EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

28709

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven vóór 1920

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kaart Eindhoven e.o

Beschrijving

Deze kaart van Eindhoven uit omstreeks 1840 is een uitsnede van een veel grotere kaart van Noord-Brabant die door de toenmalige militaire autoriteiten is vervaardigd.
Op deze kaart zijn verbazingwekkend veel details te zien. Zo is de stratenloop van de destijds belangrijkste straten nog steeds in het huidige Eindhoven terug te zien: Hoogstraat, Aalsterweg / Leenderweg / Heezerweg, Geldropseweg, Tongelresestraat, Gagelstraat, Hoogstraat. In Woensel helaas niet, aangezien na 1945 de lineaalfreaks in dat stadsdeel de oude stratenloop grotendeels hebben uitgewist. Opvallend is ook dat veel straten al wel zijn ingetekend (bv Kruisstraat, Broekseweg), maar dat er vrijwel geen huis aan gebouwd is. Meer dan zandpaden zullen het waarschijnlijk niet zijn geweest.
Inwonertallen van de afzonderlijke gemeenten in 1840:- Eindhoven: 2988, Gestel: 1176, Stratum: 1253, Strijp: 1089, Tongelre: 833, Woensel: 3068
Gebouwentelling van Eindhoven en omliggende dorpen anno 1840  Voor de grote versie klik hier


Geplaatst op

15-07-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-07-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Een ander opvallend detail is het ingetekende tracé van de spoorlijn Boxtel-Venlo. Aangezien deze spoorlijn pas in 1866 is geopend, vermoed ik dat het lijntje op een latere datum is toegevoegd. Het origineel van deze kaart wordt bewaard bij het Nationaal Archief.


Datum: 16-07-2011
Naam: Peer Retera  
img

Eric, prachtige kaart. Wat me opvalt is dat het Eindhovensch Kanaal er toch al in staat getekend en dat is gegraven tussen 1843 en 1846. Dit om een steeds meer accurater jaartal aan deze kaart te hangen?


Datum: 18-07-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Peer, een exacte datum heb ik niet. Volgens het Nationaal Archief is dit een kaart uit een serie die tussen 1836 en 1843 is vervaardigd. De belangrijkste reden voor het vervaardigen van de kaartserie was de Belgische Opstand, waardoor Noord-Brabant grensgebied was geworden. In welk jaar dit deel van de serie gereed is gekomen, is onbekend. Wellicht had men toen ook al te maken met overheidsprojecten die te laat klaar waren! Het feit dat het kanaal ingetekend is, geeft m.i. aan dat +/- 1845 een goede indicatie is.