EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

23368

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

224 Roosten

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Calamiteiten

Onderwerp 2.:

Vliegtuigongevallen

Onderwerp 3.:

Overige Vliegtuigongevallen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vliegtuigcrash bij het huidige Animali-terrein

Beschrijving

In de periode tussen 18 september 1944 en 1 januari 1945 is er een oorlogsvliegtuig neergekomen niet ver van wat nu het Animali-terrein heet. Met name het gebied langs het Leenderfietspad vanaf de Floralaan, aan de rechterkant waar de bossen zijn tot aan de Hut van Mie Pils (Peels), komt in aanmerking. Omdat er hier, noch in het RAF-museum in het Verenigd Koninkrijk, weinig van terug te vinden is in de officiële stukken, wilde ik weten of er wellicht nog mensen zijn die hier nog iets over weten of het liefst zelf meegemaakt hebben. Waarschijnlijk was het een toestel van de Royal Air Force van het type Tempest of Typhoon (zie foto's). Ik heb er als kind van 7 nog naast gestaan en in de buurt een signaallampje uit de cockpit gevonden. Daarmee konden ze in Engeland bij benadering het genoemde type bepalen. Als er iemand is die er meer over weet, zou ik het prettig vinden als hij me daarover in kennis stelt. Er zijn in de regio meerdere crashes geweest, zelfs in het nabijgelegen Meeuwven is een Wellington neergekomen, ik wilde mij echter toespitsen op dit specifieke ongeval.


Geplaatst op

25-02-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-02-2010
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Ik heb recentelijk nog een dergelijke oproep geplaatst in het Eindhovens Dagblad. Daarop heb ik zo’n 15 reacties gekregen. De ene nog waardevoller dan de andere. Samenvatting van een paar reacties op mijn oproep die ik al mondeling of per e-mail gekregen heb. 1) Ik stond als jongetje van 8 op de schietberg, tussen Karperven en Floralaan Oost, en heb een vliegtuig richting Aalst naar beneden zien duiken. 2) Personeel/bewakers van het geallieerde militaire autokerkhof, op de plaats van het huidige Floraplein, ging er onmiddellijk met voertuigen op af. 3) Ik heb op die plaats een luchtgevecht gezien tussen twee jagers, een Messerschmitt en een geallieerde jager. 4) Ik stond met paard en wagen op de Leender(zand)pad vlak bij Mie Pils. Er kwamen twee jagers vlak langs ons af, eentje stortte tussen de bomen neer. 5) Ik heb als 13-jarig jongetje nog geholpen met de piloot eruit te halen. 6) Waarschijnlijk is het een Typhoon geweest omdat de Tempests op Volkel waren gelegerd. Wie kan er nog iets meer over vertellen?


Datum: 25-02-2010
Naam: Cor Platenburg  
img

Jan, ik weet niet of je volgende site kent "Verliesregister klaar" op . Hierop kun je alle in Nederland neergestorte vliegtuigen met plaats en datum crash, typenummer, naam piloot, squadron etc. napluizen.


Datum: 01-03-2010
Naam: R.Bogaars  
img

Hallo, Ik ben al enige tijd bezig met het archiveren van vliegtuigcrashes in Aalst-Waalre. Mischien dat ik U kan helpen? U kunt me altijd mailen: r.bogaars@planet.nl


Datum: 18-11-2011
Naam: ML.Heesakkers  
img

Een hele mooie en duidelijk site met een gratis te downloaden database: airwar.texlaweb.nl. Over crashes, vliegtuigen, personeel etc. met beeldmateriaal!


Datum: 13-10-2017
Naam: Jan Nieuwenhuis  
img

De database via airwar.texelaweb.nl is NIET meer operationeel, maar is verplaatst naar een geheel nieuwe website