EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8559

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Orchideeënstraat

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Jeugdorganisaties / Scouting

Onderwerp 3.:

Scouting, Gerardus Majella

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De 'Rakkers' van de Gerardusparochie

Beschrijving

Deze foto stamt uit het voorjaar van 1955 toen ik als 9-jarige een jaar lid geweest ben van de 'Rakkers', die bijeenkwamen vlak bij de Gerarduskerk, ik weet niet meer in welk gebouw. Toen ik 10 werd moest ik naar de grotere jongens en dat wilde ik niet dus ben ik er onderuit gegaan. Die oudere jongens heetten geen Rakkers maar anders, ik weet niet meer hoe. Op de foto helemaal vooraan rechts(zonder petje) zit mijn vriendje Karel Heinemans uit de Wilgenroosstraat. Ikzelf kwam uit de Chrysantenstraat en zit schuin achter hem, rechts naast de jongen in de donkere trui. De namen van de andere jongens weet ik niet meer.


Geplaatst op

15-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-01-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Kan het zijn dat de foto voor de ingang van de Gerardusschool in de Orchideënstraat is gemaakt. Ik was bij de kabouters en die waren daar ook gevestigd. Waren de oudere jongens geen welpen en kreeg je daarna niet de verkenners. Bij de meisjes waren het de kabouters en de gidsen.


Datum: 15-01-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Hein, ik herinner mij de rakkers ook nog, hoewel ik zelf bij de welpen van de verkennerij zat in die tijd. De rakkers en hun oudere soortgenoten kwamen volgens mij in het Parochiehuis bijeen. De Verkennerij (St. Ignatiusgroep) zat op de Gerardusschool in de bijgebouwen. Zeggen de namen Piet van de Boogaart (Cyclamenstraat) Bernard Schellens (Hortensiastraat) en Gerard van de Ven (Wilgenroosstraat) jou iets. Zat jij niet bij mijn broer Frans in de klas?
En Gerard Fabrie, uit de oudere huizen bij jou in de straat?
<<< Henk, wat die namen betreft kun je beter zelf even met Hein contact opnemen (Peter) >>>


Datum: 20-01-2007
Naam: Jan Ubachs  
img

Op de foto sta ik met mijn broertje Willy Ubachs, links op de foto met een glas in ons hand bij het raam. De rakkertjes zaten toen in de nisse hut. Dat was een halfrond gebouw opgetrokken uit golfplaten. Deze stond achter de kosterswoning en het parochiehuis van de Gerardus. Als je achter deze nisse hut liep kwam je bij de achteringang van het parochiehuis. Die deur gaf toegang via een trap onder het toneel, daar waren toen de patrouillelokalen. Het was er altijd hartstikke donker. Toen je de rakkertjes ontgroeid was, ging je naar de grote jongens, de Gilde. Ik kan me nogwel een juffrouw van de rakkertjes herinneren, dat was juffrouw van Gennip. Die woonde toen in de Seringenstraat, in dat sigarenwinkeltje tegenover de slager v.d.Akker (van de ouders van Willy en Cor v.d.Akker). De namen van Gerard Fabrie en v.d. Boort kan ik me ook herinneren. Een broer van Piet v.d. Boogaart, hun Lambert, was getrouwd met een nichtje van mij, Trudy v.d.Heuvel. Helaas op veel te vroege leeftijd overleden.


Datum: 21-01-2007
Naam: Willy van den Akker  

Ja beste Jan ik kan mij dit nog heel goed herinneren omdat ik toen bij het Gilde was. Wij zaten onder in de kelder van het parochiehuis, dat in stukken was verdeeld door boomstammetjes en daar hadden wij een ruimte van gekregen. Onze leiders waren Jan Weijtens en Crist Dekkers, die woonden toen op de Aalsterweg. De leidster die jij vernoemt was Joke van Gennip en haar oudste broer Wim is priester geworden. Dat was toen een heel groot feest in de Seringenstraat. En Jan als ik mij niet vergis is de leidster, die achteraan tegen de deur staat, Ria de Bruin uit de Goudenregenstraat, een vriendin van mijn zus.


Datum: 24-01-2007
Naam: Jan Ubachs  
img

Willy, nu je de naam Ria de Bruin noemt kan ik me haar ook goed herinneren. In een latere periode heeft mijn latere schoonzus Jeanne Smits v.d.Broekseweg nog bij haar stage gelopen. Haar huidige man Rens Vroomen was toen hopman in Woensel. Zo je maar dat de wereld toch klein is.


Datum: 20-03-2007
Naam: Leon van den Heuvel  
img

Ik weet van mijn moeder en vader (Mia en Cor van den Heuvel) dat ze leiding zijn geweest van de Rakkers. De leidster die genoemd wordt (Ria de Bruin) kwam veel bij ons thuis. Diverse namen zijn ooms en tantes van mij. Leuk om te lezen. Mijn moeder woont nog steeds in de Cyclamenstraat. Haar moeder woonde ook daar. Ikzelf woon er ook weer sinds 20 jaar en wil niet meer weg. Een heerlijke buurt met (hoe onbeduidend misschien ook) een mooie geschiedenis. Mijn ervaring is dat Stratummers altijd Stratummers blijven, ook al wonen ze er niet meer.


Datum: 28-09-2007
Naam: Harrie Lamers  
img

Ik herken ook een leeftijdgenoot van Vlemminx en van de Ven als wel Lamers.


Datum: 02-12-2007
Naam: Corry Vlemmix Rombouts  
img

Beste Harrie, volgens mij heb je gelijk, het tweede jongetje van links op de foto zittend is volgens mij Gerard Vlemmix, het is mijn zwager en een neef van de hierboven genoemde Mia v.d.Heuvel. Leon, je hebt gelijk eenmaal een Stratummer altijd een Stratummer. Trouwens mijn man is een neef van jou moeder!


Datum: 09-04-2009
Naam: Walter de Hoog  

Ik zat ook bij de Rakkers. We kwamen bijeen op de zolder van een school in Tivoli. De groep werd "geleid" door de ixy en raxi, wat een soort groepsleider was.
Weet iemand nog welke school dat was? Een ruime speelplaats achter het gebouw, waar we naar de ??? verdieping moesten. Ik heb er nog wat foto's van die ik zal scannen, als iemand mij aan het adres kan helpen.


Datum: 19-05-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Ik zat in de vijfde klas van de lagere school en Kareltje Heinemans en ik waren een beetje verliefd op elkaar. Af en toe spraken we af in de grote onderdoorgang van de Cyclamenstraat. Leuke herinnering.