zondagmorgen? De hele buurt deed dan mee, jong en oud. Leo Niesen had in de jaren 50 zo'n lange Jaguar sportwagen cabrio met spaakwielen die achter op het veldje geparkeerd stond. Ik denk dat Leo dan geëmigreerd is, want Jan was in de jaren 80 nog uitbater van de kantine van de Sporthal De Lievendaal in Strijp. Jan, door jouw verhaal weet ik ook weer dat de familie Vossen daar woonde, want de zoon daarvan heeft destijds mijn kauw gekregen die ik niet tam kreeg. Hij wel en die kauw vloog met hem mee als hij naar school ging. Ik was daar toentertijd stinkend jaloers op dat hij het wel voor mekaar had gekregen. Jan, is jouw moeder destijds niet met Machiels van de Leenderweg getrouwd? Van de frietzaak op de hoek van de Biesterweg? Ze hadden daar van die lekkere zelfgemaakte mayonaise die uit een schaal gelepeld werd. De voorgangers van mijn vaders schoenmakerij, de familie Van Breugel, is inderdaad geëmigreerd. Een zoon van hen is blijkbaar toch hier gebleven en is jarenlang dacht ik bedrijfsleider geweest van Blokker op de Demer. Op de hoek van de Heezerweg/Rozemarijnstraat woonde ook een familie Smulders. Zij zijn later verhuisd naar de Neushoornstraat in Tivoli. Hans Smulders was mijn kameraad. Ik weet niet of mensen die in de buurt woonden nog weten dat we daar een kinderharmonie hadden. Wij liepen regelmatig door de buurt te marcheren met trommels, trompet en klarinet. Net echt. Ik heb daar nog foto's van. Mooie tijd. En zoals Jan Teelen zei, misschien eens afspreken in een café op de Heezerweg om oude verhalen op te halen.
Naam: Jan Teelen
Destijds was er inderdaad een muziekinstrumentenwinkel van Waudman of Woudman. Deze winkel was gevestigd in het pand waar later de juwelier Van der Linden in is gekomen. Ik kan me dat nog zeer goed herinneren, want destijds moest ik zo nu en dan wel eens shag of sigaretten halen bij sigaretten- en sigarenwinkel Melskens, ongeveer twee huizen verder dan familie Kuijs en toen ik daar dan langskwam lag er op een gegeven moment een blokfluit voor het raam (etalage) die ik zo mooi vond dat ik thuis maar bleef zaniken tot dat ik hem heb gekregen, maar uiteindelijk heb ik er nooit een fatsoenlijke noot uit gekregen.
Als reactie op de vragen van Jan Kneepkens het volgende: de zoon van Vossen was Henny die inderdaad nogal een dierenliefhebber was. Volgens mij woont hij momenteel aan de Vlokhovenseweg in Woensel en heeft hij al sinds jaar en dag een bedrijf in zonwering en luifels.
Mijn moeder is inderdaad getrouwd geweest met Machiels van de frietzaak aan de Leenderweg. Na het huwelijk zijn wij verhuisd naar een andere wijk in Stratum bij de Poelhekkelaan, maar mijn hart is toch aan de Heezerweg verbonden gebleven want na schooltijd kwam ik dagelijks naar de Heezerweg. De zoon van Van Breugel, die destijds niet mee naar Australië is gegaan, was voor zover ik me kan herinneren Ad en werkte inderdaad in een winkel aan de Demer, destijds Louis van Heuvel en later is dat Blokker geworden.
Ik weet wel dat er naast de textielwinkel van Van der Zande nog een of twee huizen stonden, maar dat op de hoek van de Heezerweg-Rozemarijnstraat familie Smulders woonde, kan ik mij op dit moment niet meer herinneren.
Op het veldje achter de Heezerweg werden er allerhande spelen gedaan. Ook hadden we daar een voetbalveld aangelegd. Er stond geen gras op, maar het was voor die tijd een prachtig veld waar momenteel menige wijk jaloers op zou kunnen zijn. Ik denk dat het moeilijk zal worden om eens af te spreken in een café aan de Heezerweg, want ik geloof dat er aan de gehele Heezerweg geen enkel café meer te vinden is, maar er zijn in de omgeving nog wel gelegenheden te vinden waar dit zou kunnen. Dus als er nog andere personen zijn, laat maar eens wat horen.
Naam: Frans van Tuyl
Robbie Weken, van de fietsen, en Koby Lodewijks, wonend ergens tegenover de Wilakkerstraat, staan op foto 8631. Ze waren toen zeven jaar en speelden misschien ook wel op het "Mathews-veld", want zo heette dat kale voetbalveldje.
Naam: Willy van den Akker
Beste Frans van Tuijl, dat veldje was toen van de Voetbalclub "MADJOE" zie foto 3679.
Naam: Jan Kneepkens
Frans en Willy, ik denk dat jullie het over een ander veldje hebben. Het veldje lag achter de Plazabioscoop en zat vol kuilen en er stond hoog gras. Wij waren destijds daar altijd kuilen aan het graven die we afdekten met hout. Die kuilen waren toen een geliefkoosde plek om stiekem te roken als iemand een pakje sigaretten had kunnen versieren of als we peuken hadden geraapt voor de Plazabioscoop. Ik kan mij niets herinneren van een voetbalclub. Er zijn toen rond 1960 woningen gebouwd en ook judoschool Hein Essink. Wel weet ik dat we op het plein voor de St. Joriskerk 's avonds in het licht van de lantaarnpalen aan het voetballen waren. De grote deur van de kerk was dan het doel.
Naam: Anouschka Schutte
Wat leuk om dit allemaal te lezen. Ik woon op Heezerweg 62 en mijn familie woont al sinds de 19de eeuw op deze plaats (van Putten, de sloper). Onlangs kreeg ik via deze site een mailtje voor mijn moeder, van iemand waarop zij vroeger nog had gepast. In de bocht Heezerweg/Gasthuisstraat zit in het pand van Annie d'n Theunis nu een atelier/pension, maar het leuke is dat ze de vloer hetzelfde hebben gelaten, zodat als je naar binnen kijkt, je nog steeds heerlijke jeugdherinneringen aan Annie's snoepetalage kunt ophalen! Als gezellige locatie voor iedereen om herinneringen op te halen, kan ik de Caravelle aanbevelen, op de hoek van de Geldropseweg. Weet zeker dat mijn moeder en tante (Mieke en Fransien van Putten) dat ook heel leuk zouden vinden! <<< en wij zouden het leuk vinden als je moeder en tante nog oude foto's hebben! (Peter) >>>
Naam: Jan Teelen
Het Madjoeveld was volgens mij gelegen achter de Tulpstraat (Dopheide). Destijds stonden daar nog geen woningen en werd dat stuk door ons het Heike genoemd, dat inderdaad doorliep tot aan de Korianderstraat. Bakkers- en snoepwinkel was destijds een begrip, want als wij naar school gingen kwamen we daar steeds langsgelopen. En met een zekere regelmaat brachten we een bezoek aan deze winkel want ze verkochten o.a. zoute dropcenten, 2 voor 1 cent, dus voor een dubbeltje had je nogal wat snoep. Anouschka Schutte spreekt over haar moeder en tante Mieke en Francien van Putten. Mijn echtgenote Jenny Donker uit de Gasthuisstraat heeft destijds nog bij je moeder in verschillende klassen van de lagere school gezeten, dus die zullen elkaar ook wel kennen. Is het juist dat ik lees dat je moeder in café Caravelle woont of komt ze daar vaak? Ik heb vandaag een foto laten plaatsen van het café waar mijn moeder destijds woonde en dat gebombardeerd werd precies op de plaats waar momenteel dat café is.
Naam: J. Melters-Hooijen
Het Madjoe-veld lag inderdaad waar nu de Piuslaan loopt. En de hei lag tot aan de Korianderstraat. Ik geloof dat Madjoe Maleis is voor Voorwaarts. Pater Smulders was erg bij Madjoe betrokken. En Mieke van Weert uit de Korianderstraat waste altijd de tenues na de wedstrijden. In de "hei", zoals wij die noemden, was ook zo'n (zand)voetbalveld en een wielrenveld. Wij hebben er heel wat tijd doorgebracht. Er was ook een keer in de grote vakantie een heel grote kuil gegraven en daar werd circus gespeeld. Helaas was ik toen getroffen door de bof.
Naam: Jan Teelen
In mijn reactie van 22 februari jl. heb ik vermeld dat mevrouw Niessen twee zoons had en dat een van de twee door mij genoemde geëmigreerd zou zijn. Nu heb ik ontdekt dat er nog meer kinderen waren in het gezin Niessen en dat de zoon die geëmigreerd is Lou Niessen zou moeten zijn. Leo heeft zelfs nog een bar gehad op het Stratumseind, maar ik weet niet waar hij nu is gebleven, maar waarschijnlijk woont hij nog in Eindhoven. In het rijtje tussen kruidenier Verbaal en juwelier Van der Linden moet destijds ook nog de familie Rijks hebben gewoond.
Naam: Frans van Tuijl
Is Toon Diender misschien familie van Peter Diender die op klassefoto 8631 te bewonderen is?
Naam: Sienie v.d. Hurk - van Dommelen
Jan Teelen, V.d. Oever woonde toch naast het café van Straatman? Ik meen dat naast V.d. Zanden (textielwinkel) van Bokhoven woonde. Toos van Happen ontmoet ik nog wel eens en ook een dochter van Muurmans (werkte destijds in het restaurant van het stadhuis) zie ik geregeld bij Albert Heyn op de Woenselsemarkt. Zij woont in de Imkerstraat in De Hoeve. Je zus Claartje heb ik ook nog gekend, ook Narda Boons-van Mierlo. Ook weer een naamsherkenning bij de reactie van Annie van Rooij-Schats, want ik kan haar vertellen dat ik de op een na oudste dochter van V.d. Horst (haar bijna buurmeisje) ook geregeld zie. Jan Kneepkens, weet jij ook nog dat op Heezerweg 60 de fam. Tonijs woonde en achter in het schuurtje Toon schoenen repareerde? Ook vertelde mijn nichtje dat in het pand van DE PUT vroeger schoenmaker Herps zat.
Naam: Jan Teelen
Sienie v.d. Hurk-v. Dommelen, het is juist dat naast het café van Straatman ook iemand van Van den Oever woonde. Als ik mij niet vergis was dat Gerard van den Oever, die getrouwd was met Nel Cools, die eigenaar was van het bedrijf in tentoonstellingsbouw. Maar naast Van Happen, dus niet aan de kant van Van der Zanden, is Anneke van den Oever komen wonen en daarnaast is later Toos van Happen komen wonen, die getrouwd was met Jan Sevriens. Nu ik dit zit te schrijven begin ik zelf te twijfelen of deze laatste twee gezinnen niet in de omgekeerde volgorde woonden.
Naam: Jan Kneepkens
Sienie, nu je naam van schoenmaker Herps (of was het van Herpen) noemt, komt zijn naam weer boven. Ik weet dat er op een klein stukje Heezerweg drie schoenmakers zaten. Mijn vader op nr. 112. Dan zat er nog een ik dacht naast bakkerij de Gino en de derde zat bij vishandel Koelewijn. Nu weet ik niet meer wie Van Herpen was. Ik dacht zelf die bij Koelewijn zat. Misschien dat Jan Teelen het nog weet. Als je het pand van sloperij Van Put bedoelt, heeft volgens mij daar geen schoenmaker gezeten en dan ga ik terug tot 1966. De groenteboer Van Happen had veel kinderen. Jopie mijn kameraad woont nu in België en doet in auto's. Sjaan is getrouwd met Huizinga, de autorijschool. Willy en Peter die allebei op de groentewagen reden. Dan waren er nog een Noud, Toos (al eerder genoemd) en Nel die dacht ik getrouwd was met Van de Wildenberg ook een autorijschool. Volgens mij moeten er nog een paar zijn, maar dat schiet mij nu even niet te binnen. Sienie, ik heb deze hele story van de Heezerweg nog eens zitten nalezen. De schoenmakerij naast de Gino heet Herps (of Van Herpen). Die bij vishandel Koelewijn was Van Erp. Ik hoop dat ik het nu juist heb.
Naam: Hanneke Deen
Het café van Anneke en Wim de Groot (Boons) herinner ik me nog heel goed. Ik was dik bevriend met de jongste dochter Mary. Anneke is vroeg gestorven toen wij ongeveer 11 jaar waren. De oudste dochter Clara en vader Wim hebben het café nog een tijd gerund. Met Mary heb ik een paar jaar geleden nog contact gehad. Ze is na school gaan werken bij de Lage Landen en werkt daar nog steeds, evenals zus Clara. Mary is getrouwd met Van Dijk en woont in Eindhoven.
Naam: Jan Teelen
Beste Jan, ik weet dat er voor 1966, maar vraag me niet precies welk jaar, in het pand waar later sloperij Put is gekomen een schoenmaker was en dat is zeer waarschijnlijk Herps geweest. Daar schuin tegenover langs bakker Gino was ook een schoenmaker, maar ik weet hier de naam niet meer van. De derde schoenmaker was van Breugel waar jullie nadat die familie is geëmigreerd, zijn komen wonen. De vierde woonde inderdaad naast vishandel Koelewijn, maar ook hiervan weet ik de naam niet meer. Als je het zo bekijkt, dan moeten er toen toch nogal wat schoenen versleten worden, of was de kwaliteit van de schoenen zo slecht, dat er op een stukje van een paar honderd meter vier schoenmakers de kost konden verdienen? Met betrekking tot familie Van Happen heb je gelijk als je zegt dat dit een groot huishouden was. Het waren alleen niet allemaal kinderen van Van Happen, maar ook een zuster en twee broers van Wim en Bab. Wim Akkerveken was een broer van Bab en is in 1956 geëmigreerd naar Australië. Peer van Happen was een broer van Wim Van Happen en was blind. Nel Akkerveken was een zus van Bab en is getrouwd met Ad van den Wildenberg van de rijschool. Dan de kinderen, ik weet niet meer precies de volgorde in leeftijd maar dat komt niet zo precies; Toos, Sjaan, Ria, Noud, Ad (Janus), Willie, Peter, Jopie en dan was er ook nog Tineke die als kleuter al is gestorven. Jan, je kunt dit navragen aan je vriend Jopie. Hanneke Deen, in het café van Anneke en Wim de Groot ben ik geboren en ik ben een neef van Clara en Mary, en het is later Het Schaap met de 5 Poten geworden. Mary is getrouwd met Wim van Eijck (i.p.v. Dijk) maar je zit er kort bij. Beiden werken momenteel nog steeds bij de Lage Landen en dat zal waarschijnlijk wel zo blijven tot ze gepensioneerd worden, want ik geloof dat ze het er goed naar hun zin hebben. Ik denk dat we van de geschiedenis van de Heezerweg beter een aparte site kunnen laten maken want hierop worden nog al wat reacties gegeven en het schijnt verschillende personen wel degelijk aan te spreken.
Naam: Sieni v.d. Hurk- v. Dommelen
Hallo Jan Teelen, naast Straatman woonde de fam. V.d.Oever, waarvan Gerard een zoon was en inderdaad getrouwd met Nel Cools. De moeder is al vroeg gestorven en dochter Anneke runde het gezin. Ik kom nog wel eens bij zoon Sjefke v.d. Oever (80), die heel veel oude foto's heeft. Hubke v.d.Oever werkte bij mijn vader bij Philips. Dochter Toos is drie jaar geleden overleden, maar er waren nog meer kinderen. Schoenmaker Herps is volgens mij verhuisd naar de Biesterweg. Weet jij ook nog dat waar later Gino zat, Marietje v.d. Grinten met haar man een bakkerij had, dan een klein gangetje en dan de fam. van Breugel of Brugel die in de oorlog "lektoeten" verkochten?
Naam: P. Hertogs
Fanny, volgens mij zat de horlogemaker Herps ongeveer in het midden tussen groentenwinkel Coppelmans en Pietje Rodenburg met zijn kruidenierswinkel. Dit waren woonhuizen waarvan de heer Herps een deel huurde voor zijn bedrijf. Zelf woonde hij in de Biesterweg. Hij is ook een flinke tijd de dirigent geweest van het Stratums Muziekkorps, rond 1955.
Naam: Fanny Bovers
Toen Bert Herps hier zat, was het als volgt: rond 1960 op de hoek Rozemarijnstraat-Leenderweg richting centrum Prinsen met de NSU-garage (toen nog in het oude pand van aannemer Van Moorsel), Linders dierenzaak, Verhagen frietzaak (hier is later Wim Bogers in gekomen met zijn bromfietsen, hij was gehuwd met Miesje Verhagen), opoe Cauwlaars, Coppelmans met zijn groenten- en vishandel, Verhulst sigaren en lectuur, Bert Herps klokken en horlogemaker, dan enkele woonhuizen. In het laatste huis van dit rijtje zaten Piet en Mientje Rodenburg met hun kruidenierswinkel (Piet was ook begeleider bij begrafenissen).
Naam: Jan Kneepkens
De bewoners van de kleine huisjes naast van Happen moesten verhuizen omdat ze werden afgebroken. Ze hebben een tijdje leeg gestaan en was voor ons jongelui toen een leuke speelplek. Ik herinner mij nog dat na kerst, 1 van de huisjes door de buurtjongens werd gebruik al opslagplaats voor de kerstbomen voor de kerstbomenverbranding die elk jaar op "ons" veldje plaatsvond. We struinden dan ook de andere wijken af om kerstbomen te jatten van andere groepen en die op hun beurt probeerden deze weer terug te halen. Maar wij zaten op het zoldertje van die huisjes hen op te wachten met een voorraad stenen en daar hadden ze dus niet van terug. Wij hadden dat jaar een supergrote fik op het veldje. Trouwens de WC's van deze huisjes zaten volgens mij in de kleine schuurtjes achter het huis. Het waren van die houten kisten met een deksel erop die regelmatig moesten worden geledigd. Ik weet nog dat ik samen met Jopie van Happen naast die ijzeren loods een gat in de grond had gegraven en daar een hut van had gemaakt. Toen wij op een keer van school terug kwamen zat de grondhut vol stront. Jef Broeks van het eerste huisje had daar zijn beerput in geledigd. Je kunt begrijpen dat wij om in de trend te blijven daar behoorlijk pissig over waren. Op foto 9959 is een van de 4 kleine huisjes nog te zien. Deze werd destijds niet afgebroken en staat er nog steeds. Hoe oud zou dat huisje eigenlijk zijn?
Naam: Walter van der Elst
De drogisterij op de Heezerweg, daar kon je kaliumchloraat kopen, een van de weinige plaatsen in Eindhoven waar dat mogelijk was. Dit spul was een essentieel deel van de raketbrandstof (meer bommenbrandstof) waarmee we eind jaren 50 experimenteerden. We kwamen helemaal vanuit het Drents Dorp gefietst om dat spul te kopen.
Naam: Hanneke Deen-Hugers
Hallo Jan Teelen. Nog even over Gerard van den Oever, deze was inderdaad getrouwd met Nel Cools en woonde in de Schalmstraat. Ze zijn daar begonnen met een stoffeerderij, ook broer Jan werkte daar. Hij woonde in bij zus Anneke die naast het cafe op de Heezerweg/hoek Rozemarijnstraat woonden. Jan is destijds verdronken in het Eindhoven kanaal. Het bedrijf van Gerard is uitgegroeid tot een heel grote ondernemeing Van den Oever (tentoonstellingbouw), zit in Nuenen volgens mij en is overgenomen door hun schoonzoon die is getrouwd met Petra (vroeger Nelleke) van den Oever. Zij zijn eigenaar van restaurant de Collse Hoeve. De kleindochter van Gerard heeft lang een bloemenwinkeltje gehad op de Aalsterweg, daar heb ik enkele jaren geleden Gerard nog ontmoet. Ondertussn is hij gestorven. Ook Hub was een broer van Gerard, Jan, Toos en Anneke. Hij woonde met zijn vrouw ook in de Schalmstraat. Hij werkte denk ik inderdaad bij Philips en zijn vrouw had bij ons in de straat destijds een snoepwinkeltje aan huis. Zus Toos woonde indertijd in een zijstraat van de Ammaryllesstraat, de Spireastraat of die andere (ik haal ze mijn hele leven al door elkaar die 2 straten). Hallo Jan Teelen. Nog even over Gerard van den Oever, deze was inderdaad getrouwd met Nel Cools en woonde in de Schalmstraat. Ze zijn daar begonnen met een stoffeerderij, ook broer Jan werkte daar. Hij woonde in bij zus Anneke die naast het cafe op de Heezerweg/hoek Rozemarijnstraat woonden. Jan is destijds verdronken in het Eindhoven kanaal. Het bedrijf van Gerard is uitgegroeid tot een heel grote ondernemeing Van den Oever (tentoonstellingbouw), zit in Nuenen volgens mij en is overgenomen door hun schoonzoon die is getrouwd met Petra (vroeger Nelleke) van den Oever. Zij zijn eigenaar van restaurant de Collse Hoeve. De kleindochter van Gerard heeft lang een bloemenwinkeltje gehad op de Aalsterweg, daar heb ik enkele jaren geleden Gerard nog ontmoet. Ondertussn is hij gestorven. Ook Hub was een broer van Gerard, Jan, Toos en Anneke. Hij woonde met zijn vrouw ook in de Schalmstraat. Hij werkte denk ik inderdaad bij Philips en zijn vrouw had bij ons in de straat destijds een snoepwinkeltje aan huis. Zus Toos woonde indertijd in een zijstraat van de Ammaryllesstraat, de Spireastraat of die andere (ik haal ze mijn hele leven al door elkaar die 2 straten). Fanny Bovers, bij ons in de klas zat toch ook een meisje van Herps die woonden in de buurt van de Voorterweg maar volgens mij niet in de Voorterweg zelf. Degene die ik me herrinner uit de Voorterweg was de familie Bell, Rita zat bij ons in de klas de andere zussen bij mijn zussen Margot en Hennie Hugers.
Naam: Fanny Bovers
Een broer van Herps woonde aan de Voorterweg en had twee zoons (kan even niet op de namen komen). Deze broer speelde voor Sinterklaas, toen wij daar eens aan het spelen waren, hebben we de kleren op zolder gevonden. Voor die tijd was dat sensatie, en spannend. Wel woonde enkele klasgenootjes hier in de buurt Marjan Horvers in de Godschalk Rosemondstraat, en Dymphy van der Zijden in de Lodewijk Houbenstraat. En op de Geldropseweg woonden Marjan Sanders, Jolanda Eliëns en Vivian Hijmans.
Naam: Jan Teelen
Hanneke Deen - Hugers, jij bent wel goed op de hoogte met deze familie. Voor zover ik het kan herinneren klopt het helemaal. Dat bloemenwinkeltje van de kleindochter op de Aalsterweg is dat er nog en waar zou dat dan moeten zijn? Ook kan ik mij niet herinneren dat iemand van de familie van den Oever een snoepwinkeltje heeft gehad in de Schalmstraat alhoewel ik mij wel kan herinneren dat vanaf de Heezerweg gezien links in de Schalmstraat ongeveer op de hoogte waar de familie Wildschut woonde een winkeltje was maar ik weet niet te herinneren dat dit specifiek een snoepwinkeltje was. Met betrekking tot de 2 zijstraten van de Amaryllisstraat kan ik je wel uit de droom helpen. Vanaf de Heezerweg is de eerste zijstraat de Spireastraat en de tweede is de Azaleastraat. Dit nooit meer vergeten hoor!
Naam: Hanneke Deen-Hugers
Jan Teelen. Ja dat klopt. Mijn moeder Dien Hugers - van den Berg kwam namelijk elke dag over de vloer bij Nel Van den Oever - Cools. Twee keer per dag dronken ze daar koffie. En wij als nieuwsgierige kinderen konden het niet laten ze bijna elke dag na school, achterna te gaan. Zo hebben we de familie van den Oever natuurlijk goed leren kennen. Anneke poetste op vrijdag bij Nel en Jan werkte in de stoffeerderij (hij noemde mij altijd zijn "dasje"). Het snoepwinkeltje van de vrouw van Hub was inderdaad naast de familie Wildschut. Het was dus inderdaad de Azeleastraat waar Toos van den Oever woonde, volgens mij hadden zij twee zonen. Het bloemenwinkeltje is er niet meer. Het zat volgens mij in de rij van Van de Molengraft, richting Aalst, naast of een huis verder van Rozenstein af. Tussen van de Molengraft en Rozenstein dus. De schoonzoon van Gerard en Nel heet Henri, achternaam ben ik even kwijt. Hij is ook begonnen bij Gerard in de stoffeerderij, alhoewel ze toen al veel tentoonstellingen deden. Mijn broertje werkte daar nog weleens mee in de weekeinden en van hem ken ik vele verhalen over hoe dat daar toeging. Als er een tentoonstelling was geweest bleven er nog wel eens matten (kokos) over of vloerbedekking. Die belandden dan bij ons in huis omdat Gerard mijn moeder een warm hart toedroeg. Gerard was een lieve man die graag voor anderen, die het wat minder hadden, zorgde.
Naam: P Hertogs
Beste Hanneke, als met Van de Molengraft bedoeld wordt de audiozaak op de Aalsterweg dan is die zaak rechts en Rozenstein links van de de weg richting Aalst. U bedoelt denk ik de cafe van Harrie van den Eijnden. Wat betreft de bloemenzaak zie foto 1924.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Hanneke, ik denk dat jij je vergist. Het rolschaatsbaantje was langs café Hoogenkamp en dat lag aan dezelfde kant als Van de Molengraft.
Naam: Fanny Bovers
Allereerst de zonen van Herps waren Ben en Hans. Wat betreft van de Molengraft, die heeft eerst een klein platen winkeltje gehad aan de linkerkant van de Aalsterweg komende vanuit het Centrum, iets voorbij waar nu Gunnenman zit. Dus een flink eind van Rozenstein, ze zijn ongeveer rond 1966 naar de overkant gegaan, op nr 96 waar ze nu nog zitten. In dezelfde tijd is vanaf de Leenderweg Coppelmans groente en vishandel naar hier verhuisd. Voorheen zat in een van deze huizen van Heeswijk met een stomerij, en Hanneke hun dochter Jorien van Heeswijk zat bij ons op school. En voorbij zaal Hogenkamp naast de rolschaatsbaan woonde Moniek van Oss, die ook bij ons op school zat.
Naam: Hanneke Deen-Hugers
ok, dan bedoelde ik dus zaal Hoogenkamp, sorry. Fanny was Jorien het kind dat op enig moment een kindje heeft gered dat in het water was gevallen? Ik kan me vaag iets herrinneren hierover en dan komt meteen de (niet veel voorkomende) naam Jorien bij mij naar boven.
Naam: Joke Teelen
Hanneke ,wat jij schrijft dat kan kloppen. Volgens mij was een zoon leraar. Diens vader was bij de verzekering, en een paar huizen verderop woonde een zuster van hem en die was getrouwd met Walraven. Zij heette Doortje Vermeulen, dat was een heel mager vrouwtje. Maar die hebben ook een kind wat verdronken is in de vijver in het stadswandelpark.
Naam: Hanneke Deen-Hugers
Joke, dat klopt wat je zegt over Doortje Vermeulen maar volgens mij is zij vroeg gestorven en is Walraven hertrouwd. Van dat kind herinner ik me vaag iets maar dat weten mijn zussen waarschijnlijk beter dan ik. Ik herinner me alleen mevr. Walraven (de 2e) en daar had ik voortdurend bonje mee omdat ik stond te ballen tegen de blinde muur van het huis van Van Berlo, naast Walraven. Mw. Walraven is menigmaal bij ons thuis aan de deur geweest om te melden dat die kleine heks (ik dus) weer tegen de muur had staan ballen en dat ze dat niet wilde.
Naam: Luc Kneepkens
Nr 109 de Knoop textiel. Om nog een stukje van de Heezerweg in te vullen, kan ik nog melden dat op huisnummer 109 de Knoop was gevestigd, een kleinvak winkeltje met knopen ritsen garen panties lakens etc. Nr 111a het schuimrubberhuis fam. Keeman, nr 107 Weeken fietsen en gashaarden. Ik ga binnenkort langs om de andere nummers te checken, ik was hier kind aan huis van ± 1965 t/m 1981.
Naam: Fanny Bovers
Joke Teelen, ik meen me nog te herinneren dat de leraar Johnny Vermeulen was. Volgens mij zijn zijn ouders omgekomen bij het bombardement van 19 september. Zij woonden op de Leenderweg. Hij is toen bij de fam. Vermeulen in de Schalmstraat grootgebracht. Ik ga dit nog navragen.
Naam: Jan Melskens
Bij toeval kwam ik op deze site terecht en heb geboeid de interessante verhalen gelezen. Tot 1965 heb ik op de Heezerweg 158 gewoond, een sigarenwinkel recht tegenover een aantal winkels die in mijn herinnering vanaf de 1e Wilakkersstraat begin/midden vijftigerjaren waren: Bloemist Waterschoot, Café en slijterij Maas, schoenmaker van Erp, slagerij van Hoorn, viswinkel Koelewijn op 101, kruidenier/groentenwinkel op 103 (Klaas en Engeltje en zoon klaas deden de winkel en zoon Elso ventte met een wagen groente en fruit}, op 103 (een woonhuis) woonden Wim en Greet van Putten en zoon Antoon, op 107 Weeken fietsen en electriciteitsartikelen, dan een smal straatje om de achterzijden van de winkels te bereiken, dan stoffen en fournituren de Knoop (ik dacht dat zijn naam Huub Kneepkens was) daarna Gerrit van Putten, broer van Wim en Tonnie die vooraan een sloperij had, dan van Rooij later cafetaria. Naast ons op 160 woonden Anna en Marinus de Wert met 4 kinderen, Jan, Loek en Ad die een van de eerste wegenwachters was. Hun jongste zusje Coby is helaas vroeg gestorven. Op 162 Pardoel en op 164 Vlemminx. Op 156 woonden Betje en Jan Huibregts met een dochter Lies, op 154 Jan en Anna van Roozendaal, ik meen 4 kinderen Wim, Theo Inneke en Toon, dan Dien en Jan, daarna de famile Kuijs met veel kinderen. Verder in het rijtje Heesterbeek, Harks, Verbeek (Rein zat bij mij in de klas), Lodewijks met Tonnie en Coby. In 1947 zat ik op de kleuterbewaarschool bij de nonnen in de Gasthuisstraat, daarna de 1e klas in de Sage ten Broeklaan. Na Pasen verhuisd naar de O.L.V. van Fatimaschool in de Hubertusstraat 45. Ik herinner me nog een aantal namen van onderwijzers [misters] zoals Vriens, v.d. Berk, van Santvoort Engberts en Brocken, die ook schoolhoofd was.
Naam: Sieni v.d. Hurk- v. Dommelen
Jan Teelen en Jan Kneepkens, kunnen jullie je op de Heezerweg tussen het pad naast het huis van de Rooij en de Heistraat Nellie van Luik (gitzwart haar en een echte dame) die bij haar moeder woonde, niet meer herinneren? Ik weet geen huisnummer meer. Nadat haar moeder gestorven is, ik meen zo ongeveer in 1941, werd zij mijn buurmeisje (nr. 52), omdat zij toen bij haar vriendin Mies van Hal is gaan wonen.
Naam: Peter Vermeulen
Het werd tijd om de oorspronkelijke foto te vervangen door een beter exemplaar. Zo kunnen we weer een jaartje vooruit met wellicht nieuwe gezichtspunten.
Naam: Fanny Bovers
Hallo, even een correctie, er is maar één kapper Vermeulen op de Leenderweg en dat is Tom Vermeulen uit de Biesterweg. Deze zaak zit op de hoek Leenderweg, Edelweisstraat. Was in de zeventigerjaren de eerste kapper die ook een schoonheidsalon bij zijn zaak had. Op het stuk Leenderweg vanaf de Heistraat tot de Lupinestraat heeft geen kapper gezeten. Op de hoek zat eerst een kruidenier, daarnaast vd Voort elektra, deze heeft later het hoekpand erbij genomen en de zaak uitgebreid. Verhees meubelen, een woonhuis dan een winkel voor woning stoffering, Jan Heineman met textiel en lingerie, dan enkele woonhuizen en dan weer twee winkelpanden. Waar diverse winkels in hebben gezeten.
Naam: P Hertogs
Fanny, jij hebt het over een latere periode.In 1944 was er wel zeker een kapper Vermeulen in dat rijtje huizen voorbij de Heistraat. Bij het bombardement van 19 september 1944 is kapper T.Vermeulen (41jaar) zijn vrouw O.Vermeulen- Krettek (38jaar) en twee van zijn kinderen 10 en 6 jaar oud omgekomen. Elke woensdagmiddag werden de jongens uit de buurt geknipt en om de jeugd dan stil te houden liet hij Pauw de Kanter uit de Spireastraat in zijn zaak optreden. Pauw was toen al een slangemens en hij heeft later in veel beroemde circussen met veel succes gewerkt.
Naam: Margo Jansen-Hugers
Het snoepwinkeltje in de Schalmstraat was van Betsie van den Oever, een zus van Gerard van den Oever. Wij hebben menig verjaardagsfuifje gevierd in de werkplaats van van den Oever. Ook werkte bij van den Oever Theo Couwenberg, hij woonde in de Spireastraat, hij heeft nog wel eens een stoeltje voor me bekleed. Zij hadden drie kinderen Thea, Tiny en Willy
Naam: Sieni v.d. Hurk- v. Dommelen
Na informatie ingewonnen te hebben bij Frans de Wit, ook een oud bewoner van de Schalmstraat, kan ik mededelen dat Johnny Vermeulen (inmiddels overleden) onderwijzer was. Zijn vader heette Janus en was inderdaad verzekeringsagent. Willy was het aangenomen kind, hij was ook onderwijzer. Zijn ouders met 2 kinderen zijn inderdaad omgekomen bij het bombardement van 19 sept. 1944. Zijn vader had een kapperszaak op de Leenderweg, voorbij de Heistraat.
Naam: Riet Smulders
Ik zit zo te lezen, wel interessant allemaal. Ik kom uit de Tulpstraat en ik kan me ook nog een kapper herinneren op de Leenderweg, was dat niet van der Heijden op de hoogte van de automatiek waar je ook varkenspootjes kon trekken, haha voor een kwartje bij de Plaza en op de hoek zat een autowinkel BSA of iets dergelijks. Ook herinner ik me de Fam Herps nog, Huubke die niet zo oud is geworden. Ik vraag me ook af naast Weken de fietswinkel zat toch ook een groentenwinkel?
Naam: Riet Smulders-Saasen
Ja klopt ik weet het ook nog maar ik kan me de naam niet meer herrineren. Het was niet van de Lubbe he????? Die zaten volgens mij naast Kuipers van de Heuvel op de Leenderweg waar ook nog de Gruiter zat met het snoepje van de week. Ik ben in de Tulpstraat geboren. Joke op nummer 11 woonde Fientje Teelen was dat niet een Tante van Jou? Ik woonde op 7.
Naam: Eugéne Peters
Hallo mensen van de Heezerweg! Ik ben Eugène Peters en heb vanaf 1951 tot 2002 op de Sint Servaasweg gewoond. Dus ik ken de Heezerweg ook zo'n beetje. Als kind ging ik naar de kleuterschool aan de Gashuisstraat, de zogenoemde Montessorieschool van zuster Huberta en juffrouw Toos. Die school kostte een rijksdaalder per maand of een gulden. Dat weet ik niet meer. Je had er ook een Fröbelschool. Die was gratis. Hier zwaaide zuster Abessien de scepter. Deze school was bij de eerste ijzeren poort vanaf de Heezerweg, de Montessori was bij de tweede ijzeren poort. Naast de kleuterschool stond het bejaardenhuis van de zusters. Van welke orde deze zusters waren weet ik niet meer. Het meeste wat me is bijgebleven is dat er op de hoek van de Sint Servaasweg de familie Stuurstraat woonde. Ik spreek over 1951. Dan had je rechts (vanaf de servaasweg) vishandel Koelewijn. De vis werd bewaard in lange, smalle badkuipachtige reservoirs. Dan had je een sigarettenwinkeltje van Van Putten, de fourniturenzaak "De Knoop" van Kneepkens, de groentenzaak van Muller met een heuse elektrische aardappelschilmachine. In mijn tijd ging nog een zekere Harrie met paard en wagen met de groente de deuren af. Het paard heette Lies. Naderhand is Muller een supermarktje begonnen. Ze woonden er rechts van in een nieuw of gerenoveerd pand. Ik geloof dat de firma Weken er al was naast De Knoop. Dan had je ook nog het café van Maessen, naderhand begonnen die ook een slijterij naast het café. Daar stond de dochter van Maessen in. Verderop in de richting van de Gasthuisstraat had je woonhuizen. Op de hoek van de Schalmstraat was er ook een zaak die "De blijvende Concurrent" heette. Ik weet niet precies meer of die er toen al was. Later in ieder geval wel. Die zaak verkocht manifacturen. Verderop had je bakker Gino, waar wij voor openingstijd van de winkel, in de bakkerij zelf, brood gingen halen. (knipmik) Op de hoek van de Heezerweg en Gasthuisstraat was bakkerij Theuns. Als het Sinterklaas ging worden rook je tussen Gino en Theuns de speculaas. Voor de kleuterschool had je aan de rechterkant een slagerij. Ik ben vergeten hoe die heette. Van Leeuwen? In de loop van de jaren zijn er heel veel zaken gesloten en kwamen er nieuwe voor in de plaats. Ik herinner me dat er ook een schoenmakerij Herps was in het rijtje tusssen Muller en Maessen. Weten jullie dat die een verhuisbedrijf hadden naderhand? Ik meen dat die hun wagens stalden acher de hoek van de Schalmstraat-Heezerweg. Was daar niet later ook een kolenhandel? Als je de Servaasweg uitliep, richting Gasthuissstraat, had je links grote woonhuizen. Naderhand kwam er op de hoek van de Lupinestraat-Heezerweg slijterij Van de Velden. Ik weet niet wie er allemaal in die grote woonhuizen woonden. Er zat in ieder geval een fotograaf, Radar. Naderhand Drossaers en Nita Gems. Ook herinner ik me namen in die woonhuuizen van Donné, Houtman, die hadden ook een byouterie op de boulevard aan de Heezerweg. Zegt iemand de naam Roelie Driessen iets? Die zat bij mij in dezelfde klas op de Fatimaschool. Op zijn verjaardag heb ik bij hem thuis nog kersenvlaai gegeten. Dan had je op de hoek van de Heezerweg-Heistraat de kruidenierswinkel van Van Gestel van de Akker. Deze zaak werd ook wel "Sjaantje" genoemd omdat hun dochter Sjaantje ook in de winkel hielp. Die mevrouw Mietje of Mientje was een echte schat. Je kon er ook losse sigaretten kopen voor een cent per stuk. Meneer van Gestel, altijd in een gele stofjas, vond ik minder sympathiek. Naar ik meen is die dochter Sjaantje heel jong gestorven. Ook hadden ze in de Heistraat in het raam van het woonhuis een luikje waar zondags ook zaken werden gedaan als je iets vergeten was in huis te halen of onverwachts bezoek kreeg. Verderdoor had je die kleinere huisjes waarvan ik me de namen van Pardoel, Roozendaal, Harks en Kuis nog herinner. Veel kinderen hebben bij mij in de klas gezeten. Ook drogisterij Mandigers herinner ik me goed. Hadden die niet twee zoons en een dochter? De jongste zoon is ook heel jong gestorven. Dan had je verderop een kruidenier Verbaal, later de Centra. Op de hoek van de Heezerweg -Rozemarijstraat had je café Oud Stratum van mevrouw Stratman, niet Straatman. Ik weet zeker dat ik een heleboel oversla. Het was een gaan en komen van gezinnen en zaken. Als van de Servaasweg links de Heezerweg opging woonde er aan de linkerkanr richting rondweg (toen nog niet) o.a. koster Wim van de Molengraft (van de Fatimakerk) van de Wiel, Van Hoek, Constant en kapper Jo Bevers. Die hadden vroeger de zaak bijna waar nu de rondweg is. Later zijn ze richting Servaasweg gegaan waar Pieter Bevers pa opvolgde. Aan de overkant zat het Timmerbedrijf Kok en bakkerij Janssens. Zomers werd er naast die bakkerij ijs verkocht. Je kocht daar een ijslollie voor 5 cent en andere ijsjes, ik meen van Ola. Natuurlijk weet ik meer van de Sint Servaasweg in de begintijd 1951. Ook weet ik veel van de Fatimaschook van meneer Brokken. Als iemand belangstelling heeft, email me.
Naam: Peter van Happen
De laatste keer dat ik Jantje van Accufit heb gezien is zowat 6 jaar geleden bij de plantsoendienst van de Ergon. Het huisje dat nog op Heezerweg 98 staat was ons ouderlijk woonhuis. Daarnaast stonden er nog 4 huisjes. De huisjes van van Bruegel en Sjef Broeks werden afgebroken voor de Amarylisstraat. De andere 2 werden op het laatst door ons Sjaan Jo en Toos en Jan bewoond want onze Noud en ik hebben die laatste 2 zelf gesloopt. In het veldje achter ons liep een paadje van café Teelen/Boons tot aan de Plaza. Bij de Azaleastraat ongeveer was vroeger een tuin met een stal er op en afgerasterd rondom. Die tuin was van de fam.Sanders uit de Biesterweg, we noemden hem "De Heerboer". Het voetbalveldje lag achter ons aardappelhok en hadden we zelf vlak gegraven.
Naam: Joke Teelen
Peter hebt helemaal gelijk van die twee huisjes. Dat was inderdaad Sjef Broeks, maar dat andere was niet Bruegel maar van den Boogaard. Maar dat jullie Toos en Jan daar gewoond hebben dat weet ik nog wel. Maar jullie Sjaan en Jo dat weet ik niet. Woonden die soms in het huisje van Smulders? Verder weet ik nog heel veel van de Heezerweg.
Naam: Peter van Happen
Hoi Joke. Natuurlijk was dat familie van den Boogaard, dat was ook het huisje waar de kerstbomen lagen voor de verbranding. Het huisje van ons Sjaan en Jo was van Anneke van den Oever. Die is toen in het huis van hun Jantje gaan wonen toen die overleden was, naast Stratman. In het huisje van Smulders is ons Toos en Jan komen wonen, dat was voor ons Sjaan en Jo. Zijn wel samen naar Woensel verhuisd. Volgens onze Noud lag het MADJOE veldje, waar nu 2 flats dwars op de Piuslaan staan zeg maar naast het oude Omroep Brabant gebouw.
Naam: Jan Kneepkens
Voor de slagerij in de Gasthuisstraat zie ook commentaar bij foto 1428
Naam: Jan Kneepkens
Toontje was in in mijn jeugdjaren samen met Jopie van Happen mijn vriend. Ik realiseer mij nu dat het gezin Mandigers uit 6 personen bestond en allemaal boven de drogisterij woonde. Dat moet behoorlijk krap zijn geweest. Ze hadden bij Mandigers ook een valse Duitse Herder die regelmatig uitbrak en andere honden aan viel. Dan werd mijn vader Piet gewaarschuwd die dan de vechtende honden uit elkaar trok. Ik stond altijd vol verbazing te kijken dat hij dat durfde. Was Treesje Mandigers niet die hele magere dochter van Mandigers? Hoi Peter van Happen. Weet je nog dat je mij nog wel eens vioolkist als bijnaam had gegeven omdat mijn vader viool speelde. Mijn vader is in 2003 overleden maar z'n violen heb ik nog en als ik ze weer eens in m'n handen heb mijmer ik nog wel eens naar die tijd en komt jouw naam nog wel eens naar boven. Jij was toch kameraad met ene Harks en Anton Verbaal van de Heezerweg? Volgens mij moeten jullie in de familiealbums nog vele foto's van de Heezerweg hebben. Vooral met jullie groentenkarren met de paarden en groentenwinkel en jullie blinde familielid die borstels maakte in een hok achter jullie huis.
Naam: Eric van Schijndel
Het moet in 1959 of 60 zijn geweest dat mijn vader de slagerij van van Hoorn, naast de viszaak van Peter Koelewijn heeft overgenomen. Het viel samen met de tijd dat de Heezerweg werd opengebroken en dat deed samen met de opkomst van de supermarkt, de zaken geen goed. Wie heeft er nog foto's van no 99 was het geloof ik, uit die tijd?
Naam: Anny Meijer
Ik weet nog dat ik als kind met een hele grote tas wasgoed naar de wasserij op de Heezerweg moest. Ik weet niet meer waar die precies was. Jullie weten dat vast nog wel. Het was altijd best gezellig daar. Chocomel uit de automaat voor een dubbeltje, waar heb je dat nu nog.
Naam: Rudy Driessen
Hallo [ex] bewoners, van de Heezerweg. Ik heb de verhalen gelezen, [nu pas] het valt mij op dat er veel reactie op is gekomen. Graag wil ik reageren op een vraag van Eugéne Peters, ik heet niet Roeli maar Rudy Driessen, mijn moeder was een Duitse en noemde mij Roedie. De familie van Gestel bestaat nog uit Betsie Sjaan Mia Henk Ad. Dat luikje waar over geschreven wordt dat klopt, dat werd gebruikt voor wisselgeld voor de automaat. Bij meneer van Gestel alleen geld, Sjaantje en Betsie [bv] snoep. Ik kom weleens in het stadspaviljoen en hoop dan oude bekende te zien, maar heb alleen Jan.vd.Kerkhof ooit gezien uit de Heistraat. Misschien een [Tip stadspaviljoen] op een zondagmidag. Wie kent nog de fam op 191 [Truus Corrie Sjannie Franssen] Of op 162[de fam de Smet Egmond]en op 176 [fam Breemen Corrie Marian en Joke]. PS Niet overdrijven Jules Muis zie Heezerweg [2]
Naam: Jan Teelen
Na het nogmaals doorlezen van de bovenstaande reacties komt bij mij de vraag naar boven of er iemand iets kan vertellen over zoons van Trina en Frans Smulders die tegenover ons woonde op de hoek van de Schalmstraat en de Heezerweg. Als ik mij niet vergis heette die Michel en Frans maar ik kan mij dus ook vergissen. Ook zou ik nog wel eens iets willen lezen over onze andere overburen die in het kleine huisje woonde op de andere hoek van de Schalmstraat en de Heezerweg. Ik meen dat die Koks heetten en dat 1 van de kinderen destijds naar de Biesterweg is verhuisd.
Naam: Paul Draaijer
Voor Van Erp van de gelijknamige muziek winkel annex -school zou wat mij betreft een standbeeld opgericht kunnen worden! Op de leskamer op de eerste verdieping (inclusief opklapbed) moeten hele generaties eindhovenaren de eerste beginselen van de muziek zijn bijgebracht. Het winkeltje was piepklein, helemaal volgestouwd met instrumenten. Voor de lessen liep je gewoon door, de trap op, waar foto's van het Tivoli Jeugdorkest en de Echo van het Zuiden hingen. Tijdens het lesuur speelden rond 6 leerlingen om de beurt, ieder op zijn eigen instrument, het die week ingestudeerde stuk voor waarna Van Erp een cijfer gaf en dat opschreef op je kaart. Om onder de 8 te komen moest je het behoorlijk slecht doen; meestal varieerden de cijfers tussen 8, 8+, 8 1/2, 9-, 9, 9+ en 9 1/2. Aan het eind van de maand rekende hij het gemiddelde uit en de beste kreeg een eierdopjes-groot trofeetje mee naar huis. De volgende maand moest je die weer inleveren, totdat je hem 3 keer had gewonnen want dan mocht je hem houden. Tussendoor vond Van Erp altijd tijd om grappen te vertellen. Later kwam ik hem nog vaak op straat tegen en tevens op de tribune van EVV Eindhoven. Een markant figuur. Zijn zoon Michiel is nu overigens een succesvol televisiemaker, begrijp ik.
Naam: Peter van Happen
Hoi Jan, je vroeg naar Fam Koks. Dochter Toos woonde op Biesterweg 6. Zoon Toon woonde op Biesterweg 10 en die is verhuisd naar de wijk tegenover de Obam Aalsterweg. Trina Smulders had 2 zoons. Michel is tegelijkertijd als onze ome Wim eind jaren vijftig naar Australië gegaan. Zoon Frans is verhuisd naar de omgeving Groningen, dat is alles wat ons Nel nog wist. Hopende weer iets toegevoegd te hebben. Ons Nel gaat verhuizen dan kunnen er nog foto's boven water komen.
Naam: Wil Steegers-Brugel
Dag ex-bewoners van de Heezerweg, ik ben Wil (Willie) Steegers-Brugel, dochter van Nil en Mien Brugel-van Mierlo. Wij woonden vanaf ongeveer 1936 tot 1952 op de Heezerweg 46 naast het café. Wij moesten verhuizen omdat er enkele huizen, waaronder ons huis, werden afgebroken om plaats te maken voor een houtfabriek. Wij zijn toen verhuisd naar de Hoefkestraat. Mijn ouders kregen op de Heezerweg samen 1 zoon, Paul, die op 4-jarige leeftijd is overleden. Hierna kregen zij nog 1 zoon, wederom Paul, en nog 1 dochter, ikzelf in 1945. We hadden meer familieleden van ons in deze straat wonen. Mijn oom Rinus en tante To Brugel, zij hadden 5 zonen, Paul, Sjaak, Wim, Riny en Thieu en 2 dochters, Zus en Ria. Tante To verkocht inderdaad de lektoeten zoals al eerder door iemand is opgemerkt. De zonen Sjaak en Riny zijn inmiddels overleden. Tevens woonde er ook mijn oom Theo en tante Sjaan van Mierlo. Zij woonden op de Heezerweg 34 en hadden 3 dochters, Mien, Zus en Thea en 2 zonen, Theo en Willeke. Willeke is vroeg overleden. Mien en Zus zijn inmiddels ook overleden. Mijn opa en oma van Mierlo-Karsmakers woonden naast ons op de Heezerweg. Ik heb nog veel mooie herinneringen aan deze tijd en na het lezen van jullie verhalen komt alles weer zo levendig naar boven!
Naam: Edmons De Smet
Leuk om alle verhalen te lezen over de Heezerweg. Ik woonde met mijn oma en opa, moeder en oom op Heezerweg 166. Mijn oom, Rene De Smet, was een bekende muzikant in het Eindhovense. Mijn moeder werkte bij de Etos in de Leeuwenstraat (Tivoli). Met Rudy Driessen heb ik nog samengewerkt bij de Peugeotgarage Nefkens in Eindhoven. Onze buren op 168, de Fam. Christiaans, hadden een dochter en die heette Corrie. Ik heb op de Fatimaschool gezeten en tot 1953 op de Heezerweg gewoond. Een leuke tijd en met plezier denk ik daaraan terug.
Naam: John Van Der Kruis
Hoi leuk om dit alles te lezen over de Heezerweg. Ik ben hier namelijk geboren en wel op nummer 19, het eerste huis langs het kerkplein, precies op de plek waar nu het Heilighartbeeld staat. Dit stond vroeger op de hoek van de Gasthuisstraat en de st Jorislaan, Ik heb daar gewoond tot mijn 14 jaar. Toen is alles afgebroken, het was een blok van 4 huizen met gezamenlijke achterom, dat kon toen nog. Mijn opa en oma woonden op nummer 35, het vrijstaande huis tegen over foto Radar.
Naam: Tini van Rooij
Vandaag geplaatst foto 15286. Deze geeft een mooi beeld van de rechterkant van de Heezerweg een stuk terug.
Naam: Henk van Loon
Ontzettend leuk en intressant om al die herinneringen te lezen over de Heezerweg en onmiddellijke omgeving, Ik heb mijn kleuterjaren daar beleefd, ik woonde op (79?) schuin tegenover drogisterij Mandigers, mijn ouders woonden "in" bij mijn Opa en Oma (Opoe!)van de Sande, kan me nog goed herineren onze linkerburen een weduwe Truus met haar twee dochters wiens namen ik niet meer kan ophalen en aan de rechterkant Harrie en Miena v/d Heuvel. Ik ging op de Gasthuisstraat naar de kleuterschool bij de Nonnen, Zuster Valentina was een favoriet van me, en heb nog contact met haar gehad tot vele jaren later via mijn tante Thea die werkzaam was in het klooster in de Gasthuisstraat. Mijn ouders hebben het huis in de jaren 48/49 geruild met Loodgieter v/d Vleuten, die van twee panden een zaak heeft opgezet, vandaar dat we toen verhuisden naar de Margrietstraat, ben later op 18 jarige leeftijd naar Australia geëmigreerd, waar ik nu nog verblijf en vind het bijzonder geweldig om op vakanties in Nederland door de oude vertrouwde buurten te "dwalen"
Naam: Gerard van der Schoot
Lucas en An van de Linden hebben inderdaad op de Heezerweg hun eerste Horloge- , Klokken- & Juwelenzaak tegenover de 1e Wilakkerstraat gehad. Maar ze verkochten ook Gero Cassettes (bestek). En dat niet alleen, Lucas was een vakman in het repareren van horloge's en klokken. Hij was geen opticien. Voor dat ze daar de winkel openden was het een gewoon woonhuis. Ik ben vaak genoeg in de eerste winkel geweest, ook toen de winkel opgebouwd werd, want mijn vader heeft meegeholpen met het verbouwen van de winkel. Lucas was een neef van mij. Ik kan ook vertellen dat ze in die tijd boven de oude winkel woonden. En later zijn ze inderdaad naar de Heezerweg Boulevard verhuisd. Helaas is Lucas op een trieste wijze om het leven gekomen. Dan kan ik ook nog iets vertellen over An. An is de dochter van Truus van Berkel. De moeder (Truus) van An was de uitbaatster van het café Het Rozenknopje op de hoek van de Hoogstraat – Gestelsestraat en heel vroeger heeft ze een café op de Woenselsestraat gehad. En Lucas zijn ouders en zijn broers hadden vroeger ook een Horloge-, Klokken- en Juwelenzaak op de Tongelresestraat.
Naam: Jo Geerings
Het Café waar men op kijkt heette in de oorlogsjaren Anneke Maas. Genoemd naar de eigenares Anneke Maas en haar dochter Annie. De dochter is later getrouwd met Jo Kaart die afdelingsbaas was bij Mignot & de Block Sigaretten Fabriek. Mijn moeder was in die tijd de vriendin van Anneke. Later was het 't "Schaap met de vijf poten".
Naam: Jan Teelen
Ik ben in 1946 in dit cafe geboren en heb er tot mijn dertiende verjaardag gewoond. In die tijd heette dit cafe St. Joris en is het later, nadat mijn oom en tante het hebben overgenomen, 't Schaap met de vijf poten geworden. Ik heb toch een beetje mijn twijfels over de situatie want voor zover als ik mij dat kan herinneren is er nooit een zij-ingang geweest, maar wel een achter ingang.
Naam: Jan Teelen
Ik ben in 1946 in dit cafe geboren en heb er tot mijn dertiende verjaardag gewoond. In die tijd heette dit cafe St. Joris en is het later, nadat mijn oom en tante het hebben overgenomen, 't Schaap met de vijf poten geworden. Ik heb toch een beetje mijn twijfels over de situatie want voor zover als ik mij dat kan herinneren is er nooit een zij-ingang geweest, maar wel een achter ingang.
Naam: Jan Teelen
Ik heb nog eens navraag gedaan met betrekking tot de zij-ingang maar mijn zwager zegt dat die al voor dat de oorlog was uitgebroken. Op Heezerweg 104 woonde hij en kon zich niets herinneren dat er iets op wees dat er een zij-ingang is geweest. Wel kon hij zich herinneren dat de vorige bewoonster Anneke Maas heette en dat volgens hem het cafe toen De keizer heette. Als je het gebouw nu nog bekijkt, dan is er ook niets te zien dat er destijds een dergelijke verbouwing heeft plaatsgevonden.
Naam: Hanneke Deen-Hugers
Er was een achteringang in het cafe, maar dat is later aan het oog onttrokken doordat deze in een soort magazijn/garage uitkwam. Daar had je een zij-ingang waardoor je binnen/buiten kon vanuit het magazijn/garage. En binnen had je dan een deur met glas waardoor je achterin het cafe binnenkwam.
Naam: Loek de Wert
Wat een prachtige site. Via deze site heb ik contact gehad (60 jaar niet gezien of gesproken) met mijn toenmalige vriend Toon Herps, zoon van de schoenmaker op Heezerweg 97, en ook met zijn zus Tilie. Zij had nog een foto van mij bij zich die ik als 13 jarige aan haar gegeven had. Want als we groot waren gingen we met elkaar trouwen. En ook nog is langs geweest Edmond De Smet (Heezerweg 166). Dus die "oude doos" was wel erg groot.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Niet één foto op de site gaf aanleiding tot zoveel herinneringen en daardoor de nodige reacties. Dat er zoveel winkels waren wist ik niet. Ik woonde wel in Stratum maar niet direct in de buurt. Ik kan me nog wel herinneren dat er een klein winkeltje was waar we altijd verf en tex kochten. Geweldig advies kreeg je en het was er niet duur. Er werd ons daar o.a. verteld dat je voordat je ging schilderen of texen eerst moest afwassen met St Marc. Een tip die we nog altijd ter harte nemen. De naam van de winkel weet ik niet meer.
Naam: Jan Teelen
Inderdaad drogisterij Mandigers verkocht ook verf e.d., de zoon Jan ging ook hier en daar schilderen en ook glas plaatsen. Als ik mij niet vergis, is heel vroeger Frans Sanders medewerker geweest bij Mandigers en in een later stadium is die op de Leenderweg voor zichzelf begonnen met verf en behang.
Naam: E.Peters
Dat klopt. Mandigers verkocht niet alleen drogisterij-artikelen maar ook verf en behang. Hij verhuurde ook behangtafels en verkocht behangplak.
Die zaak van Bakermans kwam pas veel later. Die zaak moest je met een verhoginkje binnen via een klein nisje. Als het regende kon je daar, als je met de bus mee moest, schuilen. Die zaak lag tegenover bakker Janssens en timmerbedrijf Kok.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
De verfwinkel die ik bedoel moet Bakermans geweest zijn. Ik herinner me inderdaad dat er altijd alleen een vrouw in de winkel stond en ze verkochten zeker geen drogisterij-artikelen. Kijk ook eens naar foto 3035 en foto 14420 voor mooie overzichten van de gehele Heezerweg.
Naam: Peter van Happen
Frans & Toos Bakermans zaten tegenover Janssens en Kok. Zijn jaren tachtig naar Twickel naast de Honda garage verhuisd zonder winkel.
Frans is twee jaar geleden met pensioen gegaan en woont nu in Meerhoven op een appartement. Ik heb ze in het Ooievaarsnest altijd als klant gehad, zodoende dat ik het weet,en het gaat het nog steeds goed met ze.
Naam: Jan Kneepkens
Peter, heb jij ook nog met de groentenwagen rondgereden? Ik kan mij nog herinneren dat jullie de loods achter de Heezerweg gingen bouwen en dat daar precies 2 groentenwagens in pasten. Jullie kregen daar ook een koelcel wat in die tijd toch echt wel een luxe was. Ik herinner mij ook nog dat om de paar dagen bij café Boons de ijsblokkenwagen kwam om het bier koel te kunnen houden.
Naam: Rina van Alphen-Kessels
Heb alle reacties hier boven gelezen en er diverse herkenbare dingen. Wat ik wel mis is de winkel van W. Maas of Maes die tv's verkocht. Mijn ouders hebben daar hun eerste zwartwit toestel gekocht. Ik dacht dat de winkel naast de fietsenzaak van Weken of in de huizen net daarna zat. Wij woonden in Tivoli maar gingen vaak op de Heezerweg de boodschappen halen.
Naam: Kneepkens Luc
Peter van Happen, je schreef: "want onze Noud en ik hebben die laatste 2 zelf gesloopt" klopt het dat daarbij een zijgevel is omgevallen waarbij een gemeentelijke lantaarnpaal is gesneuveld? lol. Dat meen ik me nl. te herinneren, zo'n groene gietijzeren paal op een meter boven de grond doormidden.
Naam: Gerrit Pardoel
Wat een reacties,wat een site. Ger Pardoel is de naam, de jongste van de familie en we woonden op nr.162. Naast ons op nr.160 de Wert en op nr.164 Vlemmings. We waren met zevenen, ouders en 5 kinderen. Moeder was er een van Van Berlo uit de Schalmstraat. En wie weet nog van de drankenhandel Vromans in de Heistraat? Om daar rond te lopen was ongelooflijk als klein menneke. In de Heistraat woonde ook de familie Bunnik (aannemer). Toen ik elf jaar was zijn we verhuisd naar de
Offenbachlaan in Gestel.
Naam: Ashkan
Er is rond 1960 een verandering geweest bij het aansluitpunt van Heezerweg met Stratumsedijk en Sint Jorislaan. Het gaat om een gedeelte van Heezerweg die voor de kerk langs ging en dat destijds veranderd is. Weet iemand hoe het komt dat nu een deel van Heezerweg als fietsenpad en looppad wordt gebruikt?
Naam: Henny Vossen
Beste mensen, ik heb mijn tijd ook doorgebracht op de Heezerweg 122. Buren waren: de fam Bogers en de fam v Rooy, daarnaast t winkeltje van Verbaal, dan fam Rijks, fam die kennelijk vergeten is, de fam Loos. Mevr Loos was een duitse, dat was toen erg. De rest weten jullie al. gr. Henny Vossen
Naam: Ron Vernie
Even terugkomen op café het Schaap met de vijf poten. Ik kan me herinneren dat eind jaren 70 de familie Van Kilsdonk in dat café zat. Ze hadden een dochter die Karin heette waardoor ik ook door die ingang aan de zijkant naar binnen kon. Haar vader zat volgens mij ook in de speelautomaten en het gezin woonde volgens mij niet boven het café, maar in de Hadewychlaan. Toen waren er 6 café's op de Heezerweg. Bij de kerk beginnende: Van de Boomen, dan Oud Stratum en het Schaap met de vijf poten, vervolgens aan de overkant café de Willakker iets verder Lichtstad en als laatste de Veronica pub.
En dit was dan het stuk voor de rondweg. Achter de rondweg zat volgens mijn geen café.
Naam: Tonny Vermeulen
Riet, dat is volgens mij inderdaad Lubbe, kan ik me nog wel herinneren. Bij cafetaria Elise kwam ik ook heel veel, die hadden drie dochters en een zoon, ik was vriendin met Helma en Nelie, en dan was er nog Helma. Ik vroeg me af of dat Helma Horvers-Janssen is. Ik heb nog een tijdje gezocht naar Ria, maar helaas niet kunnen vinden, maar zou het heel leuk vinden om ze nog eens te ontmoeten.
Naam: Miep Bakker
Ik zoek Jan Kuijpers. Jan(tje) is in 1949 met zijn vader Adrianus ingetrokken bij zijn opa en oma (Heezerweg 150, Johannes (Jan?) Kuijs en Jacoba Maria de Hoorn), nadat zijn moeder Jeane Bakker door een verkeersongeval was verongelukt in Eindhoven. Jan is van ca. 1946.