Reacties
Naam: gerry van der kleijn - boons
Deze straat kon nooit een deel uitmaken van de rondweg van Eindhoven. Hoe had je het gedacht? Een nieuwe brug over het kanaal? We hadden al een rondweg de Tongelresestraat, de Kempensebaan was never nooit als rondweg gepland, we hebben het wel over een straat van voor de oorlog 40 - 45, toen hadden ze nog nooit van een rondweg gehoord.
Naam: Hans van Melis
Een uitspraak zonder achtergrond Gerry, het is zoals Gio schrijft. De Kempensebaan ontworpen door Cuypers en Kooken rond 1918 om deel uit te maken van een stelsel van ceintuurbanen net als de Leostraat en de Floralaan. Voor de annexatie in 1920 ging het verkeer tussen de dorpen altijd via Eindhoven.
Zoek op ceintuurbaan bij foto 637 de St. Jorislaan. In 1917 ging het verkeer heel wat langzamer en waren er hoeken gepland in plaats van bochten zoals nu in de verbindingswegen tussen de dorpen.
Naam: Jan Wijn
Er was een plan van de Gemeente dat de Kempensebaan onderdeel van de binnenring werd, de Tongelresestraat bij de stoplichten zou aansluiten op de Kempensebaan zodat het winkelcentrum aan de Tongelresestraat verkeersvrij zou worden. Aan de kanaalkant zou er met een nieuwe brug over het Eindhovensch kanaal een aansluiting van de Kempensebaan met de Gabriël Metsulaan komen. Door protesten van bewoners zijn die plannen 20 jaar geleden van tafel gegaan.
Naam: Eric Kemperman
Met name in de jaren '70 kwam dit (oude) plan weer hoger op de agenda. Men wilde toen zelfs het Eindhovens kanaal dempen om een nieuwe doorgaande weg naar Geldrop aan te leggen. Daar is het nodige protest tegen geweest (ik heb zelf nog staan te flyeren bij commisievergaderingen).
Het gebruik van Kempensebaan en Gabriël Metsulaan als extra rondweg heette in het ambtelijk jargon "Oosttangent". De kruising met het Kanaal zou gelijkvloers worden, zonder brug, omdat er toch geen scheepvaart meer was toegstaan op het Eindhovens Kanaal.
Of het nou aan de protesten lag of niet: het plan is nooit uitgevoerd. Begin jaren '80 is zelfs een 'glaspaleis' (nu AH) op de kop van de Kempensebaan neergezet, waarmee de Oosttangent definitief onmogelijk werd. En de braakliggende kop van de Kempensebaan (tegen de rondweg aan) werd volgebouwd.