EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2484

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Overige WO II

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Demer 1944 & Welfare Shop

Beschrijving

Dit is een foto die een beeld geeft van de drukte in verband met de dienst welfare die in de ruimte van V.& D in de Vrijstraat gevestigd was. Waar men nu snoep verkoopt. En onder in de kelder. Wat later ging deze shop naar de hoek van de Gagelstraat / Paralellweg en was er meer ruimte. De soldaten kwamen van heinde en verre om hier hun inkopen te doen. Het grootste gedeelte ging meteen de zwarte handel in. Ik heb er ook mijn bijdrage aan geleverd en stond de tommy's al op te wachten.


Geplaatst op

13-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Geef eens een betere uitleg bij deze foto Wil. Of vochten die Tommy's met elkaar?


Datum: 25-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het was een grote winkel waar de soldaten van div. pluimage, lees onderdelen, van alles konden kopen. Die figuren zetten de hele binnenstad vol. Bepakt en gezakt kwamen ze dan naar buiten, naar hun voertuig en dan weer terug. Het liefst met een of ander meisje. Dat wij, als jongens van een jaar of 18-19, daar geweldige concurrentie van hadden, zal iedereen ongetwijfeld begrijpen. Dus kocht je wat je kopen kon. Maar meestal van dezelfde persoon. Zodoende kon je ook met een meisje uitgaan. Ik las bij een andere foto van de hoek op de markt dat er wel eens gevochten werd. Nou ik kan je vertellen dat het in die tijd elke dag raak was. Er werd wat afgevochten. Meestal door soldaten onder elkaar. De hele binnenstad was een mensenmassa met daar tussendoor die auto's. Ik heb er verscheidenen uit de cabine zien trekken.


Datum: 25-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Je moet dat zien in die tijd. Het is aardedonker en de voertuigen hebben bijna geen verlichting. Aan de achterzijde een klein blauw lichtje onder de laadbak en aan de voorkant lampen die van boven afgedekt zijn met een kapje. Meestal maar een klein gleufje waar het licht uit komt. Er zijn veel soldaten in de stad die om de paar dagen naar Best moeten, waar ze de strijd aan moeten met de daar gelegen Hitlerjeugd. Overdag is de Bata in Engelse handen (bij mijn weten spraken deze allemaal Frans, waarschijnlijk Canadezen) en 's nachts waren er de schooljongens. Van het rustig paraderen komt natuurlijk niets. Alvorens ze er naartoe gingen, duwden ze sigaretten in de opengeknipte zoom van hun battledress. Zo'n schrik hadden die jongens. De spanning was enorm hoog als ze vertrokken. Ik hoop dat je de omstandigheden een beetje proeft.


Datum: 25-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Bedankt Wil, het is me al een heel stuk duidelijker. Het leek wel of die truck de jeep klem tegen de gevel had gereden. Ik heb het allemaal niet meegemaakt en moet het doen met de informatie van mijn vader. Dit was nog een onaangesneden onderwerp.


Datum: 02-07-2006
Naam: Bauke  
img

Da's toch typisch. De website van het RHCe vertelt iets heel anders: Verkeersongeval op de kruising Demer-Marktraat-Rechtestraat-Vrijstraat. Aanrijding vrachtwagen met legerjeep. Datering : 23/10/1946


Datum: 13-11-2010
Naam: G.A. Dijkink  
img

Ik kan ook geen exacte locatie aangeven, maar de kruising Demer-Rechtestraat- Marktstaat-Vrijstraat, Nee.


Datum: 13-11-2010
Naam: Peter Vermeulen  

Het is wel degelijk de hoek Demer/Marktstraat/Vrijstraat. Kijk maar naar foto 4342 en 1492.


Datum: 13-11-2010
Naam: Bauke Hüsken  
img

Dit is wel degelijk dat kruispunt! De fotograaf staat met zijn rug tegen de glazen toren van V&D en maakt de foto in de richting van de Demer. Rechts, achter de vrachtwagen, ligt Limburgia op de hoek Demer-Marktstraat en geheel links op de foto de entree van het pand waar later de Bata en nu Van Dalen schoenenwinkel in kwam op de hoek Demer-Vrijstraat.