EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23060

Bijdrager:

Jaar:

1988

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Orchideeënstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Fotografie

Onderwerp 3.:

Foto De Winter

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Foto de Winter

Beschrijving

Foto de Winter, Orchideeenstraat 56, was een begrip in Eindhoven. Op de foto Wytske de Winter. Een zeldzame foto want Wytske heeft enkele jaren geleden al haar fotoalbums aan het oud papier toe vertrouwd. Deze dook echter pas op. Gedwongen door het platbombarderen van hun zaak op de Demer zijn Wytske en haar man Herman in 1954 in de Orchideëenstraat de winkel begonnen. Zelf woonde de familie boven de winkel. Oorspronkelijk kwam de familie de Winter uit Bergen op Zoom en zat in het 'kermisvak'. Na enkele verbouwingen is de zaak in 1988 toch gesloten. Toch wilden anderen (Ine Rutten, daarna Finders en daarna Franz Joseph Plakhie) het voortzetten maar zonder succes.
Daarna heeft er van alles in het pand gewoond en is het zelfs nog een grote weedplantage geweest.
Vanaf juni 2007 woon ik er zelf en een van mijn grootste hobbies is: fotografie! Het moest zo zijn...
(bron: Wytske en Nanny de Winter)                


Geplaatst op

24-01-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-01-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Heel herkenbaar, deze fotograaf. Wij hebben daar wat rolletjes film gebracht en ook pasfoto's laten maken. Ik heb nog een mapje met de o.a. de tekst Foto de Winter annex Fotohandel, Modelinrichting voor het ontwikkelen afdrukken en vergroten voor amateurs Orchideeënstraat 56 Eindhoven v.h. Demer 65. Voor ontwikkelen en 6 afdrukken betaalden wij toen fl. 1,70. Er staat geen datum op.


Datum: 25-01-2010
Naam: Wim Habraken  

Ik heb dit verhaal al eens (gedeeltelijk) verteld bij een andere foto die ook over de Orchideeënstraat ging. Maar het blijft wel een mooi tijdsverhaal, wat ikzelf heb beleefd: Foto de Winter! Wij woonden in de Goudenregenstraat en ik zat in de Orchideeënstraat op de Gerardusschool. Ik wilde heel graag als kleine jongen een fototoestel, maar eigenlijk hadden maar weinig mensen zoiets. In elk geval bij ons thuis hadden ze geen fototoestel, dus dat was weer eens wat anders (dat had ik wel vaker - zo heb ik als eerste thuis gespaard voor een tweedehandse platenspeler). Ik had een eenvoudig toestelletje gezien, wat wel haalbaar bleek financieel gezien. Ik moest wel sparen. Ik trof een regeling met Foto de Winter: Hij reserveerde voor mij het toestel en ik zou telkens geld brengen als ik dat weer had. Als manneke heb ik op allerlei manieren en op allerlei plaatsen geld bij elkaar gespaard - werken op de markt, blaadjes rondbrengen, SUS-loten verkopen enz. Natuurlijk ook mijn traktement. Ik wilde het ding zo graag. Iedere week ging ik naar de Winter, droeg mijn geld af en mocht ik even mijn toekomstig toestel vasthouden. Toen ik na maanden, zowat op de helft van het bedrag zat kreeg ik van Foto de Winter onverwachts het toestel mee naar huis en hij gaf ook nog een leren hoes voor er omheen!! Hij vertrouwde erop dat ik getrouw door zou sparen bij hem totdat het hele bedrag betaald was. Apetrots en dolgelukkig was ik met het ding. Ik was zo'n jaar of 11, misschien 12 (1963 of 1964 dus). Ik heb met dat toestel lang leuke foto's gemaakt. Later heb ik het aan een collega gegeven - Eddie Lutterman (helaas jong overleden) hij spaarde oude en aparte fototoestellen.


Datum: 13-02-2010
Naam: Thérèse Sauter  

Voor de zaak op de Demer zie afbeelding 23272.


Datum: 16-11-2010
Naam: Jo Geerings  
img

Wij hebben in 1958 onze trouwfoto's bij foto de WInter in de Orchideenstraat laten maken. Mijn buurman in de Kalmoesstraat, de Hr. Henk Aartse, werkte in die tijd als fotograaf bij de Winter. Hij zei: Dan kom je maar bij ons de foto's laten maken en zo gezegd zo gedaan.


Datum: 27-04-2014
Naam: Hans Kruithof  
img

Ja, ik was een jonge fotograaf, bracht daar ook mijn spul voor afdruk, tot ik het zelf beter deed! Met Herman junior op de lagere school, later tegengekomen en heb een, door toeval heuse trip naar Turkije (begin jaren 70 tig) gemaakt met hem. Ooit later ontmoet, in verzekeringen, net als zijn vader! Heb kanker en ruim juist al die foto s op, daarom leuk dit te zien!! Zo veel gaat weg op Koningsdag op het Gerardusplein, Werd ik spontaan eenzaam en nog zieker. Het is weg en het is er nog, haha, Hans
<<< Hans, als je nog foto's hebt die met Eindhoven te maken
hebben, mag je ze altijd insturen. (Red.) >>>