EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

637

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Boeken, Brochures, Bladen, etc.

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Eerste brochure over Tuindorp.

Beschrijving

In 1937 gaf Makelaarskantoor van de Meeren een brochure uit voor potentionele investeerders als Levensverzekeringsmij De Utrecht (later Amev) en Nationaal Grondbezit in Den Haag. Daarin stond ook dit stedebouwkundig ontwerp, waarop slechts de 82 woningen van het eerste van het eerste plan zijn ingetekend. Er komt een vreemde straatnaam in voor, Ceintuurbaan, die uiteindelijk St. Jorislaan werd. Niet zo vreemd omdat toen nog slechts de Geldropseweg en de (niet verharde) Burghstraat bestonden. Verder werden een niet bestaand Gemeentehuis en politiepost ingetekend.


Geplaatst op

29-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-06-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De Ceintuurbaan (St. Jorislaan) is op de tekening wat verschoven t.o.v de Gregoriuslaan (St. Jorislaan) om de nabijheid van de Gregoriuskerk (St. Joriskerk) en het stadhuis te benadrukken. (Zie tekst rechtboven.) Kijk ook even naar het stadhuis op foto 86. Al in 1918 namen Ir. J. Cuypers en Ir. L.P.J. Kooken in hun plannen voor een nieuwe stadsuitleg, Ceintuurbanen op als dwarsverbindingen tussen de verschillende dorpen.


Datum: 23-04-2006
Naam: Koen Dircksens  
img

Deze schets, die ook voorkomt in '50 jaar het Witte Dorp in Eindhoven' heeft ook als curiositeit dat hier (nog) wordt gesproken van tuindorp 'De Burch' terwijl het 'De Burgh' moet zijn.


Datum: 24-04-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Het gemeentehuis bestond wel degelijk zie St. Ursula (foto 86 en opmerking Hans). En het politiepostje zat in de arbeidsbeurs, hoek Stratumsedijk - Jorislaan, in de oude jongensschool. Bij de ingang van het park, dus al in het park stond een klein gebouwtje, achter of naast de slijterij de Graauwe Hengst. Mogelijk heeft hier even een politiepostje gezeten.


Datum: 03-04-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Tuindorp blijkt dus ook een projectontwikkelaarsnaam te zijn net als Strijp "S"


Datum: 03-04-2009
Naam: Koen Dircksens  
img

Sorry Hans, maar Strijp \"S\" is geen projectontwikkelaarsnaam. De verschillende Philipscomplexen hadden alle een complexnaam, waarna eventueel een tweede of derde letter het gebouw aangaf. De drie complexen in Strijp heetten S (tussen Glaslaan en Beukenlaan), T (tussen Beukenlaan en Bezuidenhoutseweg) en R (tussen Halvemaabstraat en Elburglaan). Het zijn gewoon de drie eerste letters van het woord Strijp.
Zo had je ook het complex E, de Emmasingel en het complex V, Vredeoord, met gebouwen als VG, VH, VP.