De Boschdijk
Beschrijving | Op een prentbriefkaart van Boekhandel Spierings zien we hier de Boschdijk. Met geheel rechts op de foto Musis Sacrum. |
---|---|
Geplaatst op | 09-12-2005 |
Reacties
Naam: Hans van Melis
Voor de minder-bekenden met oud Woensel: deze straat had eerst de naam Fellenoord net als het gehucht. Van links komt de Kruisstraat aan en van rechts de Boschdijk. Achterin maakt de Fellenoord eerst een haakse bocht naar rechts en iets verder een haakse bocht naar links om vervolgens op de Demer uit te komen. In 1866 zorgde de kortzichtige gemeente Eindhoven ervoor dat het gehucht Fellenoord van Eindhoven werd gescheiden.
Naam: Hans van Melis
In 1916 was dit nog de Fellenoord, pas in 1920 werd dit stuk Fellenoord Boschdijk genoemd. Links hetzelfde rijtje huizen als op foto 20263. Hier rechts nog net een randje van de latere City bioscoop. Het Woenselse "CITY" was het lachertje van de Eindhovense winkeliers die zich verheven voelden tegenover de dorpse Fellenoord. Uiteindelijk kregen ze in de 50-tiger jaren hun gelijk de Demer werd herbouwd, de minderwaardige Fellenoord uitgewist.
Naam: Wil van Hout
Nou Hans, de Fellenoord is niet uitgewist maar de gegoeden hebben er een zoekplaatje van gemaakt. Als je de Boschdijk op het eind de straat (Fellenoord) oversteekt, richting binnenstad, heb je een gebouw dat op de Fellenoord staat. Het gebouw is Fellenoord 310 De rest van de Fellenoord bevindt zich in het duister. En bevindt zich evenals het Eindje achter de Piazza en het Politiebureau. Deze week heb ik het genoegen gehad een uur rond te moeten rijden voor nummer 130. Als je een vergissing maakt moet je via de Emmasingel en Bilderdijklaan, Vestdijk weer terug en is de toegang alleen via een busbaan te naderen. Ik heb dan ook wijselijk van het bezoek aan de Fellenoord afgezien. De Fellenoord wordt geacht voortaan een Wijk te zijn!
Naam: Eric Kemperman
Als je deze foto ziet van de Fellenoord van vóór 1940 (met nul auto's erop, dus waarschijnlijk nog vroeger, de 20'er jaren), dan wordt de Eindhovense wens om hier een paar brede straten aan te leggen in de historische context een stuk begrijpelijker. Eindhoven wilde een grote stad worden, en dit soort dorpstraatjes, die we nu pittoresk noemen, beschouwde men toen als 'achterlijk'. De verwoesting door de bommenwerpers hebben voor de sloopbeluste stadsbestuurders uiteindelijk een flinke steun in de rug betekend.
Naam: Paul van der Cingels
Wat Hans schrijft bevestigt mijn herinnering, alleen is die van na de oorlog toen de Fellenoord grotendeels in puin lag en slechts een paar panden nog min of meer overeind stonden. Als je Eindhoven verliet via de Woenselse overweg, ging je inderdaad eerst rechtsaf richting Broekscheweg en even later linksaf richting hotel de Kroon. Als we terugkwamen via de Boschdijk reed mijn vader wel eens expres over het binnenpad wat wij om een mij nu onbekende reden erg grappig vonden.