EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11896

Bijdrager:

Jaar:

1949

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Dr Schaepmanlaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Dr. Schaepmanlaan met Kaiser

Beschrijving

Het gaat natuurlijk om de Dr Schaepmanlaan, maar de Kaiser Cabriolet is natuurlijk niet te versmaden. De villa links zit tegenwoordig wat ruimer in zijn jasje. Hier tegenover staat het Parktheater.


Geplaatst op

27-05-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-05-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Jan, wat gebeurde er met de autonummers na N-9999?


Datum: 27-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Thans krijgen alle auto's een eigen nummer dat bij de auto blijft zolang deze auto in circulatie is. Dit nummer wordt door de Rijksverkeersinspectie afgegeven en is uniek voor de auto. Vroeger vroeg de persoon van een motorrijtuig een nummer aan en kreeg dit op zijn naam. Hij kon hiermee vele tientallen jaren rijden met alle motorrijtuigen. Elke provincie had zijn eigen letter, Brabant had letter N, Limburg P, Noord Holland G enz. Elk motorvoertuig moest, net als nu, aan de voorkant en de achterkant voorzien zijn van een nummerplaat. De eerste aanvrager voor een nummerbewijs in Brabant kreeg nummer N1 enz. tot de 100000e aanvrager in NB. Boven de 100000 werd de letter z toegevoegd en ging het weer van 1 naar 200000. Maar zover is men in NB niet gekomen. Omdat men altijd zijn zelfde nummer op de wagen had staan, herkende men alle bekenden overal, waarheen men ook ging. Mijn oom had no N21 en was dus de 21ste in NB die een autonummer aanvroeg, mijn vader had N333, een oom N3777. Ons bedrijf had zeer veel nummers waarvan ik nog wel een 40 stuks in mijn hoofd heb, maar er waren zeker 100 stuks op naam en ook nodig. De N9990 was dus een nummer van ons bedrijf. Men kon derhalve met de nummerplaten op meerdere voertuigen rijden, mits men een geldige belastingkaart met alle nummers en het gewicht van de auto en bewijs van betaling erbij had. Ik denk dat indertijd mogelijk wel 70 tot 90 nummers op onze naam stonden. Duidelijk?
<<< bedankt Jan voor je college! (Peter) >>>


Datum: 29-05-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Jan, dat systeem, dat je daar uitlegde, is ongeveer hetzelfde als nu nog in Belgiƫ geldt, is het niet?


Datum: 29-05-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Giovanni, in België heeft iedereen een persoonlijk nummer wat van auto naar auto gaat. Auto verkocht en nummerplaat niet ingeleverd toch de wegenbelasting en verzekering blijven betalen. Perfect systeem.


Datum: 07-06-2007
Naam: Sienie v.d. Hurk-v.dommelen  
img

En oudste dochter Olly is de bekende beeldhouwster. Zie gevel hoek Vestdijk-Geldropseweg. Dat is ook haar kunstwerk. Zat vroeger op de lagere school in de Gasthuisstraat, dacht zo vanaf 1940.


Datum: 07-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Marij, dan weet jij wellicht ook welke van de Van Abbes hier gewoond heeft; Albert, Jan of Olly? Pappa Henry zal toentertijd wel bij z'n fabriekske gewoond hebben.


Datum: 08-06-2007
Naam: Helene Boselie  
img

Daarnaast woonde er de zoon Marc van Abbe (ook bekend van Omroep Brabant); nu bestuurslid van de Henri van Abbestichting. Deze Stichting zet zich, onder meer, in voor de bevordering, bescherming en instandhouding van zaken van cultuurhistorisch belang, zaken van architectonische waarde, of zaken die om hun schoonheid of hun beeldbepalende betekenis voor de toekomst bewaard dienen te worden, in het bijzonder voor de monumentenzorg. Ook wil de Stichting meedenken over de ontwikkeling van de stad met aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit. Er was ook nog een dochter Marita van Abbe. Zij heeft bij mij op de MMS van Koningshof gezeten.


Datum: 17-06-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Kaiser Fraser bouwde toch ook jeeps. De NEKAF (NEderlandse KAiser Fraser). Waar werden die dan gemaakt?


Datum: 23-06-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Best Tini, Jeeps werden overwegend gebouwd door de Willys Overland-fabrieken en ongeveer voor een dikke 40% door Ford-fabrieken, beide in USA. De Willys-fabrieken zijn naar mijn mening overgegaan in Chrysler.


Datum: 15-07-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Wikipedia biedt een interessant overzicht van de korte geschiedenis van Kaiser Frazer. De grote drie van de Am. autoindustrie zullen wel van invloed zijn geweest op het vroegtijdige einde van deze naoorlogse nieuwkomer op de Amerikaanse markt,


Datum: 22-07-2018
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Het huis zoals het hier op de foto staat had vroeger de naam De Ruif en werd bewoond door de fam. Van Abbe.


Datum: 22-07-2018
Naam: Lia Heerings-vd Heijden  
img

Inderdaad Marijke, dat huis werd bewoond door familie Van Abbe. Een dochter van de familie is nog een collega van mij geweest bij het GAK.


Datum: 22-07-2018
Naam: P Hertogs  
img

Giovanni, in dit huis heeft de heer Albert van Abbe gewoond. Hij was getrouwd met Marijke Hofmann, een dochter van notaris Hofmann. Ze hadden negen kinderen, waaronder Olly. De jongste zoon heet Jan-Francis.


Datum: 22-07-2018
Naam: Jan van der Meulen  

De auto op de foto is van het merk Kaiser, een Amerikaanse auto geproduceerd door de Kaiser Frazerfabrieken die eerst na de oorlog in USA startten. Direct na de oorlog startte Henry J. Kaiser, die in de oorlog zijn fortuin had gemaakt door het in serie bouwen van Libertyschepen en erin slaagde de enorme verliezen aan schepen door Duitse duikboten te compenseren, met een nog grotere productie aan schepen. De fabriek Kaiser Frazer heeft slechts zeer kort bestaan, ongeveer 10 jaar. Het bedrijf Van der Meulen-Ansems heeft enkele honderden Kaisers indertijd verkocht.


Datum: 22-07-2018
Naam: Peter Hoogmoed  
img

In antwoord op Tini van Rooij en Jan van der Meulen. Ik ben zelf chauffeur geweest op een Nekaf Jeep in '63/'64. Leuk speledingetje. Willys Overland is overgekocht door Kaiser en later doorverkocht. De Jeeps werden in Rotterdam geassembleerd in de Kaiser Frazer Fabriek op de Sluisjesdijk en aangepast aan de Nederlandse Wegenverkeerswet. Reflectors en o.a. zijknipperlichten, die ik er nogal eens afreed omdat je in het veld wel eens te dicht langs een boom ging. Er zijn hele leuke sites te vinden met foto's en wetenswaardigheden als je bij Google gewoon ingeeft: Nekaf of Willys Overland.