Bijdrager Henk Heesterbeek
Jaar: 2008
Locatie 1.:Strijp |623 Lievendaal |Tellegenstraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Strijp, Maria Reginaschool
Reacties
Naam: Henk Kemperman
Ik heb tot mijn 10e (1965) op deze school gezeten en heb meneer Flagge(?), die altijd klas 6 had, niet meer als onderwijzer gehad. Maar ik had schrik van deze man. Andere leerkrachten waren meneer De Bont (in zijn blote ....), meneer Van Grindsven en die aardige meneer De Ruiter.
Naam: Wim Timmermans
In sept. 1955 ben ik in de 3e klas van deze school gekomen na twee jaar op de St. Franciscusschool aan de Kootwijkstraat. Ik begon in deze school bij juffrouw Baken. In de 4e had ik Flagge, in de 5e Hagen en in de 6e Van Rijswijk. Ik vond vooral Van Rijswijk erg sympathiek. Ik herinner me het klaslokaal op zolder nog heel goed. Hier had ik twee jaar les.
Naam: Rene Bertens
In 1967 kwam ik op deze jongensschool. Hoofd was toen inderdaad de heer Flagge. Toen ik naar de zesde klas ging, werd het een gemengde klas en dit was niet meer op de Maria Regina. De jongens verhuisden toen naar de Lievendaal. Dit was voorheen een meisjesschool. In dat jaar werd ook de eerste CITO-toets afgelegd. Hoofd van de Lievendaalschool was meneer Nijhof.
Naam: Clementine de Greef-Spruijt
Ik kwam eind 1956 in de 1e klas bij meneer De Ruiter en in de 2e bij juffrouw Broos. In de vijfde hadden we juffrouw Wijers. Daar waren we van tevoren al voor gewaarschuwd: streng en zeer apart. Tot slot in klas zes bij juffrouw Schoonen. Zij is later met meneer Flagge getrouwd.
Naam: Jacques Engels
Wauw, dat wist ik niet! Maar meneer Flagge leek me in 1962 al kort voor zijn pensioen, ik vond dat een oude man. We hadden geen weet van de privélevens van die onderwijzers. Wel ben ik nog bij meneer De Ruiter op bezoek geweest toen hij later in Woensel op een flat woonde. Waarom ik daar naar toe ging (niet alleen dacht ik) weet ik niet meer.
Naam: Marijke Wittköpper-Steijven
Dag allemaal, wat leuk die reacties over de Maria-Reginaschool. Ik zat in de klas bij juffr. Baken, juff. Wijers en bij meneer Van Lieshout die toen inderdaad dodelijk is verongelukt. De verhalen kloppen helemaal en ik zou menig ding zijn vergeten als ik het niet nu, ongeveer 55 jaar later, nog eens gelezen had. Een van mijn broers (Martin of Peter) was in de klas bij meneer De Ruijter, inderdaad héél aardig. Van mijn klasgenoten kan ik me de volgende namen herinneren: Jos van Eijck, Robbie Schouten, Wilma Leijten, Ellie van Mil, Yvonne Fransse en Alie Vreker. Gezien ik al sinds 1969 in Duitsland woon, was het echt fantastisch wat over vroeger te lezen. Bedankt, en als er iemand nog iets weet : Ga zo door! Groeten uit Mainz.
Naam: Marijke Wittköpper-Steijven
Hallo, Jacques, ik heb er een poosje over nagedacht wie jij bent, vooral omdat jij dus mijn broers kent. Gezien jij 62 bent, zul je met Peter die ook 62 is, in de klas gezeten hebben. Martin wordt 65, ikzelf ben 66. Martin doet (intussen free-lance) inderdaad "iets met auto's". Jacques, ben jij de broer van Cora Engels en woonden jullie in de Loeffstraat naast fam. Wachtenberg (of zoiets)? Aan de andere kant woonde de fam. Maas met o.a. hun dochter Bettie? Wij woonden toentertijd in de Damhouderstr. 3 en zijn later in 1956 naar de Levylaan verhuisd. Als dit klopt, ken ik jou ook als een jongetje van een jaar of 5, met de naam "Jacqie" Engels. Ik heb ook nog jouw moeder (mevr. Engels) voor de geest, met kort donker haar, een vriendelijke vrouw.
Naam: Co van Gameren
Hallo Marijke. Ik heb bij Martin in de klas gezeten. Volgens mij had hij een oudere zus en een jongere broer. Wij hadden een groentewinkel op de Bredalaan, niet ver van de Damhouderstraat. Ik zelf heb een jaar gewoond in Krefeld en in Keulen in 1968/1969. Dit was i.v.m. praktijkstage van de Middelbare Detailhandelsschool. Volgens mij heeft Martin ook nog verkering gehad met Marjan Joosten.
Naam: Jacques Engels
Hallo Marijke en Co. Het moet inderdaad Peter geweest zijn, gezien de leeftijd. Jullie woonden volgens mij in een zijstraat van de Schultinghstraat. Mijn zus Nora is nu 64 en werkzaam in het V.O. Wij woonden in de Loeffstraat naast de fam. Westerterp en de fam. Maas. Ik ben inderdaad die Jackie Engels! Wij zijn in 1963 verhuisd naar Woensel, Rapenland. Mijn moeder beschrijf je goed, ze is in 2006 overleden. Mijn vader in 2011.
Cootje van Gameren ken ik ook nog, we waren vaste klant in jullie winkel. Net als bij Neyts-Notte en slager Tebbenhoff (voordat De Gruyter er kwam).
Naam: Co van Gameren
Jacques, zeggen de namen Tonny de Vos en Hans Klaasen jou nog iets? Zij woonden ook in de Loeffstraat. Tonny de Vos was een vriend van mij. Hans Klaassen heeft een aantal jaren bij mij in de klas gezeten. Jij bent drie jaar jonger dan ik. Ik kan me je niet meer zo goed voor de geest halen.
Naam: Clementine de Greef-Spruijt
Ik kan me wel groentewinkel Van Gameren en slagerij Tebbenhof herinneren.
De namen van schoolgenoten zeggen me niet zoveel, misschien net een (paar) jaar ouder? Ik ben nu 63.
Wij woonden destijds in de Tellegenstraat, schuin tegenover de school, dus wel in een ander gedeelte dan bovenstaande schrijvers.
Naam: Hans Bruggink
Van Gameren als groentehandelaar kan ik mij herinneren. Ik geloof dat er ook een Theo en Frans van Gameren waren. Slagerij Tebbenhoff heeft nog heel lang aan de Bredalaan zijn winkel gehad maar is nooit een Gruyterwinkel geworden, die zat n.l. in het tweede winkelblok voorbij het Theresiapension (ri. Zeelsterstraat). In het eerste winkelblok (tegen de Noord Brabantlaan) waren ook drogisterij Jansen en slagerij Hopstaken. Ook een bakkerij, die later een friettent werd, maar daarvan ben ik de naam even kwijt.
Naam: Henk Kemperman
Even een reactie op Hans Bruggink: ja, dat klopt. Theo en Frans zaten bij mij in de klas. Met Frans ben ik nog een tijdje bevriend geweest. Wat me vooral bijgebleven is, is dat zij een eigen speelkamer hadden. Wat een luxe! Ik moest mijn kamer met mijn oudere broer delen!
Naam: Ingrid van Buul
Toevallig kom ik op deze site en heel mijn lagereschooljaren komen voorbij. Ik voorzag toen al dat de heer Flagge zou trouwen met mw Schoones. Daar ben ik vaak geweest in haar flat. Clementine, bij jou heb ik in de klas gezeten! Jij woonde volgens mij tegenover de jongensschool, ik in de Noord-Brabantlaan. Daarom gingen wij ook boodschappen doen bij de Nieuwe Winkels. De bakker, later fritestent, was Van de Nieuwenhof.
Naam: Ton Theeuwen
Hallo allemaal. Ja, veel namen herken ik. Mijn lagereschooltijd bracht ik daar door van 1956 tot 1962. Onder andere bij juffr. Peeters, juffr. Grein(?), juffr. Bakens, hr. De Bont, hr. Genefaas en natuurlijk Flagge in de 6e, die vaak druk was in de klas met zijn stencilmachine. In de 5e bij Genefaas vaak dia's kijken op donderdagmiddag. Het schoolzwemmen 's maandagsmorgens in dat koude Sportfondsenbad.
Namen van klasgenoten: inderdaad Martin Steijven, Jan van Dijk, Bernhard Klaassen, Jopie Klaassen, de gebroeders Kuipers (Theo en Gerrit?), Corrie van Schaik, etc. Zelf woonde ik in de V.d. Marckstraat op 24. Op de hoek het snoepwinkeltje van Klaartje.
Naam: Jacques Engels
Hallo Ton! Ik heb ook in die jaren op deze school gezeten, maar ik kan me jouw naam (gezicht) niet voor de geest halen. Andere jaargang? In onze klas zat in ieder geval ook Willy Cuipers (WC), Henri van Acht, Peter Steyven, Koos ... Juf Grein en Peters zegt me ook niets.
Naam: Leon van Diepen
Ik heb geen geweldige herinneringen aan deze school. Nogal een "machocultuur" waar ik niet tegenop kon. Als je niet goed was met b.v. balspelletjes hoorde je er niet bij. Leraar De Ruyter gaf altijd de plantjes water en Flagge liep altijd naar buiten als de vuilnismannen kwamen. Deze kregen dan een sigaartje van hem. Hij stelde hiermee een voorbeeld voor de klas dat mensen die smerig werk deden er net zo goed bij hoorden. Top toch! Ik kan me herinneren dat een van de leraren vaak met de meetlat op de handen van de kinderen sloeg en hij een keer problemen met de politie heeft gekregen. De grote bel om het einde van de pauze aan te kondigen kan ik mij ook nog wel herinneren. Ik zat in de klas bij Peter Jansen, .... van Acht, Henk Heesterbeek. Ik ben nu 61 jaar.
Naam: Frans Flanagan
In de periode dat ik op de Maria Regina school heb gezeten was inderdaad Flagge (de rokende sigaar) hoofdonderwijzer. Met een grote bel werden wij in die tijd binnengehaald. Die periode hebben ook mijn broers Joost en Jan les gehad. In mijn tijd of anders, de leerkrachten die nog rondlopen in mijn grijze massa, Teesink, Bont, (met de gouden ring) Maas, juffrouw Maria.
Naam: Frans Flagge
Begin maar niet meer over die schoolbel, ik heb een week lang jullie schoolboeken moeten kaften met dat eeuwige bruine kaftpapier omdat ik een keer onder jullie schooltijd (ik was om een of andere reden vrij) de bel in mijn handen had gepakt en toen een keer klingelde. Dat was nog eens stout!
Mijn opmerkingen over de pastoor moeten jullie alleen zien als toen de tijd. Ik heb alle respect voor ieders mening op dit gebied! Ons vader was een fijne vader.
Naam: Kees Corsten
Ik ben Kees Corsten, ik ben nu 61 en heb van 1961 tot 1967 op deze school gezeten. Volgens mij was de leraar die met liniaal sloeg de heer Bonte in de 3e klas. In de 4e zat de heer Genefaas. Die is naar de grafische school gegaan, waar ik hem drie jaar later tegenkwam. (Ik weet nog dat ik een keer moest overblijven en dat hij mij vergeten was. Ik ben toen na verloop van tijd maar door het raam naar huis gegaan want hij had de deur op slot gedaan.) In de 6e klas bij heer Flagge kwam ik helemaal achterin te zitten (dan had hij niet zo veel last van mij).
Naam: Koos Willemse
Ik ben Koos Willemse en heb op deze school gezeten van 1960 tot 1966. Je had ook nog een meester die met zijn zegelring achter op je hoofd sloeg, Van Grintsven heet hij als ik me niet vergis. Veel namen kan ik me niet herinneren. Flagge werd ook wel de kiep genoemd. Ik heb altijd in de Simon van Leeuwenstraat gewoond.
Naam: Frans Flagge
Wat een mooie realistische terugblik op deze tijden. Veel namen van onderwijzers waar ik als zoontje van het schoolhoofd mee omging (met veel respect natuurlijk) kan ik me nog goed herinneren, zowel in uiterlijk als omgang. Inderdaad was mijn vader een strenge onderwijzer, maar welk een verantwoording had hij over zulk een grote groep kinderen? Maar hij was nooit oneerlijk. Na zijn pensionering zijn er echt nog veel leerlingen bij mijn vader op bezoek geweest om hun behaalde diploma's te laten zien. Maandenlang op woensdagmiddag was het een komen en gaan van trotse en dankbare jongens. Mijn vader vond dit een erkenning van zijn streven om elke leerling op de juiste studie terecht te laten komen. Bakker, metselaar, technieker, onderwijzer,veel zijn er op bezoek geweest. Iets anders nu ... Wie vertelt mij waarom mijn vader de kiep heette? Voor ons nog altijd niet duidelijk!