EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2195

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Boschdijk*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Boschdijk

Beschrijving

Op een prentbriefkaart van Boekhandel Spierings zien we hier de Boschdijk. Met geheel rechts op de foto Musis Sacrum.


Geplaatst op

09-12-2005

Reacties:

Datum: 09-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Voor de minder-bekenden met oud Woensel: deze straat had eerst de naam Fellenoord net als het gehucht. Van links komt de Kruisstraat aan en van rechts de Boschdijk. Achterin maakt de Fellenoord eerst een haakse bocht naar rechts en iets verder een haakse bocht naar links om vervolgens op de Demer uit te komen. In 1866 zorgde de kortzichtige gemeente Eindhoven ervoor dat het gehucht Fellenoord van Eindhoven werd gescheiden.


Datum: 21-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Als ik het goed heb was na de haakse bocht R. De "Magneet" gevestigd, een winkel waar de burger en de boer terecht kon. Een soort "de Spijker". Ik heb er wel eens mijn neus tegen het raam geduwd omdat er een stoommachientje stond van Meccano.


Datum: 21-02-2006
Naam: Henk Klerkx  
img

De Magneet was de enige winkel die ijzeren schietbolders verkocht. Die blonken zo mooi en daar kon je mooi met steentje ketsen.


Datum: 14-06-2009
Naam: Hans van Melis  
img

In 1916 was dit nog de Fellenoord, pas in 1920 werd dit stuk Fellenoord Boschdijk genoemd. Links hetzelfde rijtje huizen als op foto 20263. Hier rechts nog net een randje van de latere City bioscoop. Het Woenselse "CITY" was het lachertje van de Eindhovense winkeliers die zich verheven voelden tegenover de dorpse Fellenoord. Uiteindelijk kregen ze in de 50-tiger jaren hun gelijk de Demer werd herbouwd, de minderwaardige Fellenoord uitgewist.


Datum: 14-06-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Nou Hans, de Fellenoord is niet uitgewist maar de gegoeden hebben er een zoekplaatje van gemaakt. Als je de Boschdijk op het eind de straat (Fellenoord) oversteekt, richting binnenstad, heb je een gebouw dat op de Fellenoord staat. Het gebouw is Fellenoord 310 De rest van de Fellenoord bevindt zich in het duister. En bevindt zich evenals het Eindje achter de Piazza en het Politiebureau. Deze week heb ik het genoegen gehad een uur rond te moeten rijden voor nummer 130. Als je een vergissing maakt moet je via de Emmasingel en Bilderdijklaan, Vestdijk weer terug en is de toegang alleen via een busbaan te naderen. Ik heb dan ook wijselijk van het bezoek aan de Fellenoord afgezien. De Fellenoord wordt geacht voortaan een Wijk te zijn!


Datum: 11-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Als je deze foto ziet van de Fellenoord van vóór 1940 (met nul auto's erop, dus waarschijnlijk nog vroeger, de 20'er jaren), dan wordt de Eindhovense wens om hier een paar brede straten aan te leggen in de historische context een stuk begrijpelijker. Eindhoven wilde een grote stad worden, en dit soort dorpstraatjes, die we nu pittoresk noemen, beschouwde men toen als 'achterlijk'. De verwoesting door de bommenwerpers hebben voor de sloopbeluste stadsbestuurders uiteindelijk een flinke steun in de rug betekend.


Datum: 29-09-2019
Naam: Paul van der Cingels  
img

Wat Hans schrijft bevestigt mijn herinnering, alleen is die van na de oorlog toen de Fellenoord grotendeels in puin lag en slechts een paar panden nog min of meer overeind stonden. Als je Eindhoven verliet via de Woenselse overweg, ging je inderdaad eerst rechtsaf richting Broekscheweg en even later linksaf richting hotel de Kroon. Als we terugkwamen via de Boschdijk reed mijn vader wel eens expres over het binnenpad wat wij om een mij nu onbekende reden erg grappig vonden.