Bijdrager Willy van den Akker
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Seringenstraat
Locatie 2.: Stratum |222 Gerardusplein |Begoniastraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten |Van den Akker
De kruidenier in de Seringenstraat.
Beschrijving | Het winkelpand was van mijn ouders Piet en Mien van den Akker, slagerij en kruidenier. Deze foto is het linkse pand dat op foto 990 staat. Deze foto is gemaakt eind 1944. Je ziet aan de winkelramen dat dit noodramen waren, die kwamen toen uit de kassen van kwekerijen. De echte waren er uitgevlogen door een blindganger bij een bomaanval die vlak bij ons insloeg. |
---|---|
Geplaatst op | 22-01-2006 |
Reacties
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Deze winkel kan ik me niet herinneren. Waarschijnlijk voor mijn tijd. Tot wanneer heeft de winkel bestaan? Een neef van mijn vader (Dolf van den Akker) had ook een kruidenierszaak in Stratum en wel in de Rochusstraat. Zijn zoon Jan heeft de winkel later overgenomen. Ik herinner me nog wel Van Gennip in de Seringenstraat en de bakker op de hoek van het Gerardusplein.
Naam: Willy van den Akker
Beste Thèrèse, naast deze zaak links, zat een fietsenzaak van de Wiel, daarnaast een sigarenwinkel van Arts. Daar tegenover, de sigarenwinkel van Frans van Gennip. ichting de kerk hoek Goudenregenstraat-Seringenstraat zat een Cafè van de Fam.van Rooij en een kousenzaak van Pieter van de Doelen, zeer bekend bij voetbalvereniging E.V.V.toendertijd. Op de hoek Seringenstraat-Gerardusplein( Roostenplein), daar zat Bakkerij Brabants Roem van Harrie van Hoof. Hier tegenover kon je dansen in het oude klooster op het Zolderke. Misschien komen nu wat herinneringen?
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Willy, een aantal herinneringen had ik al, maar met name de kruidenierszaak herinner ik me niet. Ik heb o.a. in de Seringenstraat op de bewaarschool gezeten en op de Mariaschool (Begoniastraat) op de lagere school. En op het Zoldertje ben ik ook regelmatig geweest. Van Gennip was familie van Willem van Gennip uit de Goudsbloemstraat volgens mij. Deze Willem lustte graag een borreltje en kwam meestal op zondag na een bezoek aan het café, met een flinke slok op, bij ons door de straat. Helemaal recht lopen kon hij dan niet meer en voor de kinderen uit de buurt was dit natuurlijk een reden om hem voor de gek te houden. Nu herinner ik me de fietsenzaak en het café ook weer.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Per vergissing de naam van Joep onder het commentaar gekomen. Het moet Thérèse Sauter zijn. Ter aanvulling nog, ik woonde in de Cyclamenstraat.
Naam: Betsy Lodewijks
Betje plek die had het winkeltje naast de slager. Als ik het verhaal van Ton lees komt de herinnering aan de geur van dat winkeltje weer bij mij op. Daar hing een apart luchtje binnen. Eigenlijk vond ik het vies maar ging daar toch bakkesvol halen. Ton bij jullie in de winkel stonden altijd van die metalen bakken met verschillende soorten gesneden groenten. In een van die bakken zat, wat ik noemde, wit met groen waar mijn moeder de lekkerste stamppot van maakte. Het was ragfijn gesneden, ik denk dat het andijvie was, het stond altijd in het midden. Ik probeer het al jaren na te maken maar het is toch nooit dezelfde smaak. Als er nog iemand leeft die kan weten wat er in die bakken zat hoor ik het graag. Er lag altijd wortelstamp, savoye kool, wit met groen, rodekool, boerenkool en achter de toonbank in een ton verse zuurkool.
Naam: Corry Vlemmix Rombouts
Beste straatemmers even wat recht zetten, Betje Plek woonde in de Dahliastraat 49. Pieter van Doelen verkocht kousen en sokken, voorheen was dat een hoedenwinkel. Naast de slagerij van Piet v.d.Akker had Tjummus v.d.Wiel zijn fietsenwinkel, daarnaast zat Aarts met rookwaren, op de hoek van de Goudenregenstraat had je ook een café, ik weet niet meer hoe dat heette. Ik heb 29 Jaar in de Goudenregenstraat gewoond en Willy v.d.Akker ook goed gekend.
Naam: Willy van den Akker
Beste Corry wat jij schrijft klopt allemaal en dat snoep en sigarettenwinkeltje in onze tijd was van Hr.en Mevr.Maas, hun voornamen weet ik niet meer.In ieder geval geen Betje Plek.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Betje Plek zat wel degelijk met haar snoepwinkel in de Begoniastraat, naast slager Van Gestel. Ik heb op de lagere school in de Begoniastraat en op de Mulo in de Geraniumstraat gezeten en 25 jaar daar vlakbij gewoond. Dus ik ben ook een echte Stratumse. Zie ook foto 3067.
Naam: Corry Vlemmix Rombouts
Beste Thèrèse ik heb 29 jaar in de Goudenregenstraat gewoond en mijn man 33 jaar in de Dahliastraat, 3 huizen voor Betje Plek, zij had een gewoon woonhuis en maakte lektoeten. Tegenwoordig heten dat stroopsoldaatjes. Je kon er ook muntjes voor het gas kopen. Bij Mevr.Maas kwam ik ook veel, zij was de Oma van mijn vriendin José Maas uit de Dahliastraat.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Corry, lees het commentaar van de buurman van Betje Plek, slager Van Gestel uit de Begoniastraat, eens bij foto 3067. Dat bevestigt mijn verhaal. Zoals Betsy het beschrijft heb ik, en velen met mij, het ook beleefd. Mogelijk heeft ze in een eerdere periode in de Dahliastraat gewoond. Ik praat over de jaren 1955 tot 1960. Ook de overbuurman Ton Tittulaer spreekt over Betje Plek.
Naam: Joep van de Laar
Ik ben het 100% eens met Thèrèse, het was Betje Plek bij Slager van Gestel. Ik ging er altijd, alleen op zondag, drop kopen tenminste als ik een of twee centen kreeg. Ik heb van 1941 t/m 1965 in de Violierstraat gewoond. Over de Slager Van Gestel weet ik nog dat zij als eerste in heel de beurt een TV hadden en om 8 uur 's avonds was het buiten druk met kijkers.
Naam: Corry Vlemmix Rombouts
Thèrèse ons Betje Plek is vast een ander dan Mevr.Maas. Ons Betje woonde in 1933 al in de Dahliastraat en was in 1960 al overleden. Dat weet Willy vast ook wel, dus zullen er wel twee Betjes geweest zijn. Ik weet wel dat Mevr.Maas altijd in een stoel achter haar toonbank zat. Wel leuk zo om je oude buurt nog eens op te halen.
Naam: Liesbeth Berkel-de Lau
Ik zal Betje Plek niet kennen. Iedere cent die je maar kon bemachtigen ging daarheen, want ik zat ook op de Mariaschool en de H.Hart MULO. Bijna dagelijks stonden we met onze neus tegen het raam van Betje Plek. Zij woonde achter het winkeltje en als ze de bel hoorde kwam ze aangesloeft met haar schort voor. Haar winkeltje was naast slagerij van Gestel. Bij slagerij van Gestel en groentenboer Titulaer deden onze moeders de boodschappen.
Naam: Willy van den Akker
Beste Stratumse mensen ik denk toch dat wij met leeftijdsverschillen zitten. Ons Betje Plek (haar naam was Betje Verwimp) woonde echt in de Dahliastraat, dat is zeker. En wat ik ook zeker weet is dat WIJ het vrouwtje, wat naast van Gestel in dat snoepwinkeltje woonde, geen Betje Plek noemde maar gewoon Vrouwke Maas. Ik heb het voor de zekerheid nog even nagevraagd aan mijn zus want die is nog ouder dan ik, maar ik kreeg hetzelfde te horen als wat ik nu hier beschrijf. Nou hoop ik mar dè we aals echte goei Straotumse mense dor ginne trubbel um krègge waant dè is ut allemoal nie werd. Dus we nimme mi zun aale unne lekkere lollie of unne nogabrok en we denke mi zun aale efkus terug an os egge Betje Plek.
Naam: Henk Mariën
We kunnen natuurlijk de meeste stemmen gelden doen, maar ook ik weet zeker dat naast Slagerij van Gestel niemand anders woonde dan Vrouwke Maas. Als je een stuiver had, kon je met een beetje uitkienen er vijf verschillende dingen voor kopen. Alleen een bakkesvol was dan te duur. Vrouwke Maas had een eindeloos geduld als je wat aan het uitzoeken was voor die stuiver.
Naam: Sjan (Marjan) van Schagen
Zullen we er maar 2 Betjes Plek van maken. Alhoewel er natuurlijk maar een de echte was, namelijk Betje Plek uit de Dahliastraat. Zo heette zij al toen ik geboren werd.
Later toen ik ouder was (12-13) hoorde ik van nog een andere Betje Plek en dat was dus Vrouwke Maas.
Slagerij en Kruidenier v.d. Akker, rijwielhandel v.d.Wiel, Arts en van Gennip sigaren en snoepwinkels, Slagerij van Gestel en Groenteboer Titulaer. Overal ben ik geweest om boodschappen te doen. Bij van Gennip ging ik altijd voor een cent 2 dropkes halen. Dat heb ik jaren volgehouden. Soms stond ik zo lang naar de honderden soorten dropkes te kijken dat vrouwke van Gennip mij een Belgum gaf en mij snel de winkel uitloodste.
Naam: Elly van den Akker - van Hoof
Wat een herinneringen komen boven. Geboren en getogen in de Hortensiastraat heb ik het hele rondje zowat afgewerkt. Eerst de kleuterschool in de Seringenstraat, de films in het parochiehuis, toen de St.Jozefschool in de Geraniumstraat. In de 3e klas is die samengegaan met de Mariaschool dus ben ik het hoekje om gegaan naar de Begoniastraat. Wegens plaatsgebrek zat onze klas toen in een zolderlokaal boven de kleuterschool. Hier hadden wij in dezelfde jaren ons clublokaal van 't KMG (Katholieke Meisjes Gilde, later opgegaan in Scouting Nederland). Die ruimtes zaten naast 't Zoldertje, waar ik het 2e deel van mijn jeugd (en niet het minste!) heb doorgebracht, maar dat is een ander verhaal. Dit alles was in de jaren 60 en bovenstaand pand kan ik me niet herinneren. Wel het sigarenwinkeltje en natuurlijk Tittulaer waar we na schooltijd een halve(!) ijslolly en snoeppapier kochten. Wat toevallig dat er sprake is van de kruidenierswinkel HES uit de Rochusstraat. Dolf van den Akker is de grootvader van mijn man, zijn zoon Jan (jong overleden) dus mijn schoonvader. Het commentaar van Jef Marien klopt. Veel mensen bleven uit gewoonte HES zeggen. Therese, ben jij dus een achter(achter)nicht van mijn man Ad?
Naam: Joop Baert
Willie van den Akker, dit pand kan ik mij nog heel goed herinneren. Ik woonde tegenover jullie tot 1955 op nr.8 en deed als kind alle boodschappen bij je moeder en bij je broer Cor meen ik. Jij deed met je vader de slagerij.
Ik weet ook nog dat je vader (Piet) was overleden en ik moest als buurkind een bloemenkruis dragen van jullie woning naar de Gerarduskerk. Heel goede herinneringen heb ik nog aan dat knusse straatje met winkeltjes van van Gennip, Arts v.d Wiel van der Doelen en bakkerij van Hoof.
Naam: Willy van den Akker
Beste Joop, wat leuk om na zo lange tijd nog eens iets van de Familie Baert te horen. Ik kan me jullie allemaal nog heel goed herinneren. Het was daar een hele gezellige buurt, maar er gaat nu veel veranderen met het slopen van al die straten. Maar gelukkig hebben wij de herinneringen en de foto`s nog, want die kunnen ze niet slopen.
Naam: Roos Dielissen-Horsten
Even terug komen op Betje Verwimp. Zij verkocht snoep en gasmuntjes. Heb nooit gehoord dat ze haar Betje Plek noemden en ben er veel gekomen. Ik was vriendin met haar kleindochter. Zij woonde op 47 en een dochter van haar woont nog steeds in de Dahliastraat. Betje kreeg in 1975 brand terwijl ze in bed lag, zij heeft het niet overleefd.
Naam: Joop Baert
IK ken geen Betje Plek, wel Verwimp en Doomen en Vlemminx allemaal uit de Dahliastraat, ik had destijds ook nog een schoolvriendje op de Gerardusschool waarmee ik iedere vrijdag tussen de middag ging helpen met de matktkramen van de groenten en bloemenverkopers opbouwen. We zaten dan de rest van de middag in de klas wortelen te knauwen. Dat vriendje was Gerard van Schagen maar wij noemde hem altijd blabbus o.i.d. Ben jij toevallig familie van deze blabbus, Sjan (Marjan) van Schagen ?
Naam: Paul Lintermans
Betje Verwimp werd in de jeugdjaren van mijn zus Ria, zij is nu 75, Betje Plek genoemd. Zelf ben ik nu 59 en in mijn jeugd kenden we haar alleen als Betje Verwimp. Ons Betje Plek had 'n snoepwinkeltje in de Begoniastraat. Boodschappen doen bij Piet van den Akker eindigde altijd met 'n stukje worst of ander gesneden broodbeleg in de handjes van de kinderen en bij Mien van den Akker met een puntzakje snoepjes. Beste Willy, hoe heette toch de supermarkt van jouw broer Cor, die later in dat pand kwam? De fam. Baert kan ik me ook nog wel herinneren, evenals hun buren, de fam. van Oyen en meneer Schimmelpennink van nr 4.
Wij woonden in de Goudenregenstraat 4. Geweldig om al die dingen van vroeger weer eens terug te zien.
Naam: Petri van Gelder
En wie was dan Bertha van den Akker? Zij schijnt ook een kruidenierswinkel gehad te hebben in de omgeving van de Hertogstraat. Bertha had met enige vriendinnen een bridgeclubje wat vrijdagsmiddags beurtelings bij elkaar thuis speelde. Ik ben menigmaal gevraagd als invalster voor Doortje Gossink van de Helmerslaan, Jeanne vd Weiden toen in de Gerarduslaan en Tilly Beun in de Le Sage ten Broecklaan. Waarschijnlijk zijn er wel mensen die deze dames gekend hebben of nog kennen. Jeanne en Luc vd Weiden zijn beiden nog tamelijk gezond, zeer bejaard (in de negentig) en wonen sinds jaren in Kortonjo.
Naam: Sjef van Schagen
Er waren inderdaad 2 Betje Pleks. Een in de Dahliastraat en een in de Begoniastraat. Mijn broer was inderdaad Blabbus van Schagen en mijn zussen waren Mien, Martha(Kaatje) Marjan(Sjan) en nakomertje Irene. Mijn andere broers waren Leo en Toon. Wij hebben gewoond in de Dahliastraat 45 en later op 38 naast de tunnel.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Petri, Bertha van den Akker en haar man Dolf woonden, nadat zij de kruidenierszaak hadden overgedaan aan zoon Jan, in de Primulastraat, zie het eerste commentaar van mij bovenaan. De kruidenier heette Hes. Jeanne van der Weiden had volgens mij een particulier bureau voor kraamverzorgsters.
Naam: Petri van Gelder
Als ik had geweten dat Bertha de vrouw was van Dolf was 't mij duidelijk geweest; dank je Therese. Jeanne vd Weiden had oorspronkelijk samen met mijnheer Pastoor van de Gerarduskerk een soort kraamhulp opgezet, later heeft zij hier een zelfstandig bedrijf van gemaakt onder haar leiding; Jeanne is een dochter van Maas de makelaar..Samen met Riet de Laure (Frederiklaan) is zij nog ooit bridgekampioen (dames) van Nederland geweest! Zo ver heb ik 't niet gebracht, maar ikheb wel ooit tegen Omar Sharif gespeeld! Dat was tijdens het jaarlijkse Bridgefestival (de Telegraaf) in Juan les Pins, 'n dag of 5 lang als ik me goed herinner; wij (Ria Loeff (Floralaan), Bep vd Wielen (St.Jorislaan), Liesje van Kray (Jan den Oudestraat) en ik deden daar in 1986 aan mee. We logeerden in Res. les Trois Rivieres in Mandelieu in het appartement van Ria Loeff, inderdaad alleen logeren want van smorgens vroeg tot s'avonds laat waren we in Juan les Pins of bezochten Monte Carlo etc. Toen waren we nog jong, heerlijke tijden. Geen strand gezien rofl !
Naam: Theo van gestel
De groeten Thérèse, misschien zat er een Betje in de Cyclamenstraat maar niet naast slagerij Van Gestel. En dan nog iets, op de hoek Begoniastraat / Roostenlaan zat vroeger bakker Jan Bax. Die moest om gezondheidsredenen uit de zaak. Daarna is bakker Kuiken daar gekomen.
Naam: Sienie v.d. Hurk - van Dommelen
Hallo Petri, kun je je nog Friedy van den Akker, die bij ons op lagere school zat in de Gasthuisstraat, herinneren. Zij woonde hoek Kettingstraat/Rochusstraat, waar haar ouders een kruidenierswinkel HES hadden. Ik heb het dan over de oorlogsjaren. Vooraan in de Hertogstraat had je toch bakker v.d. Grinten, (zoon Paul de wethouder) zijn vrouw was, dacht ik, ook een van den Akker, of was daarnaast ook een kruidenierswinkel van van den Akker? Daar zijn op 19.09.44 bommen gevallen, in de Rochusstraat weet ik niet meer zeker.
Naam: Willy van den Akker
Beste Sjef van Schagen dan moet jij eens op foto 6801 kijken dan herinner jij je dat nog wel denk ik. Daar links van het tunneltje in dat huis van jullie heb ik nog ooit staan te zingen op feestjes. En daar waren er nog wel meer die er iets van konden.Wat dacht je van Truus en Ties van Laarhoven met zijn dochters die toen al een accordeon hadden. Het was toen een gezellige en mooie buurt. Met de bevrijdingsfeesten bij de een of ander de raam open een oude radio met een grammafoon, naaldje er in en een 78 toeren bakkelieten plaat er op en dan maar dansen en zingen op de straat, want het was feest. Jammer, helaas niet meer voor lang daar die buurt helemaal wordt gesloopt. Maar gelukkig hebben wij Eindhoven in Beeld nog, dus ook nog de vele foto`s van deze buurt.
Naam: Joop Baert
Hallo Paul(tje) Lintermans, ook ik kan me je nog heel goed herinneren, maar ik wist niet dat je ook nog een zus hebt. Erg leuk dat je op deze site mensen uit je jeugd tegenkomt met dezelfde jeugdherinneringen. Inderdaad woonden wij naast van Oyen en konden vanuit het achterraam in jullie tuin kijken. Leuke tijd was dat.
Naam: Petri van Gelder
Ik ben van 1932 en ik weet niet hoe oud jij bent Sienie; ik kan me geen namen van de lagere school herinneren. Friedie heb ik pas 'n jaar of 8 geleden leren kennen tijdens 'n bridge-weekend in Zeeland. Wij zijn in 1939 vanuit Valkenswaard naar Eindhoven verhuisd. Mijn vader was 'n echte Eindhovenaar, Frans van Gelder geboren in 1901 op de Grote Berg, mijn moeder Truus Verbunt uit Tilburg/Roosendaal. Vader was werkzaam bij de Geldersche Credietvereniging en gestationneerd in Valkenswaard met 'n loopjongen en een pistool ! Dat kon toen in die tijd ivm een eventuele overval ... Maar de Geldersche werd overgenomen door de Nederlandsche Handels Maatschappij en het kantoor in Valkenswaard opgeheven en Vader kwam dus in 1939 in Eindhoven aan de Dommelstraat te werken als kassier/procuratiehouder. Hij was fervent EVV-aanhanger en al in 1916 lid van die club en z'n leven lang gebleven. Ben van Gelder van PSV was 'n neef van ons. Ohhh ik dwaal wel af van het oorspronkelijke onderwerp...
Naam: Sienie v.d. Hurk - van Dommelen
Hallo Petri, ik ben van 1933. Je hele verhaal van de familie van Gelder ken ik omdat je zus Micky bij mij in de klas heeft gezeten en ik haar later weer ontmoet heb bij de midgetgolf. Vraag maar eens aan Friedie over de lagere school in de Gasthuisstraat.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Theo, zie alle commentaren hierboven betreffende Betje Plek. Ik ben niet de enige die Betje Plek als zodanig noem en ken. Zie ook foto 3067, waar je zelf ook een reactie op hebt gegeven.
Naam: Sjef van Schagen
Frans Saris, Jouw vader was toch metselaar of stucadoor. Ik dacht dat hij bij ons en bij Cor Evers de schoorsteen gemetseld heeft toen we de tussenmuur uitgebroken hadden. Er woonden toch nog een familie Saris in de Dahliastraat? Volgens mij woonden die op het einde van de straat
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Ik denk dat je gelijk hebt Sjef. De vader van Frans heeft bij ons ook de muren uitgebroken. Zij zijn familie van de familie Wijsbek, die bij ons 2 huizen vandaan woonden. Noud Wijsbek was getrouwd met Nellie Wijsbek en was volgens mij een neef van jou. Zijn broer Harrie woonde bij ons in de Cyclamenstraat. En Thérèse, je hebt hartstikke gelijk wat betreft Betje Plek.
Naam: Marie-Thérèse Hagens
Om even terug te komen op de Seringenstraat, ik moet trouwens wel lachen om de verwarring van Betje Plek. Als ik zo al die verhalen lees, denk ik ook dat er twee Betjes zijn geweest.
Begin 1944 heb ik in het ziekenhuis gelegen, wat in de Seringenstraat was, het St Jozefziekenhuis was gevorderd door de Duitsers. De ingang van het ziekenhuis lag aan de Begoniastraat.
Naam: Willy van den Akker
Dat klopt allemaal beste Sjef van Schagen. Maar misschien wist jij het nog niet dat, voor jullie in het huis naast het tunneltje in de Dahliastraat zijn komen wonen, er Jan van de Wiel heeft gewoond, dat was een broer van Tjummes van de Wiel de fietsenmaker. EUREKA zat schuin links tegenover ons en dat was een kousenzaak van Pieter van der Doelen (deze is later naar de Stratumsedijk verhuisd). Daarnaast woonden Nolda-Joke-Gondje en Janus van Gennip, zussen en broer van Frans en Willem. Nog een andere broer Nol van Gennip had een sigarenzaak (OKÈ als naam) op de Stratumsedijk, deze man was ook dirigent van het kerkkoor Sint Joris uit Stratum. Vervolgens de Familie Jansen en Familie van Vlodrop, dan op de hoek Brabants Roem van bakker Harrie van Hoof. Deze bakkerij bestaat nog steeds onder de naam van Brabants Roem en is van F.van Weert.
Naam: Joop Baert
Sjef van Schagen heeft gelijk, naast kruidenier/slagerij van den Akker woonde Tjummes en Drieka van de Wiel, zij hadden ook nog een zoon Jan en een dochter waarvan ik de naam kwijt ben.
Aan de overkant naast Piet van der Doelen woonde Janus van Gennip met zijn houten been en daarnaast Jansen en daarnaast Karel en Bertha van Vlodorp.
Naam: Jeanne Melters
Ik meen me te herinneren, dat mijn vader, die een tijd bij de Eindhovense Nachtveiligheidsdienst werkte en daarvoor een goede waakhond nodig had, van een zekere van Gennip uit de Seringenstraat een zwarte Duitse herder kocht. De heer van Gennip kon die hond niet houden, omdat hij invalide was. Mogelijk was dat Janus van Gennip met zijn houten been.
Naam: Elly van den Akker - van Hoof
In mijn herinnering heeft er ook nog ergens een friettent gezeten (60-er jaren). Ik ben ooit met mijn broer speciaal hier naar toe gegaan omdat ze hier een toverkastje helemaal uit Amerika hadden: deurtje open, halve haan erin en 3 minuten later kwam ie er gloeiendheet weer uit! Jaren later realiseerde ik me pas dat die man waarschijnlijk een van de eerste magnetrons uit Amerika gehaald had.
Naam: Ton Maas
Onthulling van het Betje-mysterie:
In de Begoniastraat naast Slagerij van Gestel woonde Antonia Maas-Hartogs (ze was mijn oma). Ze had er een snoep/sigarettenwinkeltje en woonde samen met kostganger Bertus Schuurmans. Hij was een vriend van de man van Antonia en trok bij hen in toen hij geen woonruimte had. Antonia droeg de bijnaam Meis en Bertus werd Beis genoemd. De echtgenoot van Antonia (mijn opa) is al in de jaren 40 overleden. Beis en Meis zijn daarna samen blijven wonen. Mijn oma werd meestal Vrouwke Maas genoemd, maar soms verwarde men haar met Betsie Verwinp uit de Dahliastraat. Zij verkocht plakkerige stroopsoldaatjes, gasmuntjes en ik meen ook sigaretten per stuk. Haar bijnaam was Betje Plek. Ik denk dat beide dames de twijfelachtige eer te beurt viel zo genoemd te worden.
De kruidenierszaak van de foto was van de familie V.d. Akker. Met Cor v.d. Akker heb ik nog getafeltennist. Later is in het pand de Batman-Bar (Frits Boeyen) gevestigd tegenover café 't Boerke, later De Schepper (Cor en Joke Mellenberg).
Leuk al die nostalgie. Ik woonde tot 1970 in de Dahliastraat op nr. 18 samen met mijn ouders Jan en Joke, zussen Ria, José en Hanny, en met mijn broer Jan. Ik haal de families Van Kollenburg (Marijke ken je me nog?), Acquoi, Hagen, Saris, v.d. Boomen (diverse), Verbeek, Hendriks, Collij en Guitjens nog zo voor de geest.
Naam: Willy van den Akker
Beste Ton Maas, ik ben blij dat het mysterie van Betje Plek nu echt is opgelost door dit verhaal van je. Zelf wist ik zeker dat de echte Betje Plek in de Dahliastraat woonde, want ook ik heb mijn jeugd daar door gebracht en kende natuurlijk ontzettend veel mensen uit deze buurt. De familie Maas heb ik ook heel goed gekend daar die regelmatig in de zaak bij ons kwamen. Je ziet als je deze commentaren allemaal leest dat het toch veel met de verschillende leeftijden heeft te maken.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Willy, zoals jij al eerder schreef, het heeft duidelijk met leeftijd te maken.
Binnenkort hebben we een reünie van de examenklas van de Ulo uit 1960. We halen nu al herinneringen op en iedereen herinnert zich Betje Plek uit de Begoniastraat, naast slager Van Gestel. De naam Vrouwke Verwimp is ons onbekend. We gingen in de pauzes altijd snoep kopen bij de enige ons bekende Betje Plek.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Voor alle duidelijkheid, er bestaat geen enige echte Betje Plek. Zoals in de commentaren is te lezen zijn er twee dames, een in de Dahliastraat en een in de Begoniastraat, die zo genoemd werden. Het lijkt me een beetje zinloos om steeds maar weer opnieuw de discussie aan te gaan wie de enige echte Betje Plek zou zijn.
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof
Er is weer een hele hoop duidelijk! Eureka! De kousenwinkel, waarvan ik de naam kwijt was, dus ook die van mijn kleuterschoolvriendje! Hansje van de Doelen, waar ben je? En de dochter van van de Wiel, waarmee ik bij de gidsen van Scouting was. En Betje Plek, de echte of niet, maar een rode wijnbal en een bakkesvol voor 5 cent of zoethout!!Jee, dit is leuk.....
Naam: Frans van Gennip
Wat grappig om te lezen over mijn voorouders! Ik ben de kleinzoon van Frans van Gennip, zoon van Bart van Gennip. Ik woon tegenwoordig weer in Stratum, Ericastraat, dus de cirkel is weer rond zullen we maar zeggen. Ook mooi om te lezen over Wilem van Gennip. Weet ik in ieder geval waar mijn eeuwig durende dorst vandaan komt...
Naam: Tonnie.van den Broek
in 1972 hebben wij, Tonnie en Tinie van den Broek Kruijzen, een frietzaak gehad. Wat wij weten van de historie is deze: Toon van den Broek (geen fam) had dit pand aangekocht en er een frietzaak in gevestigd. (Toon is trouwens pas een maand geleden overleden, hij was ook eigenaar van de Hanenbar in de Willemstraat). Smulders huurde deze van Toon, daarna hebben Bep en Leo Timmermans een korte periode de zaak gehad,daarna zijn wij er in gekomen. Het betreft hier Seringenstraat 2. Wij hebben daar drie en een half jaar de zaak gehad,ook hadden wij het pand gekocht van Toon v.d.Broek. Een jaar later hebben wij Seringenstraat 7 kunnen kopen, hier was een bar in gevestigd, ik geloof de Adelfie bar. Aan de overkant had Sjef Pinkers een bar, deze waren in de tijd dat wij het pand aankochten gesloten. Mevr. v.d.Akker leefde nog maar had een zaakwaarnemer, die voor haar dit pand verkocht. Wij zijn ongeveer 30 jaar eigenaar van beide panden geweest. De frietzaak is wat ik weet nooit verbrand. Wel is dat blok pand op 10, ex bar van Sjef Pinker, in brand gevlogen toen deze een andere eigenaar had. Ik heb nog mooie herinneringen aan die tijd.
Naam: Antonius J. v.d. Broek
De Ramonabar: Mijn vrouw en ik hebben in 1968 tot plus/minus 1971 in de Goudsbloemstraat gewoond en waren vaste klant van deze bar. De eigenaar werkte als bouwvakker in Limburg. Door de week dreef zijn vrouw de zaak. Later heeft Sjef Pinker, een ex sportman, er een bar in gedreven. Hij had zijn zaak in de Seringenstraat verkocht aan een Amsterdammer en is toen naar de Roostenlaan gegaan.