Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1944
Locatie 1.:Woensel |423 Barrier |Hendrik Staetslaan
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen |1944
Hendrik Staetslaan (1) en bevrijdingskinderfeesten.
Reacties
Naam: Willem Verstegen. Best
Hoi Hans, laten we zo zeggen, ik voel me ieder geval jong. Zaterdagavond 25 februari 2006 hebben wij Piet Stoutjesdijk met zijn vrouw Bep hier op visite, en deze afbeelding en vele anderen zullen wij de revue laten passeren. Ook mijn broer Henk (heeft geen e-mailadres) zal hierbij aanwezig zijn. Al deze namen zijn natuurlijk gesneden koek voor mij. Ik heb overigens dit plaatje in het verleden ook uit Groot Eindhoven geknipt en bewaard.
Naam: Diny Nagel-Grave
Willem, weet jij waar de familie Van Tilburg woonde? Was dat niet in de Hendrik Staetslaan?
Naam: Willem Verstegen. Best
Ja dat klopt Diny, de familie Van Tilburg woonde inderdaad in de Hendrik Staetslaan. Hun zoon Gerrit was een begenadigd voetbaltechnicus en hij heeft zowel bij PSV als GVAV (Groningen) gespeeld. Hij was ook lange tijd getrouwd met Sjoukje Lingsma uit de voor jou bekende Hans Steenwinkelstraat. Ook broer Frans (net zoals zijn andere broers) is/zijn voor mij geen onbekenden, werkte als tekenaar-constructeur bij Philips Medical Systems te Best. Frans woonde tot voor kort in de 1e Lievende Keylaan. Het was een gezin met alleen zonen en het was bovendien een gezellige familie.
Naam: Wil van Hout
Ik kan mij Van Tilburg nog goed herinneren. Het was een uitspraak van hem zelf: "Ik ga het veld in en zoek eerst mijn tegenstander op, geef hem een opdonder nog voor het begin van de wedstijd. Die loopt de hele wedstrijd mij te jennen. En ik maar de scheidsrechter aankijken."
Naam: Hans Vervoort
Willem, je vergeet te vertellen dat Gerrit bij de voetbalclub Woensel begonnen is en van hieruit is hij naar PSV vertrokken. In die tijd is er nog een voetballer uit deze omgeving doorgebroken: Jan Renders uit de Drebbelstraat. Vreemd genoeg heeft hij dezelfde omzwerving naar GVAV gemaakt voordat hij bij PSV erkenning kreeg. Er staan verschillende foto's in deze rubriek van Willie van Tilburg. Is hij ook familie?
Naam: Diny Nagel-Grave
Ik kan me uit de Etos-periode nog herinneren dat moeder Van Tilburg op vrijdagmiddag altijd grote boodschappen kwam doen. Tegen de tijd dat de boodschappen klaar waren, kwam één van haar zoons om mee te sjouwen! Meestal was het de jongste en als ik me niet vergis heette die Willie. Ik vond dat altijd zo mooi dat de zoons kwamen helpen!
Naam: Diny Nagel-Grave
Ik kan me de fam (Jan?) Licht ook nog wel herinneren, dit was volgens mij ook een groot gezin. Klopt dat?
Naam: Diny Nagel-Grave
Ja natuurlijk, de familie Lingsma woonde in het gedeelte vooraan in de Hans Steenwinkelstraat! Er schoten mij nog wat namen te binnen: families Fulpen en Kastelijns, volgens mij in de Hans Vredeman de Vriesstraat?
Naam: Ad van Vroenhoven
Deze foto heeft ooit in Groot Eindhoven gestaan en was bij ons voor de deur gemaakt. Het origineel heb ik nog steeds in mijn bezit. Leuk om reacties van bekende namen te lezen. Allemaal 60-plussers tegenwoordig. Willem Verstegen, woonde jij niet in de Hendrik de Keijzerlaan? Jo Licht was overigens de eerste Nederlander die (voor die tijd) een enorm geldbedrag won met een TV-quiz over Rembrandt. Hij won 999 gulden en 99 cent want hoger was in die tijd verboden. Hij was op slag bekende Nederlander. Wie weet komen er meer verhalen los.
Naam: Willem Verstegen
Klopt daar woonde inderdaad de familie Leenders. Harrie is een verwoed wandelaar en laat ik hem nou eergisteren in het buitengebied in Best tegenkomen. Je begrijpt wel, genoeg gesprekstof over de Pastoor van Ars parochie. Harrie Leenders woont tegenwoordig in een van de fraai gerenoveerde woningen aan de Hendrik de Keijzerplein.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Ik kom weliswaar niet uit deze wijk, maar heb er nog veel herinneringen. Willem, ken je me nog? Ik was destijds vriendin met je zus Riet. Kortgeleden ben ik een aantal malen bij de fysiotherapie in de Alard du Hamelstraat geweest, vroeger parochiehuis volgens mij. Nu gezondheidscentrum 'Ars'. Veel herinneringen kwamen toen boven. Volgens mij woonden jullie op nummer 87. Ook café 'De Barrier' met Mien en Adriaan Bogers herinner me nog goed. Daar werkte toen ook Bogertje. Zijn zoon Leo woont nu bij mij om de hoek. Ook Piet Stoutjesdijk herinner me nog. En Kleingeld tegenover jullie. En hadden jullie geen buren die Burman heten? Ook gingen we vaak een frietje eten bij Marta op de Boschdijk.
Naam: Edith Van Hees Burman
Ja, Verstegen had twee deuren verder buren die Burman heette, ik ben er een van. Ik was vroeger vriendin met Jose Verstegen en ken daardoor de fam. Verstegen uiteraard goed. Met Jose heb ik nog geprobeerd via schoolbanken contact te krijgen. Een mooie tijd in de Hendrik de keyzerlaan, toen speelden we nog op straat.
Naam: Riekie Pulles
Mijn naam is Riekie Pulles en ik sta met mijn zusje Joke op deze foto. Ik heb het idee dat de foto in spiegelbeeld is afgedrukt. Wij woonden nl. in het eerste huis rechts en in het punthuis woonde de familie Luitelaar en daarna de fam. Ligt en dan Brockhorst. Als deze foto correct is, dan woonde in het eerste huis de familie Rozema. Ik denk ook dat deze foto is gemaakt in september 1945, dus 1 jaar na de bevrijding, toen heel Eindhoven de bevrijding van 18 september 1944 uitbundig vierde.
Naam: Willem Verstegen
Beste Rieki, de naam Brockhorst moet Brockbernd zijn. Wij hebben nog steeds regelmatige contacten met Sjak en Wilma Brockbernd.
Overigens is de naam Pulles voor mij ook een bekende naam uit die tijd.
Wat ik me ook nog herinner is dat de heer Luitelaar lange tijd het Eindhovens Dagblad in deze wijk rondbracht.
Wij, de fam. Verstegen hebben eerst in de Cornelis Bloemaertstraat 6, en later in de Hendrik de Keyzerlaan 87 gewoond.
Naam: Willem Verstegen
Hans, deze heer Luitelaar droeg altijd een hoed of ander hoofddeksel, en of hij een kaal en glimmend hoofd had toentertijd zou Riekie Pulles misschien nog kunnen weten.
Verder is mij niet bekend of hij destijds ook in de Lorentzstraat en omgeving het ED bezorgde.
Naam: Ad van Vroenhoven
De krantenbezorger was inderdaad Janus Luitelaar en hij woonde in de Cornelis de Vriendstraat. Het huisnummer weet ik niet maar vanaf de speeltuin gezien aan de rechterkant. Ik geloof in het 5e huis, naast een gangetje.
Naam: M. Boer
Ik zit hier met twee tantes: Ted en Alie Snip, en twee nichten uit Australië, Annie en Gerda Gerrits naar EiB te kijken. Wat een verhalen komen boven. Op deze foto staat Gerda Gerrits (gestreept jurkje), het meisjes met de strik achter het meisje dat het bord vasthoudt. Het grote meisje erachter is Willie Stoutjesdijk, zus van Piet Stoutjesdijk. Ook op deze foto staan: Els en Hennie v. Balen. 2e van rechts met wit jasje is Ciska van Roozendaal. Ook: Elly Nagel, dochter van Jan en Mien Nagel-van Steijn. Ook Adje van Vroenhoven met vader rechts.
Volgens onze nichten is deze foto gemaakt net na de bevrijding.
Naam: Coby Duray v.d. Schoot
De krantenbezorger met het kaalglimmende hoofd, was de heer Geurts. Hij woonde in de Cornelis de Vriendtstraat, hij bezorgde Oost Brabant, wat dacht ik een katholieke krant was. De heer Luitelaar bezorgde het Eindhovens Dagblad. Ikzelf woonde in de Cornelis Bloemaertstraat no 17, samen met mijn broer Gerard en later zusje Hennie. Naast ons woonde de familie Kost, 9 meisjes, zij zijn naar Australië geëmigreerd. Weet iemand waar de fam. Koenen gebleven is?
Naam: Henny van Bale
In het eerste huis rechts (niet op de foto) woonde fam. Snellen (Leo), later fam. Wagemakers. Daarnaast fam. Gerrits (Annie en Gerda) die in de jaren 50 naar Australië gegaan zijn. In dat huis is na hun vertrek fam. Van Tilburg komen wonen. Daarnaast op 29 fam. Van Bale (Els en Henny). Later zijn daar Jannie en Elie Remijnse komen wonen. Daarnaast fam. Stoutjesdijk (Willie, Piet, Linie, Truus, Charles). En dan Van Vroenhoven. Voorbij het kleine straatje inderdaad fam. Pulles.
Leuk, zo'n site.
Naam: Piet Stoutjesdijk
De heer Luitelaar woonde naast de familie Licht en had inderdaad een kaal hoofd, geconstateerd toen zijn hoofddeksel tijdens stormachtig weer van zijn hoofd werd gerukt.
Zijn vrouw ging in de veertiger jaren iedere morgen naar de kerk, omdat hun zoon Noud in Indië zijn leven riskeerde voor koningin en vaderland. Ik zag haar iedere morgen rond acht uur naar Pastoor van Arskerk kuieren. Opvallend was dat toen Noud, na een paar jaar, eenmaal gezond en heelhuids thuis was, heb ik haar dat niet meer zien herhalen.
Wat jammer dat mij te laat ter ore is gekomen dat Gerda en Annie Gerrits in Nederland zijn geweest. Ik had vooral Gerda nog wel eens een keer willen ontmoeten. De familie Bronckhorst woonde tegenover de familie Klompers naast Licht, daarna de fam. Plugers.
Naam: Charles Stoutjesdijk
Jazeker was dat prachtig Ed, zo`n doodlopende straat. Wij van nr. 27 (Stoutjesdijk) speelden dan ook altijd op de straat omdat er toen geen auto's reden en ik, als jongste van ons vijf kinderen, zat in de zomer dan ook regelmatig op mijn knietjes de bijtjes, die tussen de straatklinkers zaten te vangen en in glazen jampotjes te doen.
Ook mooi dat zandpad dat naar de Oude Bossche Baan liep.