Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gereformeerde Kerk in de Bezemstraat.

Beschrijving Deze straat heet nu Koenraadlaan, naar de R.K. Kerk die aan het begin van de straat heeft gestaan. Als verwijzing naar de opnamedatum kan hooguit de auto gelden. Wie helpt?
Geplaatst op 03-05-2005

Reacties

Datum: 08-04-2006
Naam: Jos Hageman img

Deze kerk werd op 25 september 1929 in gebruik genomen en bood aan 750 mensen zitplaatsen.
In 1953 verhuisde ze naar de kerk in de Venstraat. Na 1953 werd het gebouw gebruikt door Philips onderwijsafdeling als kantoorschool. Ook heeft het gebouw een tijd dienst gedaan als een soort vereningingsgebouw van de luchtmacht.


Datum: 09-05-2006
Naam: T Niemeijer img

Toen ik in 1956-57 daar op de christelijk nationale school kwam kregen we vaak van die militairen kleine doosjes hagelslag, net genoeg voor één boterham. Heel modern voor die tijd. Ook belden we wel eens aan bij de paters tegenover de school, dan vroegen we om een sigarendoos of kistje die we dan gebruikten als etui voor kleurpotloden, we kregen er dan wel een bidprentje bij wat (soms) heel fascinerende afbeeldingen waren.


Datum: 06-08-2006
Naam: P.v.Huijkelom img

Dit werd 'het kerkje' genoemd en was een gereformeerde kerk. Na het tot stand komen van de nieuwe kerk in de Venstraat, is het mechanische orgel van de St Koenraadkerk overgeplaatst naar de nieuwe kerk. De hr.Everaars uit de Winterswijkstraat was daar destijds organist. Het koor van de St. Koenraad heeft toen een actie gehouden voor een nieuw en groter orgel. Dit was nodig omdat de acoustiek in deze kerk slecht was vanwege alle bogen en ruwe stenen.


Datum: 25-08-2006
Naam: Leo Damstra img

Dat het kerkje dienst deed als verenigingsgebouw, dat weet ik niet zeker. Wel weet ik dat er links en rechts van de toen nog aanwezige kansel tanks waren geplaatst binnenin het voormalige kerkje. Tussen de middag, als wij van school (Bezemstraatschool) naar huis liepen langs dit kerkje stond er aan de zijkant buiten altijd gekookt eten af te koelen voor de middagmaaltijd, zoals puddinkjes enz. Als je het in je hoofd haalde daarvan te snoepen en/of iets mee te nemen, was je gegarandeerd de sigaar, omdat de aanwezige koks altijd de achtervolging in zetten met een rauw ei die ge dan gegarandeerd op oewe kop kapot gegooid kreeg. We lieten het daarna wel uit onze kop om daar nog iets van mee te nemen.


Datum: 29-12-2006
Naam: Vic Wendel img

Zoals het kerkje op de foto staat herinner ik me niet, omdat het in mijn jeugd, jaren '50, al schuil ging achter een haag.
Wel is het in mijn herinnering een prachtig brokje houtarchitectuur geweest, maar duidelijk niet voor een lang leven bedoeld.


Datum: 27-03-2008
Naam: Jan Heller img

Klopt Jos, in die kerk heb ik nog les gehad. Ik ben Jan Heller, volgens mij heb jij daar ook les gehad.


Datum: 19-03-2009
Naam: Ruurdtje Westerterp img

In 1936 trouwden in de Bezemstraat 3 stellen:
Fedde Westerterp met Fransisca Elizabeth Bastian
Daniël Wilhelm Bastian met Trijntje Westerterp
en Gerrit Weltje met Louisa Wilhelmina Bastian
Ze haalden hun 40 jarig huwelijk.
Laatst genoemde ongeveer 44 jaar.


Datum: 20-03-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Wat betreft het laatste commentaar, zie hiervoor foto 19223


Datum: 30-03-2013
Naam: Giovanni Hartogs img

Is dat dezelfde protestantse gemeenschap als die nu op de hoek Elburglaan-Apeldoornstraat het gebouw De Bron tot haar beschikking heeft en wat pas helemaal verhernieuwbouwd is? :-)


Datum: 30-09-2014
Naam: Johan Vervest img

De door jou bedoelde geloofsgemeenschap (Apeldoornstraat - Elburglaan) is geen protestantse organisatie. Ze noemen zich een Evangelische Gemeenschap.


Datum: 01-10-2014
Naam: Johan Vervest img

Op de locatie waar jij op doelt was vroeger gevestigd Speeltuin Eindhoven West, later Buurtwerk Eindhoven West en vervolgens het nu gevestigde kerkgenootschap. Het eerste gebouw werd gesloopt. Het tweede gebouw door Buurtwerk E W, vervolgens in gebruik genomen door de geloofsgemeenschap en na een brand herbouwd tot dat wat het nu is.