Bijdrager Kees van der Hoeven
Jaar: 2009
Locatie 1.: Centrum |111 Binnenstad
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Centrum
Annahof en Reet van Nette
Beschrijving | Waar vroeger de Reet van Nette was (zie o.a. foto 3149) vinden we tegenwoordig een binnen-parkeerterrein dat niet zo lang geleden Annahof is gedoopt. De Reet van Nette was een zijpassage van de Nieuwstraat. De adressering was vroeger Nieuwstraat 14-24 (vóór 1920). Waarom kreeg dit binnenterreintje een straatnaam? Die was nodig omdat de politie er nu kan verbaliseren! De keuze van de naam Annahof is echter niet zo geslaagd, want het is verwarrend met de oude St. Annahof, een binnenstraatje tussen de Demer en Hermanus Boexstraat. Dat binnenterrein kreeg nu echter als straatnaam 'Vonderhof'. Ook alweer een ongelukkige keuze, lijkt me, want die naam associeer je meer met het ouderencomplex bij de Mauritsstraat. |
---|---|
Geplaatst op | 14-07-2009 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Tini van Rooij
Sorry Kees, hier moet ik toch even wat rechtzetten. Het vroegere Annahof liep tussen de Demer en de Vestdijk. Het Annahof werd in de 2e wereldoorlog totaal vernield. Destijds was er nog geen sprake van de Hermanus Boexstraat, die is pas in de vijftiger jaren aangelegd. Waar het Annahof nu op de Vestdijk uitkomt is niet zo ver verwijderd van de vroegere plaats.
De reet van Nette liep tussen het Annahof en de Nieuwstraat, vlak achter de huizen van de Vestdijk door en kwam uit tegenover fotograaf Van Beurden, vandaar de uitspraak "De reet van Nette, tegenover de Portrette".
De naam Volderhof verwijst volgens mij naar de Volderstraat, zo heette voeger, voor de annexatie, een deel van de Demer. En er is verschil tussen Volder en Vonder.
Naam: Kees van der Hoeven
Klopt - ik las Vonder waar Volder staat, stom. Op foto 928 is het duidelijk.
Naam: Kees van der Hoeven
Over de Reet van Nette staat nog een mooi overzichtsverhaal van J. Melssen in het Gruun Buukske, 1987 nr 3.
Omstreeks 1860-80 heette het de St. Thomasstraat, waarschijnlijk vernoemd naar meubelmaker Thomas van Dijck, die eigenaar van de woningen was. Nette was zijn vrouw (Antoinette Stumpers, 1836-1906).
In 1931 werden de woningen onderzocht, waarbij gerapporteerd werd over niet-luchtdichte beerputten en lekkende kelders, geen waterafvoer, weinig daglicht, enz. Op de brief van de gemeente aan de eigenaars om de toestand te verbeteren wordt echter niet gereageerd, waarop ze in 1932 onbewoonbaar worden verklaard.
Naam: Yvonne Henderson
Ik vraag me toch af hoe dit nu precies zat. In het midden van het St. Annahofje was een poortgebouw met gevelsteen. Op deze steen stond de tekst: Stichting van Antoon van Zeeland Sigarenfabrikant te Eindhoven.
Eerste steen gelegd door zijne oudste dochter Anna den 15 september 1887. Dit is te lezen bij foto 495. Nu weet ik toevallig vanuit onderzoek naar de 10 geboden in Stratum dat zij eerst eigendom zijn geweest van Van Dijck en daarna verkocht aan Van Zeeland. Wellicht heeft dat ook hier gespeeld en heeft Van Zeeland zijn bezit alsnog opgeknapt en van dit fraaie poortgebouw voorzien? Wat jammer dat dit fraaie straatje zo onderkomen is geraakt en uiteindelijk bij het bombardement vernield. Eindhoven had echt veel moois!