Bijdrager Henk den Exter
Jaar: 1945
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Ploegstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Gestel, H Hart van Jezus
Reacties
Naam: Lieke Slegers
Had het Vormsel dan iets met de Eerste- of de Plechtige H. Communie te maken? Daar kan ik me niets van herinneren. Wel weet ik, dat ik bij het Vormsel van Monseigneur Mutsaerts een flinke tik tegen mijn wang kreeg. Als ik me niet vergis zat ik in de 4e klas klas en was dus een jaar of 10.
De jongens van deze foto lijken me toch wel iets ouder.
Naam: Jan Heijink
Nadat kinderen rond hun zevende verjaardag hun Eerste Communie gedaan hebben, als ze voldoende begrip van de betekenis ervan hebben, doen ze rond hun twaalfde hun Plechtige Communie, gewoonlijk met de persoonlijke hernieuwing van hun doopbeloften, die bij de toediening van het doopsel na hun geboorte namens hen door peter en meter gedaan waren.
Het H.Vormsel is een van de 7 sacramenten en wordt door de bisschop toegediend op 10-jarige leeftijd. Heeft ook te maken met de hernieuwing van de doopbeloften.
Naam: Ben Brekelmans
Volgens www.vormsel.nl houdt het H. Vormsel het volgende in: "Het doopsel wordt voltooid door 'het zegel van de heilige Geest, de gave Gods'. Dat noemen we het vormsel. De bisschop zalft een mens, die verstandig genoeg is om zijn eigen keuzes te maken, met heilige olie. Je kunt nu zelf bevestigen dat je bij de kerk wilt blijven. De heilige Geest bevestigt jou ook. Hij geeft je kracht om te blijven geloven, om de kerk trouw te blijven, en de Blijde Boodschap door te geven aan alle mensen".
Zelf ben ik ook op mijn tiende gevormd maar na een halve eeuw is mijn vorm toch behoorlijk veranderd, ondanks die tweevinger-tik van Mgr. Bekkers in de Woenselse Petruskerk.
Naam: Wil van Hout
In mijn tijd bestond er een Kleine Communie en een Grote Communie en een Vormsel. Dan was er nog een Heilige Blasius. Dan kreeg je kruislings 2 kaarsen om je nek. Dat was dan voor keelaandoeningen bij mijn weten. Misschien dat iemand er meer over weet en ben ik weer de Katalysator.
Naam: Carla Jeukens
Mooie uitleg van Communie en Vormsel!! Nu gaat het erom deden deze jongens hun eerste Communie of de plechtige. Als ik naar deze jongens kijk ben ik bijna voor 100% zeker dat het de plechtige Communie is: dit zijn beslist geen (plus-minus) 7-jarigen. Achteraan staan er enkelen die al bijna net zo groot zijn als de kapelaan en onderwijzer.
Ga eens naar foto 18527. Dat is een foto met duidelijk eerste communicanten!
Naam: Tini van Rooij
Niet dat ik de verwarring nog groter wil maken, maar we moeten onderscheid maken tussen 3 dingen:
De eerste communie. Die werd gedaan in de eerste klas van de lagere school. Later, nu nog, doen kinderen hun eerste communie in de tweede klas (groep 4). Dan ging een kind voor de eerste keer "te communie" en nam dus voor het eerst volledig deel aan de eucharistie.
Het Vormsel. Een apart sacrament, uitgevoerd door de Bisschop. Ik denk dat we het Vormsel kregen toegediend rond de 10-11 jaar. Rond het Vormsel werd geen feest gevierd, het gebeurde tijdens een speciale H. Mis doordeweeks onder schooltijd. De aanwezigheid van de Bisschop was het hoogtepunt voor mij.
De plechtige communie. Deze naam ontstond in de volksmond. De essentie hiervan was dat de Doopbelofte werd hernieuwd.
Tegenwoordig worden meestal de Plechtige communie en het Vormsel in één plechtigheid afgehandeld.
Naam: Wil van Hout
De Heilige Blasius heb ik beduidend intenser beleefd als de andere. Natuurlijk is het feest dat er met de Communie hoorde van grote invloed geweest. Op Aruba zijn de mensen nog heel kerks en vieren ze de Communie nog zoals wij dat hier voorheen deden. Het is in het meeste gevallen een uitgebreid feest waarbij de gehele kennissenkring genodigd wordt. Echter omdat de meeste aanwezigen in de horeca werken en daardoor nog al vroeg op moeten, is het feest om 24.00 uur afgelopen en gaat iedereen naar huis. P.S. Als wij een beetje uitweiden dan leren de andersdenkende onder ons hoe het Katholieke geloof in elkaar zit.
Naam: Wil van Hout
Ik heb even gegoogeld en laat even de Heilige Blasius aan het woord. Datum: 3 Februari Heiligedag. Blasius is een Armeens bisschop, werd omstreeks 300 gevangen genomen en gefolterd met wolkammen en daarna volgde onthoofding te Sebasté (Armenié) in 316. Gedurende zijn gevangenschap was hij geketend opgeborgen in een gewelfde kerker, maar kon wel bezoek ontvangen. Op een dag kwam er een vrouw met haar kind.Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat die in zijn keel was blijvenhangen.Na een korte aanraaking door Blasius kwam de vissengraat weer vrij en sprong de keel uit. Patroon van: hen met keelaandoeningen, variërende van hoestje en keelpijn tot bof en astma
Weerspreuken;Als het op sint Blasius regent of waait, zeven weken dat de wintermolen draait. Blasius is een koud manneke, Apolllonia (9 Februari) een koud vrouwtje...
Naam: Ben Brekelmans
Wil, mij staat bij dat de Heilige Cornelius in dezelfde business zat als de Heilige Blasius. Op een bepaald moment van het jaar reisden ouders met hun kinderen naar Son om te bidden tegen keelaandoeningen als (pseudo)kroep e.d. Ook daar kwamen m.i. keelgekruiste kaarsen aan te pas.
Naam: P Hertogs
De Heilige Cornelius werd aangeroepen tegen de stuipen, dat vroeger veel voorkwam bij kinderen.
Ook tegen kinkhoest, jicht en epilepsie. Zo ziet U maar, Hij was van vele markten thuis, maar niet voor keelziekten.
In Son is nog steeds op de eerste zondag in Mei, St. Corneliusdag.
Toen mijn kinderen waren geboren ben ik toen ook op bedevaart naar Son gegaan, precies zoals mijn vader dat deed voor mij.