EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3679

Bijdrager:

Jaar:

1934

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Voetbal

Onderwerp 3.:

RKVV Madjoe

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Voetbalvereniging Madjoe. (1)

Beschrijving

De R.K. Voetbalvereniging Madjoe, Tivoli. [=Maleis voor 'Vooruit']: M(aar) A(ltijd) D(oor) Ju. RHCe.1010.


Geplaatst op

29-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 28-09-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Deze foto ken ik. Wij hadden hem thuis ook. Simpelweg omdat mijn vader op deze foto staat, of liever zit. Op de zittende rij is hij de tweede van links. De foto dateert van 1934, mijn vader was van 1908 en moet hier dus rond de 26 jaar oud zijn.
Hij kwam oorspronkelijk uit Zierikzee, maar ging met zijn broer Marinus naar Rotterdam om te werken bij scheepswerf Wilton-Fijenoord. Logies vonden ze daar bij een broer van hun vader, Wouter van den Berge, die een café had aan de Mathenesserweg. Na enkele jaren kwamen ze samen naar Eindhoven. Mijn vader heeft toen enige tijd gewerk bij het metaalbedrijf en de smederij van Sjef van Grootel aan de Geldropsweg, ter hoogte van de Ewofa.
Hij woonde in die eerste jaren bij een hospita in de Stuiverstraat. Hij ontmoette vervolgens Paulien van Laarhoven, die o.a. bij Rédélé aan de Tramstraat heeft gewerkt.
Toen ze gingen trouwen kregen ze een huis in de Kalmoesstraat, nummer 133, aan de kant van de Leenderweg. In 1943 ben ik daar geboren. Najaar 1950 zijn we verhuisd naar een nieuwe wijk achter de Tivolikerk, de Sintenbuurt, naar de Sint Bavostraat 17, waar ik in 1968 uitgetrouwd ben.
Vader was zeer actief in de parochie. Lid van Madjoe, hij was collectant, hij werd jeugdleider van het Tivoli-jongenskoor en in de jaren 50 en 60 werkte hij op de zomeravonden in speeltuin "Roomsche Blijdschap" op het Arnaudinaplein om speeltoestellen in elkaar te zetten en te lassen. Hij kon namelijk autogeen lassen en was door pater Van Abswoude, de geestelijk adviseur van de speeltuinvereniging, gevraagd om dat werk te doen. Uiteraard "Pro Deo". Zo ging dat nu eenmaal.
De naam Madjoe kan wellicht samenhangen met de grote affiniteit van de paters van de MSC met Nederlands-Indië, het latere Indonesië. In 1902 gingen MSC-ers naar de Molukken, in 1919 naar Celebes, in 1921 naar Midden-Java. In het rectoraat woonden in ieder geval twee oud-missionarissen, pater Hoogstraten en pater Ockhuijzen. Pater Hoogstraten had de bijnaam "de Toean". Die naam wijst ook al in een bepaalde richting. Mogelijk kan dit iets te maken hebben met de naamkeuze van de voetbalclub. De spelling Madjoe lijkt me een fonetische spelling te zijn, want in het woordenboek Indonesia-Ingris (Indonesisch-Engels)kom ik de spelling "maju" tegen. Mogelijk is Madjoe zo gekozen om een verkeerde uitspraak te voorkomen.
Op dezelfde zittende rij, drie plaatsen naar rechts vanaf mijn vader, zit pater Jan Vollenbergh, geestelijk adviseur van de club en later ook rector van Tivoli.

De naam Madjoe komt nog bij diverse sportclubs voor. Als je "Googelt" kom je er diverse tegen.