EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20361

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Dr Schaepmanlaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dr Schaepmanlaan

Beschrijving

Als je deze foto over 11896 van Jan van der Meulen legt, krijg je weer een indruk van het vooraanzicht van het huis van de fam. van Abbe. Momenteel staat de villa helemaal in het groen en is daar niets meer van terug te zien.


Geplaatst op

22-06-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-06-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Het voormalige huis van fam. van Abbe "de Ruif" genaamd is helemaal verbouwd. Het enige herkenbare is het halfronde balkonhekje wat je op deze foto nog net ziet, de zgn. ruif


Datum: 20-10-2009
Naam: Marc van Abbe  
img

Mijn naam is Marc van Abbe en ik ben de zoon van Albert. Mijn vader, die eerst woonde op Potgietersstraat 1, een zijstraat van de Edenstraat, liet dit huis in 1936 bouwen. Hij was de zoon van Henri, de stichter van de Karel 1 sigarenfabrieken. Henri had drie zonen. Henri (in de wandelgangen Harry genoemd!) Jan en Albert. Deze beide laatsten waren directeuren bij de Karel 1, nadat mijn opa Henri in 1940 aan een verergerde blindedarmontsteking was gestorven. Mijn vader kreeg dus al op zijn dertigste de verantwoordelijkheid voor 3000 werknemers en de oorlog was net begonnen. Overigens is het misschien niet zo slecht dat Henri van Abbe begin 1940 overleed, anders hadden de Duitsers hem zeker weggevoerd en vermoord in een kamp. Hij was namelijk, evenals de Philipsen, van Joodse komaf.
Het huis aan de Schaepmanlaan, waarvoor mijn oudste zus Olly de eerste steen legde, lijkt groot, maar we hadden 9 kinderen en zoals in die tijd gebeurde, ook inwonend personeel. We woonden er dus met 13 man. Momenteel wordt het bewoond door Tom Moeskops.
Henri zelf woonde in de villa tegenover zijn museum aan de Bilderdijklaan. Wat nu de Jan Schmitzlaan is was zijn tuin. Die villa is door mijn vader aan de gemeente geschonken met de opdracht er een culturele bestemming aan te geven. Momenteel zit er een galerie.
En nu naar de Kaiser. In die dagen had mijn vader een vergelijkbare Buick.(Het is natuurlijk bjoewik, maar wij zijden biejoek) We gingen dan met de sleeen uit de hele buurt achter de wagen aan. Kun je je niet meer voorstellen. Maar we hadden wel lol!


Datum: 20-10-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Marc spreekt in het laatste commentaar over de Kaiser. Zie hiervoor foto 11896