Bijdrager Rene Verschueren
Jaar: 1930
Onderwerp.: Personen |Overige Personen
Reacties
Naam: Wil van Hout
De Werkverschaffing was in het leven geroepen ( na 1929 ) om de werklozen ( en die waren er nog al wat ) een bijdragen te laten geven in de kosten van het levensonderhoud. Projecten die in de toekomst moesten worden uitgevoerd, konden ter hand worden genomen en kosten werden gedrukt. Ik denk maar aan het bouwen van een brug in de buurt van de Woenselse watermolen, temidden van weilanden, die vele jaren later pas in gebruik werd genomen. D.U.W. De "Dienst Uitvoering Werken" is volgens mij iets dat kort na de laatste Wereldoorlog werd ingevoerd. In de oorlog werden de werklozen, ofwel naar Duitsland getransporteerd of moesten ze naar de "Hei". Er werd dan de hei z.g. ontgonnen. Afgeplagd. Er werden ploegen van enkele tientallen mensen samengesteld, waarboven een" putter" stond, dat was dan een man die een beetje wijzer was dan de rest en moest dan meten hoeveel grond er ontgonnen was door een persoon, die daaarna een paar dubbeltjes extra kreeg. Zo werd het tempo er in gehouden. Hoe de komende werkloosheid wordt opgelost zal de naaste toekomst uitwijzen.
Naam: Wil van Hout
Dit lijntje ging naar Woldere. Deze ging over de huidige Bayeuxlaan en kwam zo uit in de Stationstraat, in Waalre, Woldere dus. Ik heb het idee dat we hier vakmensen zien en geen werkverschaffers. Tussen de rails zie ik ook een echte spoorman staan. En het Groot is ook aanwezig, zodat het werk er zo wat op zal zitten. Nog iets, een werkverschaffer had geen bats maar een spieker.
Naam: Gerard Weijnen
Beste Wil, voorbarige conclusie dat het Bels lijntje is (in 1866 geopend onderdeel van de Luik-Limburgsche-spoorwegmaatschappij, Eindhoven-Valkenswaard-Hasselt-Luik, geëxploiteerd door de Staatsspoorwegen, foto 2375 ), dit was een hoofdspoorlijn zonder scherpe bogen zoals op de foto, 'normaal' spoorbreedte 1435 mm.
De rails op de foto lijken mij primitief aangelegd zonder ballastbed meter of 1067 mm spoor, meestal tijdelijk om bij grote werken voor die tijd op een makkelijke manier veel grond te verzetten, er zijn weinig aanknopings punten om de locatie vast te stellen.
Naam: Wil van Hout
Hoe moet ik dat dan interpreteren? Het lijntje ging natuurlijk via Waalre naar Valkenswaard en vervolgens de grens over!. Om de hoek is volgens leken aankijk een wissel. Er zal toch wel eens een aftakking gemaakt zijn neem ik aan. Vroeger ging er zelfs een naar Geldrop over de A 2 Brug is zeer recentelijk afgebroken.
Naam: Gerard Weijnen
Beste Wil, op de foto is geen hoofdspoorlijn te zien maar een tijdelijk spoor voor grondverzet-kiepkarren of een tramlijn, een wissel zie ik niet want in de rechter rail is niets wat er op lijkt, wat we zien in de linker rail is voor mij niet duidelijk. De locatie van de foto is dus zeker niet een gedeelte van de hoofdspoorlijn Eindhoven-Valkenswaard
De lijn van Geldrop naar Valkenswaard geopend in 1959 en gesloten in 1973 was een vervanging voor het gedeelte Eindhoven-Valkenswaard gesloten in 1959 omdat Eindhoven toen af wilde van de overwegen Willemstraat, Hoogstraat, Genneperweg enz..
Naam: Toon Geevers
De mensen op deze foto zijn waarschijnlijk van d'n D(ienst) U(itvoering) W(erken) gezien het jaartal. Werkelozen werden in die tijd op vele plaatsen ingezet. D'n DUW heeft nog tot lang na de oorlog bestaan. Ze hebben o.a. de vuilnishoop in de Bennekel afgegraven waar later het ''Velocveld'' aan de Viottastraat is aangelegd. Daarna is de DUW overgegaan in de ''Heidemaatschappij''.