Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 2004
Locatie 1.:Woensel |410 Limbeek-Zuid |Rosa Manusstraat
Reacties
Naam: Henri Barten
Wat de plaatser van de foto bedoelt, is dat dit stukje met oude huizen vroeger deel van de Lijmbeekstraat was. Het witte gebouw was het PTT-versterkerstation, Lijmbeekstaat nr. 326 waar ik vroeger woonde. De andere woonhuizen waren 328 t/m 336. Nu heet het inderdaad Rosa Manusstraat.
Naam: Anneke Cosijns
Op nummer 328 woonde de familie Cosijns tot 1961. Daarna is de fam. Ducker daar komen wonen. Op nr. 326 woonde de fam. Kriesels, daarnaast de fam. Van der Meeren en daarnaast de fam. Van Gijzel. Naast de fam. Van Gijzel kon je achterom naar slopersbedrijf Heezen, voorheen was daar een machinefabriek gevestigd. Ik zou het leuk vinden om meer foto's van dit gedeelte Lijmbeekstraat te zien.
Naam: Hennie Kerkhof
Ellen, in welk jaar heb jij daar in de Lijmbeekstraat gewoond op 330? Ik ben geboren op de Broekseweg. Ik weet helaas niet welk nummer, maar wel dat ze de vader van ons het olibrommenneke noemden op de Broekseweg (Tieske Kerkhof). Mijn moeder was er een van Swinkels (Zus Swinkels). Mooi om het oud huis van ons nog te zien. Hier hebben wij op 330 gewoond naast Agnes Ducker en op 332 woonde ook familie van Ducker. Ik weet alleen dat de buurman Peter heette dacht ik en daarnaast woonde fam. Hermeling. Die hadden een dochter Pascalle. Dan kwam de fam. Heezen. We hebben hier twee keer in de Lijmbeekstraat gewoond. In het jaar 1967 woonden we in een groot herenhuis op de hoek bij de Zernikestraat. Daarna zijn we naar Acht verhuisd. In 1970/1971 weer terug naar de Lijmbeekstraat maar toen op 330. Daar ben ik uitgetrouwd in 1986. Ik heb hier een leuke jeugd gehad. Heeft er verder nog iemand foto's van het herenhuis wat daar stond op de hoek Lijmbeekstraat/Zernikestraat? Ik weet dat er tegenover ons een houten schooltje stond. Wie oh wie heeft er nog foto's?
Naam: Ben Brekelmans
Hennie, kijk eens naar de commentaren onder foto 1526, de foto van de Broekseweg waar wordt gesproken over "Tieske Tod". Zijn bijnaam was volgens mij "ut bromolie-menneke".
Naam: John Owen
Het zijn niet alleen de huizen met de klimop en het vroegere PTT-versterkstation, maar ook de oude huizen aan de linkerkant NA de kabelstraat (van een van die huizen is nog net een puntje van het rode dak te zien) die er al stonden toen dit nog de Lijmbeekstraat was. Het eerste huis met klimop had een machinefabriek (ik geloof Kerssemakers geheten). Later is hier Thijs Heezen met het slopersbedrijf geweest. Die hadden eerder hun bedrijf enkele honderden meters verderop aan de Harmoniestraat. Het huis daarnaast (Lijmbeekstraat 334) is lange tijd bewoond door familie Hermeling (Ger, Thea met dochter Pascalle inderdaad). Daarnaast (vroeger Lijmbeekstraat 332) woont sinds ongeveer 1973 familie Owen. Op 330 woonde sinds de zestiger jaren familie De Rooij (Ellen), later in de zeventiger jaren de familie Kerkhof, inmiddels opgevolgd door meerdere nieuwe bewoners. Op het vroegere nummer 328 (het laatste huis voor het vroegere versterkstation) woont sinds 1962 Agnes Ducker. Het versterkstation had vroeger aan de linkerzijde een ingang naar een woning (die van Henri Barten). Dit is na verbouwing niet meer te zien.
Op de plaats van het eerste huis op de foto, de hoek met de Roosje Vosstraat, stonden (naast de oprit van de machinefabriek van Kerssemakers) ook woonhuizen. O.a. van familie De Lepper, Pluger en van Ducker (die hier van eind 1800 tot 1962 gewoond hebben). Dit sloot vervolgens aan op de luciferfabriek (die overigens jarenlang door de Gemeente Reiniging is gebruikt).
Naam: S. Thomsin
Agnes heeft daar na de dood van haar vader nog lang gewoond. Agnes was een heel lief mens. Peter Owen en zijn vrouw Lau en Agnes waren mijn oom en tante. Nu woont mijn neef Jan in het huis van Agnes en Marco Ducker, jongste zoon van de oude Jan Ducker. Ik woon zelf ook in de Lijmbeekstraat.
Naam: Tini van Rooij
Over Ducker schreef Lodewijk van Woensel zijn in Woensel wereldberoemde gedicht "D'n Duuk". Dit gedicht staat ook op deze site onder verhalen en gedichten, klik hier