EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18098

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Keizersgracht

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bombardement 06-12-1942 (1)

Beschrijving

Foto is genomen vanuit de Keizersgracht met links de N.V. Drukkerij Hermes en rechts op de Emmasingel richting de gebombardeerde Philipsfabriek loopt een groep burgerbeschermers of brandweerlieden in het licht gekleed. Wie kan het zeggen?


Geplaatst op

06-12-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-12-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Alle figuren op deze foto hebben belangstelling voor die groep mensen op de Emmasingel. Als de datum enigzins klopt, zijn het toch Duitse soldaten. Beslist geen burgerbescherming of brandweerlui. Het is in ieder geval iets bijzonders. Dit sortiment oversteekplaatsen voor voetgangers ken ik niet! Het kruispunt in deze toestand komt mij ook niet bekend voor.


Datum: 07-12-2008
Naam: Theo Welp  
img

Het gebouw links staat er nog steeds en net daarachter is voormalig pand van Tenax te zien, dan moet dit dus de oversteek zijn tussen de Kleine Berg en de Vrijstraat.


Datum: 07-12-2008
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Vooraan links is de Kleine Berg, rechts de Vrijstraat einde links de Willemstraat en rechts de Emmasingel. Als ik me niet vergis is het café rechts op de hoek van de familie van Tuyl geweest, hun zoon heeft nog verdienstelijk gevoetbald bij PSV als prof. Zijn zoon Fons heeft nog een tijd de hanenbar gehad in de Willemstraat.


Datum: 07-12-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Het kruispunt als zodanig is wel door iedereen te herkennen, maar waar ik vraagtekens bij zet zijn de oversteekplaatsen die ook niet gebruikt worden, zelfs niet in de nabijheid van de agent! En ik kan je verzekeren dat de mensen toen tam waren. Het hele tafereel wijst op een niet alledaagse gebeurtenis.


Datum: 10-12-2008
Naam: Ad Timmers  
img

Zoals je kunt zien, zijn ook de stoepranden wit. Dit heeft volgens mij te maken met de verduistering. Er brandden 's nachts geen lantarenpalen, zodat je door die witte oversteekplaatsen toch kon zien waar je veilig kon oversteken !


Datum: 15-06-2010
Naam: MichaĆ«l Hendriks  
img

De marcherende colonne zou wel eens de Nederlandsche Arbeidsdienst of de Technische Noodhulp kunnen zijn. Goed beschouwd toch niet zo dom allemaal : De Arbeidsdienst : Na schooltijd een half jaartje burgerdienst verrichten. ( Was tot ergens in 1942 vrijwillig, daarna verplicht. Voor jongens althans, voor meisjes bleef het vrijwillig ). De Technische Noodhulp : Na grote calamiteiten meteen aan de slag om de nutsvoorzieningen weer op gang te krijgen en verdere schade te voorkomen. Maar ja, het was een Duitse vinding, dus na 1945 verguisd.