EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

27861

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

621 Hurk

Straat:

Limburglaan

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Limburglaan met Bouwbedrijf Brabant Oost.

Beschrijving

In 1950 bestond de Limburglaan nog alleen uit de ventweg. Hierlangs lag het Bouwbedrijf Brabant Oost. Maar links daarvan zien we een aantal nissenhutten. Was dit dan het Ambonezenkamp? Lijkt wel zo, gezien de militaire vrachtwagen op de oprit.
(Aviodrome 027273zr)


Geplaatst op

05-04-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-04-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Inmiddels heb ik foto 27861 gevonden in de map van Henk van Alphen. Ik denk dat daar de nissenhutten op staan. Voor een plattegrondje van rond die tijd zie afbeelding 27862


Datum: 05-04-2011
Naam: Ger van der Palen  
img

Knappe vondst, Tini. Leuk dat reacties tot zo'n oplossing leiden.


Datum: 06-04-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Dit was echt het Ambonezenkamp en Brabant Oost. Ik kwam daar later, toen stond er meer bebouwing, maar de situatie op deze foto kan ik me levendig voor de geest halen.


Datum: 06-04-2011
Naam: Wil van Hout  
img

Je moet je niet vergissen met deze mensen. Op de eerste plaats waren het uitstekende militairen en onder hen een stelletje onderofficieren waar nu nog een voorbeeld aan genomen kan worden. Om het een beetje kort te sluiten, het kamp werd net na de oorlog daar gerealiseerd. In mijn diensttijd (1949/51waren de meeste onderofficieren K.N.I.L. mensen. Ik herinner mij nog een voorval  bij de les in handgranaat werpen. Dat werd voorgedaan door zo'n Kniller "Als je hem gooit, gooit de vijand hem terug" Trek er de pin uit en wacht enkele seconde voor je hem gooit." Tijdens die instructie deed hij het voor, door de pin er uit te trekken en de granaat op de tafel te leggen. "Je ziet dat je nog een hele tijd kunt wachten" zei hij terwijl wij met zijn allen onder de tafel vlogen, daarna gooide hij de granaat de raam uit. En niet naar hem luisteren? Dat bestond eenvoudig niet. Dit alles gebeurde in een tijd dat er door de 7 December Divisie in Indië werd gevochten.


Datum: 06-04-2011
Naam: Wil van Hout  
img

De vergroting geeft een uitstekend beeld van de situatie. De gebouwen in Carré en in het midden de appèlplaats. Een oord met een enorme discipline.


Datum: 07-04-2011
Naam: Johan Boogers  
img

Het waren niet alleen Molukkers die in dit woonoord gevestigd waren! Ook andere Indische Nederlanders woonden daar in de vijftiger jaren. Dat wist ik toentertijd uit de eerste hand van een Indische secretaresse die op onze afdeling bij Philips werkte.


Datum: 16-03-2013
Naam: Jacques de Faber  
img

Als bewoner van deze straat heb ik een groot deel van mijn jeugd v/a 1952 t/m 1966 doorgebracht, op de foto is net niet te zien dat er ook nog een kleuterschooltje staat een dependance van de Theresiaparochie. Bewoners tot aan de Hastelweg als ook die van de Gestelse kant konden hier naar de kleuterschool van Juf Toos.
Ik kan mij heel goed vinden in de uitleg van Wil van Hout uiterst gediciplineerde aardige mensen, met een centrale keuken die wel heel aanstekelijk werkte op de eetlust.
Daarnaast is de aanvulling van Johan Boogers correct, het merendeel waren K.N.I.L militairen en de overige waren 'spijtoptanten' Soekarno verplichtte hen Indonesiër te worden of te vertrekken.
Het leuke was dat de hele straat van de familie van Oers (Brabant-Oost) tot aan de familie Goudsmidt (nu AH) als gevolg van deze "nieuwe buren " wat meer omgang kregen onder elkaar, waarschijnlijk had dit te maken met alle vooroordelen die er bestonden (ja ook toen) en feitelijk ook zoals Wil van Hout het omschrijft duidelijk anders lagen. Daarnaast waren het allemaal (11) ondernemingen met een vrijstaande woning en ook nog heel divers van bouwondernemingen tot edelmetalen en van kolen tot oudijzerbedrijven, ja en probeer daar maar een een 'elftal ' van te maken..??. Wat ik wel uniek vind dat onze overbuur 'Drukkerij Vrijdag ' nog bestaat en zoals ik heb begrepen al 65 jaar op dezelfde plek.


Datum: 17-03-2013
Naam: Ger van der Palen  
img

Had het zandpad diagonaal over de foto een verbindingsfunctie of was het voor de bereikbaarheid van het boerenland?


Datum: 17-03-2013
Naam: Johan Boogers  
img

Als ik me goed herinner liep dat zandpad naar de brug in het afwateringskanaal en dan verder richting De Hurk en de vroegere Kasteelweg. Het zou het verlengde van de Engelsbergenstraat kunnen zijn die aan de overzijde van de Limburglaan overging in de (oude) Beemdstraat. Als ik de oude kaart uit 1939 bekijk zou dit kunnen kloppen, maar ja .... 't is lang geleden.


Datum: 17-03-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb ook gezocht, het is inderdaad de vroegere Beemdstraat. ik denk dat die hier op deze foto nog in gebruik is als toegangsweg tot de werken aan het afwateringskanaal. Het ziet er naar uit dat het terrein hierboven bouwrijp wordt gemaakt. Ik zie boven in de foto ook nog een smalspoortje liggen. Daarover liepen de kiepkarren die ik mij nog wel herinner en die werden gebruikt om het zand te transporteren om het terrein op te hogen.


Datum: 17-03-2013
Naam: Jacques de Faber  
img

Bedankt Ger voor deze uiterst interessante vraag ,voel me dan ook verplicht hier een beknopt antwoord op te geven.Het zandpad is ontstaan door de aanleg van een 'smalspoor' en had geen enkele functie voor de boeren, het land was als gevolg van een enorme kleilaag bijna ongeschikt voor landbouw, de kleilaag zorgde voor moerasvorming. Bijna de hele foto heeft te maken met de ontginning van de 'Beemd'. De kleigronden liepen van Zeelst t/m de Genderbeemd ( Willem de Rijkelaan ).
1. klik op grote versie v/d foto
2. zet het vergrootglas in de rechterboven hoek
3. ga van rechts naar links en je ontdekt mensen maar ook het smalspoor
4. naast het smalspoor ( er staan twee mannen op ) loopt het brede spoor van de
afgraafmachine
5. ga met vergrootglas naar beneden dan zie je een talut, vanaf onderaan het talut tot
het maaiveld ( donkere gedeelte ) is het verschil ca 3 m
6. de witte vlakte op de foto is zand wat onder de kleilaag lag, hier zie je een man
lopen richting zijn collega's op het smalspoor
De ligging van het zandpad verraad ook dat het smalspoor een doorgang heeft gehad
over de Limburglaan om uiteindelijk de Genderbeemd 'Bimd' af te graven, op de hoogte van nu de Anna van Burenweg en toen de (oude ) Genderloop.
Zover ik mij kan herinneren verplaatste de graafmachine eerst het smalspoor, en vervolgens zijn eigen spoor. Indrukwekkend als klein kind dit te aanschouwen !!
Vraag is waar ging deze klei heen? Diegene die weleens op het fietsje de Kasteelweg af fietsten en over de Blaarthemseweg/Provinciale weg terug, zien nog de overblijfselen van twee steenfabrieken. Foto 26379 en 28606 laat deze 'bakkerijen' zien en tevens de loop van het smalspoor.
Het enige opstakel van de smalspoor was het 'afwateringskanaal' het smalle brugje lag op hoogte van de eerste hoofdingang van De Vries & Robé, die later hun ingang kregen toen de Lodewijkstraat werd aangelegd, ca 1957 of later ??.


Datum: 17-03-2013
Naam: Johan Boogers  
img

Ik ben weer helemaal bij Jacques! Je hebt gelijk, het smalle bruggetje lag ongeveer halverwege de haven en de wat grotere brug over het afwateringskanaal. Dat smalspoor met de kiepkarren herinner ik mij nu ook weer. Maar waar lag nu precies de Beemdstraat zoals die te zien is op de oude kaart uit 1939? En vergeet ook niet het wijkje met de kleine huisjes van betonplaten, de "mekrietjes ???" iets verderop. Dat was er begin jaren vijftig ook al. Een van mijn klasgenoten (schooljaar 1951/52) van het St. Joriscollege woonde daar al.
=== Voor wie nog niet helemaal bij is wat betreft de Maycrete woningen, klik hier. (Red,) ===


Datum: 18-03-2013
Naam: Ger van der Palen  
img

Mensen, mensen wat een mooie reacties op mijn vraag. Bedankt voor de moeite en, Tini bedankt voor het mailtje. Alles is me nu duidelijk en dan zag ik met het vergrootglas ook nog wat voor een mooie auto daar staat/rijdt.


Datum: 18-03-2013
Naam: Jacques de Faber  
img

Bedankt Tini van Rooij (red) voor de toevoeging betreft de Maycrete woningen en ook alle andere reacties die de 'ontrafeling' van de Limburglaan mogelijk maken.
Ik ben met mijn vader gaan kijken naar deze voor die tijd bijzondere woningen, later begreep ik dat mijn vader inmiddels (beroepsmatig) had vernomen dat ene Bernard Maybeck de ontwerper was, een Amerikaan die in zijn eenvoud een functionele woning heeft ontworpen en dit concept al in 1947 toepaste in Nederland.
Kennelijk heeft de reactie van mijn vader mij lang bezig gehouden. Ik ben in 1988 aandeelhouder geworden van Kesting bouw in Dortmund en jawel, daar ontwierpen wij prefabwoningen voor de 'sociale woningbouw' in de oude DDR, en dit geheel gebasseerd op het principe van deze Bernhard Maybeck. Dus deze Makrietjes hebben een deel van mijn zakelijk leven beinvloed.
Het jammere destijds was dat mijn moeder duidelijk had aangegeven dat mijn speelgebied grensde aan de Beemdstraat (25m verder lag de Gender) en aan het eind van de straat de Hastelweg (fam Goudsmidt) nu AH.
Ook jammer dat je achteraf tot de ontdekking komt dat er in de Ooistraat of Herderstraat een intressante Amerikaan woonde een zekere Ken Jackson, hij onderhandelde met onze buurman van Rijn (nonferro metalen) kennelijk toen al schatrijk, Ken Jackson maakte hem nog rijker door hem het alleenrecht te geven alle schroot van de RAF (vn allu en andere nonferro) in heel Nederland op te halen.
Deze zelfde buurman van Rijn (een uiterst gewiekste zakenman) verkocht zijn eigen grond, kocht de fam Kersten en Goudsmidt uit, bouwde vervolgens de Bowling en verkocht het restant in 1968 aan AH, met de winst heeft hij later het Holliday Inn hotel gebouwd, ik plaagde mijn ouders weleens ´zonder diploma kun je ook rijk worden´
We hebben het jaren volgehouden om bij Chang (Blauwe Lotus) nog een beetje jeugdcentiment op te snuiven, onze oude buurjongen Chang zit inmiddels met zijn restaurant in het PSV stadion, dus is van een nostalgische beleving geen sprake meer.
Wel zou ik het geweldig vinden als Tini (Red) wat meer informatie zou hebben over het ´kampje´ inclusief het kleuterschooltje van Juf Toos. Een oude bewoonster heb ik inmiddels waargenomen ene Sonja Smith, wellicht kun je me verassen.


Datum: 18-03-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor Jacques en alle bezoekers van deze site, mijn kennis bestaat voornamelijk uit zaken die door de bezoekers bij de foto's zijn aangedragen. Ik heb geen specifieke kennis over dit gebied. Wel interesse. De informatie, gegeven door bezoekers, ligt nogal verspreid over de site. Ik probeer die met elkaar te verbinden, daarom is het belangrijk door te klikken op de links die in de reacties zijn opgenomen.
En waarschijnlijk ten overvloede: De site geeft de mogelijkheid een mail te sturen aan een ander die heeft gereageerd. Misschien heeft die dan net wel de informatie die je zoekt. De namen in blauw zijn een link naar hun email.
En nog een algemene oproep: Als u reageert, geef dan uw volledige naam en e-mailadres op en help ons het bestand up to date te houden door wijzigingen door te geven.
Ten slotte, van juffrouw Toos ken ik alleen het liedje "Mijn allereerste liefde dat was juffrouw Toos" geschreven door Peter Koelewijn en uitgevoerd door One Two Trio" Misschien heeft Peter meer informatie al denk ik dat Peter op de kleuterschool heeft gezeten in de Gasthuisstraat.


Datum: 12-04-2015
Naam: Nora Udink Steiger  
img

Ik kwam de foto tegen, ik zat zelf op die kleuterschool, rond1955, ik was op zoek naar dat kamp, als wij naar school liepen rook het naar buitenlands eten, ik woonde zelf op de Hastelweg 134, de naam van de juf wist ik niet meer, die foto vind ik geweldig,
Ik was ook op zoek naar onderdeel van Campina op de Hastelweg en van Houten was tegenover ons, bij Campina maakten ze volgens mij ijs, wij deden altijd verstoppertje tussen die fabriekjes.
En ja van Goudsmit woonde daar, ik was bevriend met een van hun kinderen, daar zit nu de AH.