Aalsterweg september 1955
Beschrijving | Aalsterweg vanaf de St. Joris kerk In Zuidelijke richting. |
---|---|
Geplaatst op | 03-01-2006 |
Reacties
Naam: Anne Troost
Mooi deze opname van de, aan de drukte te zien, vermoedelijk bevrijdingsfeesten . Ook de rij met voertuigen kan hier op duiden. Ik denk dat dit van het defile, wat toen nog gehouden werd, de restanten zijn. Rechts langs de kant zo'n beetje in het midden de molen zonder wieken. Het lichte pad is de La Sage ten Broeklaan, die uit komt op de Boutenslaan. Bovenin in het midden de watertoren.
Naam: Rini Talens
De Leostraat is nog niet klaar en rechts staan volgens mij ook een stel auto's. Zou het iets duidelijker zijn waneer hij vergroot werd? De metaalwaren fabriek van de Obam is wel te zien en de watertoren aan de horizon. De witte vlekken achter de Obam kan ik niet thuisbrengen. De geheel rechts boven, de weg in zuidelijke richting is dan de Jacob Reviusweg met het huis van de wereldberoemde tekenaar Smits. Rechts in de hoek het stadswandelpark. Maar staat er al een flat? Wat mij opvalt is de gelijke voertuigen of tanks. Wie heeft die? Meestal zijn dat voertuigen van allerlei pluimage tijdens zo'n defile.
Naam: Anne Troost
Toch lijkt het net alsof er een colonne legervoertuigen aankomen, dat zou dan september 1944 geweest kunnen zijn, of misschien een feestelijke herdenking (b.v. 10 jaar bevrijd?) september 1954? Er is een hoop volk op de straat. De eerste flat aan de verlenging van de Le Sage ten Broeklaan staat er wel, de drie anderen nog niet, dat moet toch ook een indicatie zijn? De Biesterdwarsweg is nog niet doorgebroken. Er lijkt ook een wegversperring over de Aalsterweg te liggen ter hoogte van de Boutenslaan. Rini.
Naam: Vic van Lijf
Op afbeelding 47, een luchtfoto uit 1944, staat die ene flat langs de Le Sage Ten Broeklaan er nog niet op! Dus 1944 als foto jaar kunnen we inderdaad echt vergeten. Toch staat er een hoop volk langs de straat en rijdt er een militaire colonne over de Aalsterweg, komende uit de richting van Aalst, van waaruit wij in september 1944 bevrijd zijn (operatie Market Garden). Dan denk je toch aan een bevrijdingsfeest van Eindhoven en niet zomaar een, maar een jubileumfeest dus 5, 10 of 15 jaar anders ga je niet al die moeite doen!
In 1949 waren er in Eindhoven nog steeds goederen op de bon (zo snel na de oorlog waren die problemen nl. niet opgelost! Dus voor een jubileum feeststemming was het toen nog wat te vroeg denk ik zo.
In 1959 stonden die 4 flats langs de Le Sage Ten Broeklaan al op de stadskaart, dus da's weer te laat.
Een beredeneerde gok: 1954!
Naam: Wil van Hout
Op 18 september 1954 was het zwaar bewolkt dit was op een zaterdag heb ook nog even op de zondag gekeken 19 sept. ook zwaar bewolkt.
Ja de voertuigen rijden inderdaad naar het zuiden. Misschien tot de Boutenslaan en dan rechtsaf richting Oirschot. Volgens mij was er toen elk jaar met de bevrijding iets te doen. Maar we zoeken verder.
Naam: Wil van Hout
Ik denk dat we nog een datum vergeten op die dag werden er in die jaren ook defile's gehouden 30 april Koninginnedag. Het was welliswaar op die dag in Eindhoven ook zwaar bewolkt maar in de Bilt was volop zon, meer als 8 uur. Dan denk ik Wil kijk eens bij je weermannekkes van het leger.
Naam: Geert Megens
Jullie hebben mij overtuigd, die tanks rijden naar het zuiden er is iets van een loop zichtbaar, maar met name sluit het goed aan bij het gedrag van het publiek, die tanks sluiten de optocht af en die versperring in de verte midden op de Aalsterweg ter hoogte van de OBAM, dat is ook publiek en wel op een eerste klas plaats! Die tanks buigen daar linksaf de Leostraat op! Ik blijf die bomen tamelijk kaal vinden, als ze vol in hun bladerdak waren, dan gaven ze veel meer schaduw en waren ze donkerder op de foto.
Naam: Verhoeven.W
We hadden in 1955 een watertoren staan aan de Aalsterweg ergens in de buurt van het Eindhoven voetbalveld.
Hij stond van richting Eikenburg naar de stad gezien aan de linkse kant en was van het model zoals er bijvoorbeeld in Utrecht een staat.
Hij zal toch niet gesloopt zijn?
Naam: Verhoeven.W
Opmerking bij de datum in de bijlage van Wil van Hout dd 05-01-2006.
De OBAM is reeds in 1940/41 van de Boschdijk 251 naar de Aalsterweg 135 verhuisd, de MCB is toen als inwoner van de OBAM op de Boschdijk achtergebleven tot dit pand door de bezetter gevorderd werd (Toon Hezemans heeft de voorraden met paard en wagen naar het terrein naast de OBAM vervoerd). Momenteel wordt door uitgever de HOVEN gewerkt aan een boek in opdracht van MCB over de geschiedenis van de MCB.