EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2375

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Hagenkampweg Zuid/Hagenkampweg*

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Bels Lijntje

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hagenkampweg en spoorbaan.

Beschrijving

Een prachtig winters plaatje met de stomende locomotief op het enkelbaans spoor van Hasselt naar Eindhoven. De 'zingende' telefoondraden en de afscheiding met rechtopstaande bielzen completeren het geheel. De foto is genomen bij de toenmalige overweg Mecklenburgstraat/Palingstraat-Hagenkampweg. De bebouwing van de Hagenkampweg bestond toen uit voornamelijk oudere bebouwing tussen Hoogstraat en Palingstraat en nieuwe bebouwing tussen Palingstraat en Lod. Napoleonplein.


Geplaatst op

03-01-2006

Reacties:

Datum: 27-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Links achter de trein het huis van kolenboer Sjang Cox. En tussen de trein en het huis van Sjang Cox staan al de huizen 2a 2b en 2c in de Palingstraat. Rechts wat kleine huisjes en bij de boom achter de lanterrepaol links staat het kuffee 't Groenewoud van Tontje Welten


Datum: 03-07-2007
Naam: Nico Dirkx  
img

Van ong. 1952 tot, ik denk 1965, woonde ik op Hagenkampweg 100. Op nr. 98 in het hoekhuis met de Anna Paulownastraat onze buren, de fam. Van der Heijden, die naar Canada geëmigreerd is. Na een verbouwing is daar de fam. Ansems komen wonen. Het hoekhuis werd toen helemaal wit geschilderd van buiten en had een mooie tuin. Waar wel eens een, toen nog zeldzame, auto in gereden is. Op nr. 102 is later de fam. H. Dirkx (mijn oom en tante en kinderen) komen wonen. Op nr. 104 woonde de fam. Serton en op nr. 106 naar ik meen de fam. Paaymans. In het plantsoentje aan de andere kant van het spoorlijntje hebben we heel wat gespeeld en hutten gebouwd.


Datum: 13-02-2008
Naam: Nico Dirkx  
img

Deze foto is gemaakt bij ons voor het woonhuis. Deze huizen stonden wat naar voren en zijn later afgebroken. Op de hoek van de Hagenkampweg, tegenover de overweg en Palingstraat en café Toon Welten, zat kruidenier Rens van Dijk. Een Enkabé-winkel?


Datum: 14-02-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Voordat Rens van Dijk in de winkel kwam, was het de winkel van de fam. Vergouwen. Het café van Toon Welten, de vader van Willy Welten van het Stadspaviljoen, heette café 't Groenewoud. Er staan verschillende foto's van op deze site.


Datum: 28-03-2008
Naam: Agnes van Werde  
img

Voor 1945 heeft daar ook nog de familie Van Werde gewoond.


Datum: 04-06-2008
Naam: Lisonne Van Kempen Tielemans  
img

Ik ben geboren op Hagenkampweg 198 en herinner mij de families Van 't Hof, Verweij, Peeters, Roussel en Ma Brusselers (jawel, de moeder van Toon) die op de hoek van de Hagenkampweg-Hessenkasselstraat woonde in een mooi groot huis (is nog steeds mooi). Zij had als eerste televisie (1955) en het was toch een hele lieve oma voor ons, voor mij toch zeker. Ik wilde altijd spelen met haar hond Bristol (bouvier) maar hij niet met mij, hij was al oud toen. Wij mochten bij haar op woensdagmiddag televisie kijken naar de Verrekijker met Tanta Hannie (Lips) en Dappere Dodo en Kees. Ik was pas 4 toen wij daar weggingen in 1956, maar herinner mij een fijne gezellige buurt.


Datum: 30-10-2011
Naam: Ger van der Palen  
img

Hier is nog een stoomlocomotief te zien. Weet iemand tot welk jaar men is blijven "stomen" en wanneer werd overgegaan op dieselaandrijving? Ik (Scheidingstraat) meen me nl. nog de stoomloc te herinneren, maar volgens Bart Verberne (Kreeftstraat) zou dat onmogelijk zijn. Ik ben van 1949 en vul wel vaker leemtes in mijn herinneringen vanuit een rijke fantasie.


Datum: 30-10-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Met jouw geheugen is helemaal niks mis, Ger. De laatste stoomlocomotief werd in 1958 door de Nederlandse Spoorwegen buiten dienst gesteld. Het betrof de stoomlocomotief 3737, een van de topstukken van het Nederlands Spoorwegmuseum.


Datum: 31-10-2011
Naam: Ger van der Palen  
img

Ben, bedankt voor je geruststellende woorden, maar toch..... Genoemd jaartal was ik al op allerlei sites tegengekomen, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat er tot 1958 een stoomtrein langs de Scheidingstraat pufte. Hopelijk heeft iemand toch nog nadere info, hoewel het uiteraard geen halszaak is.


Datum: 31-10-2011
Naam: Cor Platenburg  
img

Rond 1939 werd de lijn gesloten voor het reizigersverkeer, wel bleven nog de zogenaamde Philipstreinen rijden. Deze reden rond 07:00 naar Eindhoven en 's avonds rond 17:30 was hij weer terug.
Tijdens WO-II werd de lijn door de Duiters gebruikt voor allerlei militair vervoer, tot zes treinen per dag. Na de bevrijding (september 1944) reden er vooral Rode Kruistreinen voor de afvoer van gewonden. Engels materieel was een normale verschijning op de lijn in die dagen. In 1951 reed de laatste Philipstrein. Omdat de Belgische regering er op stond dat de lijn gehandhaafd werd, werd besloten de lijn via Geldrop te laten lopen (de toenmalige burgemeester van Waalre kon anders niet slapen, want die woonde naast de spoorlijn). Het oude station Valkenswaard (evenals dat van Waalre) werd gesloopt.
bron: Modelspoorgroep Valkenswaard


Datum: 24-02-2017
Naam: Redactie  

Ook deze foto kwamen wij tegen in de nalatenschap van B. Postema sr en jr. De foto was gedateerd 10 december 1937.