Bijdrager Marijke de Groot-Thijssen
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Primulastraat
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen |1944
Reacties
Naam: P Hertogs
Als dit een foto is van een bevrijdingsfeest kan die nooit genomen ziijn op 18 september 1944. Deze opname is overdag genomen en de troepen kwamen pas in het begin van de avond Eindhoven binnen. Ze trokken over de Aalsterweg richting centrum en verder richting Nijmegen. De troepen gingen niet door de Primulastraat dus daar was niets te zien. Vanaf hun huis kon men ook niet op de Aalsterweg kijken, want dit huis staat halfweg de straat. En verder kijken de meeste mensen richting de Gerardus Majellakerk.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
De bevrijdingsfeesten, zoals denk ik hier te zien, waren ook niet op 18 september. Na deze datum ontstonden vaak de bevriijdingsfeesten. Ook bij ons in de Cyclamenstraat was het een paar dagen groot feest met veel spelletjes voor de kinderen. Zie foto 6228 en foto 6231.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Wanneer zou die kermis er gestaan hebben? Ik kan me alleen de kermis op het Roostenplein (Roostenlaan) herinneren.
Naam: Toon geevers
De kermis op de Leostraat moet eind 1944 zijn geweest. Ik was toen slechts 2 jaar oud en ik verwonder me steeds weer over het feit dat men zegt dat kinderen van die leeftijd niet weten wat ze dan zien. Dit is pertinent onjuist. Wat alle doktoren en ''logen'' ook verklaren; kinderen van die leeftijd kunnen zich aangrijpende dingen herinneren. Ik zie nog voor me dat onze familie onder de keldertrap zat en ook dat men zeer bang naar buiten keek toen een V1 overkwam die gelukkig niet viel in onze buurt (Heistraat). Achter ons huis vielen wel bommen en werd op de Leenderweg een aantal panden verwoest o.a. meubelwinkel Verhees. Ik heb hiervan op de diverse sites nog nooit een foto gezien. Voor de geschiedenisvorsers; er was destijds een gaarkeuken op de hoek Stratumsedijk-Hertogstraat, welke locatie ook gebombardeerd was en waar ik ook nog geen foto's van heb gezien.
Naam: Henk den Exter
Om even op het commentaar van Toon Geevers terug te komen, dat kinderen van rond de 2 jaar zich best ingrijpende dingen kunnen herinneren, is zeer juist. Ik heb dit nl. zelf ook ondervonden toen ik net 3 was geworden en mijn amandelen geknipt moesten worden in het Binnenziekenhuis. Ik herinner me nog dat mijn vader mij wegbracht met de auto en door de poort reed en dat er zusters waren in de verpleging die me op hun arm door de gangen droegen, want ik moest er drie dagen blijven. En de dag dat ik naar huis mocht dat mijn vader me in een blauwe deken (van AaBe) geslagen had en zo naar de Ploegstraat terugbracht. En wat nog heel goed op mijn netvlies staat dat daar mijn opa en oma voor het raam stonden te zwaaien. Ik wilde ook niet meer naar de kleuterschool, want daar waren ook nonnen, dus moest ik alles weer opnieuw ondergaan dacht ik. Dus niet naar school, zelfs die eerste tocht naar school kan ik me goed herinneren, slepend achter mijn moeder aan naar juffrouw Gerda.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Zou natuurlijk best eens kunnen dat het niet precies op 18 september is geweest dat dit buurtfeest aan de gang was. Zoals Thérèse al zei, werd er dagenlang feest gevierd, zo ook hier. Dat het duidelijk feest was zie je ook wel aan de dansende mensen met de handen in de lucht en de feestmutsen die de kinderen dragen. Dat het om bevrijdingsfeest gaat heb ik uit de mond van een van de kinderen De Jong uit de Primulastraat.
Naam: Patricia van Lieshout
Ik geloof dat een familie "Diets/z" in het huis links van de familie De Jongh heeft gewoond. Ik zelf ben geboren in de achterkamer op de 1ste verdieping op nummer 47. Mijn familienaam is Van Lieshout. Mijn vader was Albert van Lieshout en samen met mijn grootvader Harry van Lieshout, die op nummer 8 woonde, hadden zij een loodgietersbedrijf met werkplaats op het Stratumseind vlak langs de Dommel. Onze buren in die tijd waren de families Van Doremalen (links) en Van der Wiel (rechts). Andere familienamen van de straat die ik me kan herinneren: Dekkers, Van Damen, Kantelberg, Baks, Troost, Hermans, Grimbergen. In mijn herinnering heb ik nog een beeld van "klosje-breien" op de stoep van de familie Diets.
Naam: Laila van der Mark
Tot juni 2010 is het huis in bezit geweest van de familie Dietz. Het huis is nu verkocht en we krijgen nieuwe buren. Bij mijn weten leven alle Dietzen nog. Moeder wordt op 13 aug. 105 jaar! Buiten Wil, Margriet en Janske zijn er volgens mij ook nog Marleen, Stan, Rico, Irene en Jeanne, dus in totaal acht. Naar aanleiding van de foto is de zoon van dhr. De Jongh bij ons op bezoek geweest en heeft een zus gebeld met veel informatie over die tijd dat de foto is gemaakt. Zij staat vooraan op de foto, met het hoedje. Erg leuk al die herinneringen.