Fotonr.: 1876
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1907
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Dommelstraat
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad
Categorie.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Dommelbruggen |Dommelbrug, Dommelstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Dommelbrug in de Dommelstraat

Beschrijving Met rechts over de brug het Spoelhuisje van Van den Briel & Verster
Geplaatst op 05-11-2005

Reacties

Datum: 06-06-2012
Naam: Eric Kemperman img

Opvallend dat hier een gracht langs de Dommelstraat loopt. Op oude kaarten, bv 1137 of 28709, is die niet te zien.


Datum: 27-07-2014
Naam: Giovanni Hartogs img

Dat is geen gracht, Eric Kemperman. Bij deze brug stroomt het riviertje de Laak (waar ook Huize De Laak en de wijk Lakerlopen naar zijn genoemd) in de Dommel. Vroeger rechtstreeks, tegenwoordig door middel van een verhoogde overloop.
Kennelijk zijn de gemetselde uiteinden van de Dommelbrug op deze foto nog niet gebouwd.


Datum: 27-07-2014
Naam: Tini van Rooij img

Nee Giovanni, dit is de gracht voor de Villa van De Haes. Je kijkt hier in de richting van het Centrum. De Laak liep ergens ter hoogte van de Fazantlaan.
Nog maar een keer: Bij de aanleg van het Eindhovens Kanaal werd een duiker wegbezuinigd waar de Laak onder het kanaal door had moeten lopen. De Laak werd naar de Dommel geleid via de zgn. kanaalsloot die onder aan de kanaaldijk liep ten zuiden van het kanaal. Hierdoor kwam de Laak, ten noorden van het kanaal, zo goed als droog te liggen. Bij de bouw van het villapark dacht men de grachten rond de grotere panden, De Laak, Elsheim, Granville te kunnen voeden met het water van de Laak. Dat lukte niet. Daarom werd er een leiding aangelegd over het terrein van de gasfabriek die het water in de grachten voorziet van (kanaal)water. Deze leiding ligt er nog steeds waardoor er een constante stroom zit in het Eindhovens Kanaal. Het water wordt afgevoerd naar de Dommel, op bovenstaande foto links van de fotograaf.


Datum: 27-07-2014
Naam: Tini van Rooij img

De gracht voor de villa van De Haes is eigenlijk een deel van de oorspronkelijke loop van de Dommel, die boog hier, stroomafwaarts gezien, sterk naar links. Deze bocht is rechtgetrokken bij de aanleg van de spoorlijn in de zestiger jaren van de 19e eeuw. Dit is goed te zien op het kaartje van de annexatie in 1874, foto 34146.
Wanneer deze gracht gedempt is kan ik nu niet achterhalen. Het lijkt me niet ondenkbeeldig dat dit gebeurd is in 1929. In 1930 werd deze Dommelbrug verbreed, d.w.z. uitgebreid naar links op de foto.


Datum: 29-07-2014
Naam: Eric Kemperman img

Dank Tini. Zeer verhelderend.


Datum: 29-07-2014
Naam: Giovanni Hartogs img

Dank je wel Tini, zo leer ik ook weer eens wat. ;-)