Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1948
Locatie 1.:Centrum |114 Fellenoord |Boschdijk*
Onderwerp.: Gebouwen |Bioscopen / Theaters / Muziekcentra |City Bioscoop
City (1)
Beschrijving | Vergelijk met het Luxor Theater van foto 2251. Na de bombardementen van WOII is de bisocoop weer hertsteld. In de jaren daarna verviel de City steeds meer. Er werden naar mijn herinering veel cowboyfilms gedraaid en de toegangsprijs was laag. Links de Antonius van Paduakerk. Rechts hotel de Kroon daarnaast cafe de Kroon en de witte Riche bar. Uiteindelijk ontkwam geen enkel gebouw aan de sloopwoede van de gemeente Eindhoven die een soort niemandsland creëerde tussen Eindhoven en Woensel. RHCe 0004831 |
---|---|
Geplaatst op | 19-12-2005 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Anne Troost
Het Luxor theater heeft bestaan van 1925 tot 1926 directeur Dhr van Dun. Het City theater is in 1936 begonnen aan de Kruisstraat no zie foto 2253.Daar zijn ze gebleven tot 1939. Nadien is het pand Boschdijk 53 in 1940 als theater City begonnen dit heeft tot 1957 geduurd.
Naam: Wil van Hout
Woensdagmiddag matinee 1 dubbeltje. Donderdagmorgen op de knieen voor het schoolbord, want er was altijd wel een klikspaan. Als de film uit was kwam het gezelschap naar buiten z.g. met de grijns van een echte cowboy en de duim aan de riem, klaar te schieten. Wat zeg je olienootjes? Daar was geen geld voor. Het was natuurlijk wel olienootjes rang, tegen het doek. En wat te denken als de film brak, dan applaudisseren met handen en voeten. Die operateur moet wel de kriebels gekregen hebben.
Naam: Anne Troost
Het City theater behoorde tot het Cityconcern. Dit was eigendom van de fam. Otten. Verder hadden zij nog meer bioscopen naarmate de jaren voorbij kwamen. In 1935 de City, in 1939 Royal in Kaatsheuvel, in 1940 dit gebouw van City, in 1950 de Plaza, in 1958 de Metropole en dan in het zelfde gebouw in 1968 Studio M.
Naam: Tini van Rooij
Ik denk dat je gelijk hebt Gerard, kijk eens naar foto 4219 die ik uit 1956 geschat heb. Het pand rechts van de City is daar verdwenen. Ik denk dat ik toch wel tot 1955 plusfours gedragen heb.
Naam: Gerard de Beurs
Bedankt Tini voor de naam van de broek. Deze zijn van voor mijn tijd (of ik was nog te klein om ze zelf te dragen) en zie ze regelmatig terugkomen op foto's. Ik wist alleen niet dat ze zo genoemd werden. Wat betreft het jaartal zal het inderdaad begin jaren 50 zijn. Als ik foto 2463 bekijk had het theater eerst aan de voorkant open ramen en bogen en zijn deze met het herstellen van de oorlogsschade dichtgemetseld.
Naam: Tini van Rooij
Gerard, kijk eens op foto 2197, dan zie je hoe mooi dit pand oorspronkelijk was.
Naam: Gerard de Beurs
Zouden de letters van Musis Sacrum hier weg gesmeerd zijn onder de kalk/cement. Zoals je kunt zien op foto 2197 waren deze in de muur gegraveerd? En dan die neonreclame! Dat moet in de jaren 50 een fortuin gekost hebben.
Naam: Eric Kemperman
Datering moet van tussen 1945 en 1950 zijn. In 1952 was het pand rechts naast de City al gesloopt, zie foto 4219. Overigens is 4219 vroeger dan 1953, want er rijden nog geen treinen over het hoogspoor.
Vergelijk met foto 25286, die m.i. uit dezelfde periode (vóór 1950) is.
Naam: Paul van der Cingel
Wil, ik heb niet op de knietjes gemoeten, bij de niet katholieken werd geen zonde beleden, maar er was nog een andere reden, ik mocht niet naar de City omdat mijn ouders het geen "nette gelegenheid' vonden, maar ik kon ze er wel mee chanteren door ze geld af te troggelen om naar de Rembrandt in de Vrijstraat te gaan, waar ik zowat het hele oeuvre van Laurel en Hardy heb gezien, kostte wel meer, 30 cent! Cowboys, spreek uit coyboys, heb ik dus helaas moeten missen.