Bijdrager Frans van Beers
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Overweg*
Onderwerp.: Spoorwegen / Tramwegen |Woenselse Overweg
Reacties
Naam: Wil van Hout
De lantaarnpaal die links langs de overweg staat, hebben veel Woenselse jongens besprongen, om daarna uit het zicht van oom agent beneden de felicitatie in ontvangst nemen. Het was een echte Puuk zoals wij het in Woensel noemde. Oom agent werd door luidruchtig te doen afgeleid zodat de sprong gewaagd kon worden. Eerst op het hekje klimmen en daarna was er geen terug meer. Bijna 70 jaar geleden en nog voel ik de adrenaline door de aderen lopen.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Ik ben er vrijwel zeker van dat de politieagent rechts mijn vader is. Hij heeft jaren het verkeer geregeld bij het spoor en de Emmasingel, met name bij het uitgaan van de fabriek. Hij was destijds bij de bewaking van Philips, had daarom ook een politiediploma en werd ingezet bij de verkeersdienst van de gemeentepolitie. Het uniform was ook hetzelfde als dat van de gemeentepolitie.
Naam: Mark van de Laar
De PTT-harmonie, kan me goed voorstellen dat die hier de trap afloopt. Denk dat de Philips-harmonie er anders uitzag. In het geval van de PTT-harmonie moet de foto na 1934 genomen zijn en zijn ze op weg naar het kantoor op het 18-septemberplein. Misschien herkennen sommige mensen de personen van de harmonie....
Naam: Frans van Beers
Op nr 1174 staat mijn vader als agent op de straat met witte pet,
maar ik dacht niet dat hij bij de verkeerspolitie is geweest Lieke..
Naam: Paul van der Cingel
Het hoogspoor werd officieel in gebruik genomen in november 1953, de afbraak van de voetbrug zal niet lang daarna hebben plaatsgevonden. Ik heb verschillende keren een gratis stoombad gekregen van een stoomtrein die onder de brug doorreed en ik was lang niet de enige kwajongen die daar lol in had.
Naam: Tini van Rooij
Het hoogspoor werd weliswaar in 1953 in gebruik genomen maar dat wil niet zeggen dat het laagspoor buiten bedrijf werd gesteld. Deze ingebruikname betrof het personenvervoer, het vrachtvervoer werd pas later over het hoogspoor geleid, dat ging in fases. Bovendien reed er nog steeds 4x per dag een trein over het Belze lijntje. Op 1 juni 1955 werd dit aangesloten op het hoogspoor, reed de laatste trein over de Woenselse overweg en konden de bomen definitief omhoog. Ik kan me voorstellen dat de loopbrug eerder werd gesloopt daar die door het steeds kleiner wordende aantal treinen overbodig werd.
Naam: Paul van der Cingel
Er zijn nog verschillende foto's in het EiB archief waarop te zien is dat de Boschdijktunnel al in gebruik is voor het wegverkeer, maar aan Woenselse kant, achter De Gruyter langs, naar links moest afbuigen om de nog bestaande overweg te kruisen. Ik kwam daar destijds dagelijks langs en elke dag zowat was de situatie weer een beetje anders. Ik kon als fietser nog een tijdje door het zand ploegen totdat dat onmogelijk werd door spoordijk en ik ook via die tunnel en achter de City bioscoop langs naar de Kruisstraat kon fietsen.
Naam: Anton van Kemenade.
Het lijkt mij dat er een of andere officiële geweest of nog gaande is. In het midden van de trap is duidelijk een mijnheer met een ambsketting te zien. Rechts van hem ( op foto links) loopt kennelijk een hoge functionaris in uniform met om de hals een witte shawl. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat het hier de burgemeester en een commissaris van politie betreft. De muzikanten op de foto zullen daarom van het politie muziekkorps zijn.
Naam: Wil Deckers
Een herinnering ophalen..Zondag, een dag voor bezoek aan ons opoe. Zij woonde op de Broekseweg. Wij woonden in Tongelre. Als 8-jarig jongetje met pa en broertjes gingen we over de Woenselse Overweg. Maar wij bleven staan tot de spoorbomen dicht gingen .Wij naar boven, om onder de rook van de stoomlocomotief te staan .
Naam: Paul van der Cingel
Wil, dan zal je meestal niet lang hebben moeten wachten. Overigens zie ik ineens een fotograaf staan, hij staat met zijn rug naar ons toe, in dat driehoekje tussen trap en de eigenlijke brug en de paal waar de waarschuwing " Het aanraken der draden is levensgevaarlijk' aan opgehangen was. Dat zou kunnen bevestigen dat het om een bijzondere gelegenheid ging.
Naam: Hennie van Tuijl
Van 1952 tot 1956 werkte ik op de Demer bij Juwelier de Jong-Smits en moest uit Woensel elke dag "4x"met de fiets op mijn schouder over deze voetbrug. De Demer was in die tijd pas voor de helft vol met winkels.
=== Hennie, wil je a.u.b. je e-mailadres doorgeven? Alvast bedankt. Red. ===